Alles wat u moet weten over Tai Chi

Tai Chi 'Supreme Ultimate Boxing'

Tai Chi losjes vertaald als 'Supreme Ultimate Boxing', van de zachte bewegingen, zouden de meeste mensen veronderstellen dat Tai Chi of Tai Chi Chuan allesbehalve dodelijk is. Deze populaire Chinese interne martial arts-discipline benadrukt diepe ademhaling en ontspanning met langzame, repetitieve bewegingen in tegenstelling tot spiercontracties die worden aangetroffen in 'harde' vechtsportdisciplines zoals Kung Fu, Karate en Taekwondo.

Maar zelfs als het niet agressief lijkt biedt Tai Chi krachtige zelfverdedigingstechnieken en wordt het vaak beschouwd als een 'genezende' vechtsport die wanneer regelmatig beoefend, een overvloed aan voordelen biedt.

In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over Tai Chi is, zijn geschiedenis, voordelen, tips over hoe je met je eigen praktijk kunt beginnen. Lees verder om erachter te komen of het voor u geschikt is!

De geschiedenis van Tai Chi

Hoewel de exacte geschiedenis onbekend is, wordt algemeen aangenomen dat Tai Chi in de 12e of 13e eeuw in China is ontwikkeld. Oorspronkelijk gecreëerd als een zelfverdedigingsdiscipline die tegelijkertijd innerlijke vrede bevordert. Er wordt gedacht dat het nauw verbonden is met Qigong, een oude Chinese krijgskunst die wortels heeft in de traditionele Chinese geneeskunde.

Snel vooruit naar vandaag, het blijft één van de meest populaire vechtsportstijlen in China. Doorgaans uitgevoerd in groepen, 's ochtends in parken en open ruimtes. De praktijk de afgelopen decennia is gestaag toegenomen buiten het land van herkomst, inclusief in westerse landen zoals de VS en Europa.

De filosofie achter Tai Chi

De kernfilosofie van Tai Chi is diep geworteld in de taoïstische filosofie: het houden van de balans tussen de Yin en Yang. De tegengestelde elementen waaruit het universum bestaat en die in harmonie moeten worden gehouden. Van Yin wordt aangenomen dat het de kwaliteiten van water heeft zoals stilstand, naar binnen en naar beneden en vrouwelijk van karakter is. Yang daarentegen is mannelijk en heeft eigenschappen van vuur, zoals hitte, en omvat opwaartse en neerwaartse bewegingen. In het taoïsme wordt aangenomen dat om gezond te zijn, hun Yin en Yang in balans moeten zijn. Dit kan worden bereikt door de beoefening van Tai Chi.

Soorten Tai Chi

Er zijn veel soorten Tai Chi, allemaal afgeleid van de oorspronkelijke Chen-familiestijl. Er zijn echter 5 hoofdstijlen die tegenwoordig algemeen worden toegepast. De verschillen tussen hen liggen in de snelheid van de bewegingen en de manier waarop het lichaam houdingen vasthoudt. Elke set van zorgvuldig gechoreografeerde routine bestaat uit bewegingen die moeiteloos van de ene naar de andere stroomt. Hoewel gevarieerd, lijken deze vijf Tai Chi-stijlen op elkaar en zijn ze met elkaar verbonden. Daarom is het gebruikelijk dat Tai Chi-beoefenaars twee of meer stijlen combineren.

1. Yang Style

De meest populaire stijl uit het stel, de Yang-stijl wordt overal ter wereld op grote schaal toegepast. Als je toevallig een groep Tai Chi-beoefenaars tegenkomt in je buurtpark, is de kans groot dat ze Yang Style-bewegingen uitvoeren. Het is ontwikkeld door Yang Luchan die de nadruk legt op langzame gelijkmatige zachte en grote bewegingen.

2. Chen Style

De oudste en beschouwd als de 'ouder' van de vijf Tai Chi-stijlen. Het wisselt af tussen snelle en langzame bewegingen gecombineerd met springen en stampen.

3. Wu / Hao Style

Ook wel 'The 1st Wu style' genoemd. Het is het resultaat van de combinatie van Yang- en Chen-stijlen. De bewegingen worden gedaan in kleinere vormen met langzame vloeiende bewegingen en een hoge houding.

4. Wu Style

Gesynchroniseerd als de 'The 2nd Wu style', het is de op één na populairste stijl die tegenwoordig wordt toegepast. De bepalende verschillen van deze stijl zijn in de vorm van de handen, het duwen van de handen en wapens training.

5. Sun Style 

Deze stijl richt zich op vloeiende bewegingen die de meer rigoureuze fysieke bewegingen uitsluiten die worden aangetroffen in de andere vier stijlen, zoals hurken en springen. Vanwege zijn extra zachtheid is het het meest geschikt om te worden gebruikt voor fysiotherapie.

Wie zou Tai Chi moeten beoefenen

Deze zachte' martial arts-stijl is erg praktisch omdat het geen apparatuur vereist en vrijwel overal kan worden gedaan. Omdat het niet veel druk uitoefent op botten en gewrichten, wordt het door bejaarden vaak beoefend om fysiek actief te blijven. Omdat het een scala aan gezondheidsvoordelen biedt, wordt het veel toegepast in ziekenhuizen en revalidatiecentra door mensen die herstellen van een ziekte of functionele beperkingen.

Dat gezegd hebbende, Tai Chi is ook zeer gunstig voor mensen van alle leeftijden die nog steeds in goede gezondheid verkeren en hun gezondheid en fitheid willen behouden. Daarnaast wordt het aanbevolen voor degenen die krachtige zelfverdedigingsbewegingen willen leren in een niet-inspannende training (je wordt aangemoedigd om in je eigen tempo te leren) en op een veilige manier (minimaal risico op letsel).

Ten slotte kan het ontwikkelen van de interne kracht voor het leren van externe of 'harde' martial arts-stijlen zoals Kung Fu ook zeer nuttig blijken te zijn. Tai Chi is een aanvulling op de bestaande vechtsportenpraktijk, omdat je hierdoor kunt ontspannen, regenereren en de focus kunt vergroten. Het benadrukt het gebruik van interne energie en trage maar toch krachtige bewegingen die degenen die het beheersen in staat stellen om hun aanvaller moeiteloos af te weren. Tai Chi-bewegingen zijn subtiel, maar wees gewaarschuwd, wanneer ze correct worden uitgevoerd zijn ze zeker dodelijk genoeg om tegenstanders te neutraliseren zonder de noodzaak om veel energie uit te oefenen.

Voordelen voor de gezondheid en algemene fitheid

Naast het balanceren van de Yin en Yang, moedigt Tai Chi ook de juiste stroom Qi of 'Chi' aan, een energiekracht die door het lichaam stroomt en waarvan bewezen is dat het tal van gezondheids- en fitnessgerelateerde voordelen heeft, waaronder:

Het ontwikkelt spierkracht

Vergelijkbaar met weerstandsoefeningen. Als het regelmatig wordt beoefend, kan het helpen om zowel de kracht van het onderlichaam als de kracht van het bovenlichaam te ontwikkelen. Omdat spieren verantwoordelijk zijn voor het verpompen van vocht en bloed door het lichaam, hoe sterker ze zijn, hoe beter de functies van de organen en gewrichten van ons lichaam worden. Spierontwikkelingen kunnen ook helpen bij het verminderen van chronische pijn als gevolg van artrose.

Het verhoogt het fysieke evenwicht

Bevindingen van uit het National Center for Biotechnology Information-onderzoek onder meer dan 150 personen ouder dan 65 jaar die reeds verwondingen hadden opgelopen als gevolg van een val, geïllustreerd dat in vergelijking met traditionele fysiotherapie, Tai Chi effectiever was om toekomstige valpartijen te voorkomen. Dit komt omdat Tai Chi helpt bij het trainen van evenwicht en proprioceptie die de neiging heeft om te verslechteren met de leeftijd.

Het verbetert de flexibiliteit en houding

Hoewel de bewegingen minder veeleisend zijn dan veel houdingen in yoga, bleek Tai Chi te helpen bij de flexibiliteit en houding van beoefenaars van alle leeftijden en niet alleen ouderen. Flexibeler zijn kan ons helpen actiever te zijn, omdat het ons bereik aan bewegingen verbetert.

Het verbetert de cardiovasculaire conditie

In 2011 rapporteerde het Nationaal Centrum voor Complementaire en Integratieve Gezondheid dat Tai Chi toont als een aanvulling op de standaard medische zorg voor degenen die chronisch hartfalen hebben ervaren. Terwijl een onderzoek van Emory University in 1996 bij meer dan 100 patiënten na een hartinfarct liet zien dat degenen die deelnamen aan Tai Chi-klassen een betere cardiovasculaire conditie en een lagere bloeddruk hadden dan degenen die dat niet deden.

Andere voordelen

Zijn de gezondheidsvoordelen van Tai Chi die we hierboven vermeldden niet voldoende om je ervan te overtuigen Tai Chi te gaan beoefenen? Hier zijn nog andere goede redenen die misschien wel helpen om van gedachten te veranderen:

Vaak aangeduid als een bewegende meditatie

Tai Chi is een van de krachtigste lichaams- en geestoefeningen. Omdat het focus en zelfbewustzijn vereist, kan het krachtig zijn in het verminderen van stress. Verder bleek uit een rapport van BioMed Central in 2010 dat de regelmatige beoefening van Tai Chi het psychologisch welzijn verbetert, omdat het angst en depressie vermindert en het zelfrespect verhoogt.

Net zoals yoga, kan Tai Chi spirituele groei stimuleren

Zelfs als het geen doel is dat je van plan bent te bereiken wanneer je met Tai Chi begint. De innerlijke focus en de ontwikkeling van mindfulness helpen om een verbinding met de wereld tot stand te brengen, vooral wanneer dit in de natuur wordt toegepast.

Tot slot Eerst naar de dokter

Hoewel Tai Chi één van de veiligste vormen van vechtsporten en lichaamsbeweging is, is het het beste om uw arts te raadplegen voordat u met uw oefening begint. Het is misschien niet geschikt voor mensen met musculoskeletale beperkingen, of als u medicijnen gebruikt die u een licht gevoel in het hoofd geven.