Krachttraining Doe Je Veilig

Tips voor je krachttraining veilig uit te voeren

Krachttraining is het gebruik van weerstand tegen je spieren om kracht in je spieren op te bouwen. De feitelijke contractie van de spieren onder weerstand verhoogt de kracht, sterkte en grootte van de spieren. Mensen kiezen vaak om kracht te trainen voor een aantal redenen. Spieren verbranden meer calorieën dan vet. Met krachttraining verbetert je coördinatie, stabiliteit en de mobiliteit van je lichaam. Je bent minder pakbaar voor ziekten, het verbetert je cognitieve functie, het vermindert stress en je zelfvertrouwen stijgt ook. Maar al deze voordelen kunnen worden opzij gezet als je gewond raakt tijdens je krachttraining.

Foto credit: Flickr                                   

                                                                                                               

                  

Waarom gebeuren blessures

Blessures kunnen voorkomen bij elke sport of lichamelijke activiteit. Bijvoorbeeld: je kan een spierscheur oplopen tijdens touwtje springen, of een ligament scheuren tijdens een wandeling. De reden dat krachttraining verwondingen voorkomen is omdat er bewegingen van het lichaam gemaakt worden met extra gewicht, dit kan een anders eenvoudige blessure veel ernstiger maken. Over het algemeen is de overgrote meerderheid van blessures tijdens krachttraining een menselijke fout.

 Tips en weetjes

1. De juiste beweging of techniek: Er is absoluut een juiste manier en een verkeerde manier om een krachttraining uit te voeren. Een onjuiste beweging leidt vrijwel altijd tot een blessure. Denk na over de fundamentele deadlift,  als je een zware halter of barbell tilt vanuit de rug in plaats vanuit je benen dan zal je al gauw merken dat je je rug beschadigt. Maar als je de beweging correct zou uitvoeren, dan zal je zien dat je echt sterk wordt. De juiste techniek onder de knie krijgen kost geduld, kennis en het bewustzijn van waar je mee bezig bent. Voordat je er ook maar aan denkt om met gewichten en machines aan de slag te gaan zal je eerst moeten leren hoe je met gewichten omgaat, maar ook hoe je een correcte beweging uitvoert. De techniek om een beweging uit te voeren is hier het belangrijkste. Een trainer kan hier van onschatbare waarde zijn. Het spreekt wel een beetje voor zichzelf dat je geduld zal moeten hebben om de juiste technieken aan te leren. En bewustzijn is hier ook heel belangrijk, want je moet in staat zijn om je lichaam de bewegingen correct te laten uitvoeren. Ik geef het nog eens mee:  hier kan een personal trainer erg nuttig zijn, zeker in de beginperiode van krachttraining.

2. Te veel en te snel: Blessures tijdens krachttraining gebeuren ook wanneer mensen proberen te snel te gaan en te zware gewichten willen tillen. Het is niet alleen de warming- up die van belang is bij krachttraining, je moet het ook rustig aan opbouwen. Je mag in staat zijn een gewicht te tillen van 120 kilogram, maar dit mag niet je eerste til gewicht zijn, je moet je eerst opwarmen met lichte gewichten. Dat zou je eigen lichaamsgewicht of een lege barbell of gewicht van de machine kunnen zijn. Laat hier je ego je niet in de weg staan. Begin langzaam op te bouwen tot een gewicht dat je als een uitdaging ziet.

3. Geen rust: Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en te rusten na de krachttraining. Indien je je lichaam niet het herstel en de nodige rust bezorgt dan kunnen heel kleine blessures ontstaan die op termijn echt grote onherstelbare blessures worden. Luister naar je lichaam, draag er grote zorg voor.

Tot slot: Een waardevol onderdeel

Krachttraining kan een waardevol onderdeel zijn van een uitgebreid fitnessprogramma. Benader het verstandig en met goede voorlichting, en vooral leer je grenzen kennen. Blijf Veilig.