Voortgezet Onderwijs

Na het basisonderwijs gaan kinderen naar het voortgezet onderwijs (VO). Elk kind leert anders en de een is er beter in dan het ander. Op het voortgezet onderwijs heb je verschillende niveaus.

Van een praktijkgerichte opleiding tot een voorbereiding op het wetenschappelijk onderwijs. Alles is mogelijk in Nederland. Naast de verschillende niveaus heb je ook nog verschillende soorten voortgezet onderwijs. In dit artikel kan je lezen over de verschillende niveaus en soorten voortgezet onderwijs. Je kind moet een goede keuze maken, aangezien hij of zij zich hier toch heel wat jaartjes moet gaan vermaken! Hopelijk wordt de keuze een stukje gemakkelijker na het lezen van dit artikel.  

Keuze vanuit het basisonderwijs

Op de basisschool krijgen leerlingen een aantal testen. Deze testen kunnen docenten en ouders helpen bij de keuze voor het Voortgezet Onderwijs. Vaak wordt er gebruik gemaakt van een CITO toets en een IQ test. Natuurlijk hebben docenten van het basisonderwijs in de loop der jaren ook een duidelijk beeld kunnen schetsen van een leerling. Een leerling kan soms erg goed leren, maar kan het zelfstandig leren (nog) niet aan. Dit kan de ouders en de leerling helpen bij het kiezen.

Verschillende niveaus

VMBO – Lwoo

Leerlingen in het lwoo hebben meestal een zogenaamde ‘lwoo indicatie’. Deze leerlingen hebben allemaal een leerachterstand. Dit kan te maken hebben met laag (of te hoog) IQ en sociaal emotionele problemen.

VMBO BBL

Basis Beroepsgerichte Leerweg. De leerlingen doen examen in vier algemene vakken en een beroepsgericht vak. Deze leerweg is voor leerlingen die zich willen richten op een praktijkgericht beroep. Deze leerweg is een stuk gemakkelijker dan bijvoorbeeld de Kader beroepsgerichte Leerweg.

VMBO GL

Gemengde Leerweg. Deze leerlingen richten zich op meerdere vakgebieden. Aan het einde van het VMBO kunnen ze goed inschatten waar hun sterkte punten liggen en is de overstap naar een MBO vakgerichte opleiding gemakkelijker te maken.

VMBO KBL

Kader Beroepsgerichte Leerweg. Door in de praktijk bezig te zijn leren. Dat is wat de leerlingen in het KBL onderwijs willen. Op een praktijkgerichte manier aan de slag.

VMBO TL

Theoretische leerweg. Deze leerweg is te vergelijken met de oude mavo. Leerlingen die de theoretische leerweg volgen doen examen in minstens 6 algemene vakken. Ook wordt er bij de theoretische leerweg gewerkt met verschillende vakkenpakketten.

HAVO

Hoger Algemeen Voortgezet Onderwijs. Dit is onderwijs dat de leerlingen voorbereid op een vervolgstudie in het hoger onderwijs. Na het volgen van deze leerweg kan men onderwijs gaan volgen aan het Hoger Beroeps Onderwijs (HBO).

Op de havo kan men kiezen uit vier verschillende profielen

VWO

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs. Dit is onderwijs dat de leerlingen voorbereid op een vervolgstudie in het Wetenschappelijk Onderwijs / universiteiten (WO). Ook kan men na het VWO een vervolgstudie gaan volgen aan het HBO. Op het VWO kan men net als op de HAVO kiezen uit vier verschillende profielen.

Gymnasium

Dit is bijna hetzelfde onderwijs als het Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs, maar dan uitgebreid met de klassieke talen. Dit kan Grieks en/of Latijn zijn.

Na het volgen van het Gymnasium wordt er door de meeste leerlingen gekozen voor een vervolgstudie aan de universiteit. Op het Gymnasium kan men net als op de HAVO en het VWO kiezen uit vier verschillende profielen.

Soorten onderwijs

  • Christelijk Voortgezet Onderwijs - Deze middelbare scholen geven les vanuit een katholieke /christelijke overtuiging. Dit wordt vooral in vakken als geschiedenis, opvoeding en godsdienst extra benadrukt. De vakken die worden gegeven verschillen verder niet van het onderwijspakket op openbare middelbare scholen.
  •   Openbaar Middelbaar Onderwijs - Op deze middelbare scholen zitten leerlingen met allerlei godsdiensten. Alle geloofsovertuigingen kunnen hier terecht. Er wordt rekening gehouden met de geloofsovertuiging van een ander.

Naast het Christelijke en Openbare Voortgezet Onderwijs bestaat er ook nog Montessori/Dalton/Vrije school/Jenaplan VO.