Bescherm jouw online reputatie

Heb je wel eens op je eigen naar gegoogled? Misschien niet, maar realiseer je dat anderen dat wel doen. Je kunt soms voor een verrassing komen te staan.

Anderen googlen wel jouw naam

  • Als je ergens solliciteert
  • Je bij een nieuwe klant langs gaat
  • Je iemand bent tegengekomen op een datingsite

In deze en vele andere situaties waar je iemand voor het eerst hebt ontmoet of gaat ontmoeten is de kans groot dat iemand meer over jou wilt weten en het internet gebruikt.

Doe dit zelf ook eens.

Je kunt ook gebruik maken van de website: wieowie.nl. Deze doorzoekt voor jou verschillende search engines, waaronder google, maar ook direct verschillende sociale netwerken. Als je een profiel aanmaakt krijg je bovendien mailtjes als er nieuwe pagina's gevonden worden met jouw naam. Zo hoef je niet zelf geregeld te googlen op jouw naam, maar krijg je bericht wanneer er iets nieuws is gevonden.

Denk na over het imago dat je uit wilt stralen

Je hebt nu eens gekeken wat er over jou te vinden is op internet. Misschien kwamen er wat pagina's naar boven die helemaal niet over jou gaan, maar iemand met (bijna) dezelfde naam.

Kijk op de eerste 2 pagina's op google en denk na over wat je bent tegengekomen. Is dit het imago dat je wilt hebben? Wat wil je dat er gevonden wordt als iemand op jouw naam googled.

Dit kan al een lastige vraag zijn.

Voorkomen is beter dan genezen

Om lastige situatie's te voorkomen moet je eigenlijk altijd goed nadenken voor je iets over jezelf op internet zet. Zo iets kan je namelijk heel lang achtervolgen.

Op dit moment ben je misschien helemaal niet bezig met solliciteren, maar over een paar jaar misschien wel. Bedenk je dan dat zaken vaak ook na jaren nog steeds op internet staan.

Denk dus na over gegevens die je op internet zet en kijk goed naar privacysettings op diverse sites. Als ik hier nu iets in vul ziet dan alleen de siteeigenaar, mijn vrienden of iedereen dit en wil ik dat zij dit zien.

Je kunt je op internet natuurlijk verschuilen achter loginnamen die niet je echte naam zijn, maar let op dat deze niet op één of andere manier te traceren zijn naar je echte naam.

Je bent niet helemaal blij met wat je vind

Gelukkig kun je hier wat aan doen.

Allereerst kun je kijken wie bepaalde gegevens online heeft gezet. Ben je dat zelf geweest dan heb je misschien nog wel de logingegevens van die site. Je kunt altijd kijken of je die gegevens zelf nog kunt aanpassen of verwijderen.

Heb je de gegevens niet zelf op internet gezet, dan is de kans zeer klein dat je deze kunt (laten) verwijderen. Als er geen sprake is van smaad of laster dan kun je niemand dwingen dit te verwijderen. Als daar wel sprake van is dan moet je juridisch advies inwinnen om te kijken wat je mogelijkheden zijn.

Meestal kun je de ongewenste gegevens niet meer verwijderen of kost dit teveel moeite. Gelukkig zijn nog voldoende andere mogelijkheden om te zorgen dat deze ongewenste gegevens naar de achtergrond verdwijnen.

Bijna niemand kijkt op google verder dan de eerste en soms de tweede pagina met zoekresultaten. Als je dus zorgt dat daar pagina's komen te staan waar je wel blij mee bent dan is het probleem zo goed als opgelost.

Hoe kom je bovenaan in google voor jouw naam?

Meestal is dit niet zo moeilijk. Tenzij je hetzelfde heet als een beroemdheid is er weinig concurrentie binnen google voor jouw naam.

Als je dus een aantal van de stappen neemt die hieronder staan en wat geduld hebt dan komen jouw nieuwe pagina's vanzelf bovenaan in google.

Maak een profiel aan op een aantal profielen-sites bijvoorbeeld:

gebruik hierbij je volledige naam en vul je profiel uitgebreid in.

Begin een blog. Kies een onderwerp waarover je wilt schrijven dat past bij het imago dat je uit wilt stralen. Je kunt gebruik maken van de gratis diensten van blogger.com of wordpress.com. Kies bij het aanmaken van een blog voor een naam waar jouw echte naam in voor komt en maak gebruik van de mogelijkheid om iets over jezelf te schrijven in je profiel.

Als je een beetje je best doet kun je vaak over je interesses ook community sites vinden. Hier kun je over een bepaald onderwerp vaak je ei kwijt met gelijkgestemden. Kijk eens of dit soort sites ook een publiek profiel heeft waar je iets over jezelf kunt schrijven.

Voor al deze sites geld dat je ze geregeld moet bijwerken. Des te vaker er iets nieuws is te vinden voor google des te sneller zullen deze pagina's bovenaan in google staan.

Een andere tip: laat al deze verschillende pagina's, voor zover mogelijk, naar elkaar linken.

Als je dit hebt gedaan zul je geduld moeten hebben. Deze nieuwe pagina's staan niet van de één op de andere dag bovenaan in google. Hier kunnen wel enkele maanden overheen gaan.

Mocht dit alles nog niet genoeg zijn dan kun je ook nog een eigen website beginnen. Je kunt een domein registreren dus .nl. Dit kan bij verschillende partijen: bijv: Transip.

Om dan een website te bouwen hoef je helemaal niet zoveel van internet te weten. Je kunt al simpel beginnen met bijvoorbeeld Google Sites.




Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden