Hoogte kinderbijslag 2021

36069.jpegHoogte, bedragen en voorwaarden kinderbijslag 2021

De kinderbijslag 2021 is een bijdrage van de Staat in het levensonderhoud van uw kind en kinderen, maar verandert wel in 2021. Ieder kind dat aan de voorwaarden voldoet komt in aanmerking voor een bedrag dat per kwartaal kan oplopen tot ruim 300 euro per kind. Ook een uitwonend kind kan in sommige gevallen kinderbijslag krijgen. Wilt u weten hoe u in aanmerking komt voor de kinderbijslag en hoe dit alles werkt, leest dan vooral verder. De kinderbijslag 2021 gaat iets omhoog ten opzichte van 2020. Hoe zit dat allemaal?
 

Wanneer krijgt u de kinderbijslag 2021 uitbetaald?

Als u ingezetenen bent van Nederland en uw kind op tijd laat registreren bij de gemeente en legaal in ons land bent, komt u vrijwel automatisch in aanmerking voor de toeslag die kinderbijslag heet. In dat geval zal de Sociale Verzekeringsbank SVB met u contact opnemen om het te regelen. U moet wel met de SVB contact opnemen als u niet in Nederland woont, net in Nederland bent komen wonen of werken en een kind hebt, of bijvoorbeeld een kind hebt geadopteerd. Normaliter is bij de SVB (uitvoerder Sociale Verzekeringsbank) bekend dat er een kind op uw adres woont dat jonger is dan 18 jaar en door u wordt onderhouden. Bij een pleegkind kan dat wat langer duren, neem dan zelf contact op met de SVB. De kinderbijslag wordt per kwartaal en met terugwerkende kracht uitbetaald. met andere woorden als een kind op de eerste dag van het vierde kwartaal 2021 aan de eisen voldoet, ontvangt u de kinderbijslag vanaf het eerste kwartaal van 2022.

Krijgt u voor elk kind kinderbijslag?

Elk kind komt volgens de AKW (de Algemene Kinderbijslagwet) in beginsel in aanmerking voor de kinderbijslag. Ook een pleegkind, adoptiekind, stiefkind of een ander kind dat u verzorgt en onderhoudt alsof het uw eigen kind is. Soms is een dubbele kinderbijslag mogelijk. Verder mag uw kind gewoon geld bijverdienen zonder dat dat ten koste gaat van de kinderbijslag. De kinderbijslag stopt zodra een kind 18 jaar wordt.

Bedrag kinderbijslag 2021 omhoog

De kinderbijslag bestaat al lang in Nederland en is haast niet meer weg te denken. Soms is er op bezuinigd en soms is de regeling weer aantrekkelijker gemaakt om gezinnen met kinderen extra koopkracht te geven. Wordt een kind 6 of 12 jaar, dan wordt er meer kinderbijslag uitbetaald. De hoogste kinderbijslag is voor kinderen tussen de twaal en achttien jaar.

36068.jpeg

 

Hoe oud is uw kind Kinderbijslag, bedragen per kind per kwartaal in 2021
0 t/m 5 jaar € 221,49
6 t/m 11 jaar € 268,95
12 t/m 17 jaar € 316,41

Hieruit blijkt duidelijk dat:

  • De kinderbijslag per kind iets toeneemt naarmate een kind ouder wordt.
  • Een groot gezin al met al een groot bedrag aan kinderbijslag kan krijgen.
     

Extra kinderbijslag is mogelijk

Voor speciale gevallen is er een extra toeslag mogelijk. Bijvoorbeeld als u een gehandicapt kind hebt is het mogelijk om tweemaal kinderbijslag te krijgen.

Kinderbijslag uitwonend kind is soms haalbaar

In sommige gevallen kunt u kinderbijslag krijgen voor een uitwonend kind. Bijvoorbeeld als het voor u niet mogelijk is om uw kind thuis op te voeden en te verzorgen.

Let er wel op dat u dan ook uw bijdrage in het onderhoud van uw kind moet kunnen aantonen, bijvoorbeeld door middel van een bankafschrift. De SVB kan en zal naar alle waarschijnlijkheid, ernaar vragen. Bij onderhoudskosten moet u denken aan uitgaven voor zaken als:

  • Huisvesting of bijdrage aan de betreffende instelling;
  • Een ouderbijdrage, maar ook geld voor kleding, schoenen en vakantie;
  • Kinderalimentatie;
  • Kosten van vervoer en studie;
  • Verzekeringen;
  • Zakgeld, schoolgeld, contributies en dergelijke.

Ander land

Als uw kind in een ander land woont dan u zelf moet u de kosten bewijzen door middel van rekeningen en betaalbewijzen, zoals een bankoverschrijving of een bewijs van storting. let op het woonlandbeginsel (u krijgt dan minder uitbetaald dan wanneer het kind in Nederland zou woenen).

Betaaldata kinderbijslag

Bij de bepaling van de kinderbijslag wordt gekeken naar de leeftijd op de eerste dag van een kwartaal. Wordt bijvoorbeeld een kind op een andere dag dan de eerste van een kwartaal 18 jaar oud, dan wordt dat kwartaal de kinderbijslag toch nog uitbetaald. Betaald wordt omstreeks de 5e dag van een kwartaal, dat wil zeggen dat in 2021 de volgende betaaldata gelden:

  • op 5 januari 2021;
  • op 5 april 2021;
  • op 5 juli 2021;
  • op 5 oktober 2021.

Op 5 januari 2021 krijgt u de kinderbijslag over het laatste kwartaal van 2020. Bekijk altijd ook of u recht hebt op het kindgebonden budget. De bedragen van het kindgebonden budget kunnen zeker voor alleenstaanden fors oplopen.

Meer info

17827_150x150.jpegMeer info op de WIKI4YOU homepage