Werking Cd en Dvd reparatie (krasvrij maken)

Werking Cd en Dvd reparatie (Krasvrij maken)

De policarbonaat laag is ongeveer 0.6 millimeter dik, wat meer dan 95 % van de totale dikte van de disc is. Onder hoge snelheid wordt van de beschadigde Cd of Dvd een heel fijn laagje weggehaald, net genoeg om de krassen te verwijderen.

Daarna wordt het oppervlak gepolijst zodat de Cd of Dvd weer spiegelglad is en het licht uit de laser weer onbelemmerd de informatie kan lezen. Hoe dieper de kras, hoe meer er moet worden weggeschuurd. Toch is het zo dat een disc gemiddeld tot 20 maal op deze wijze kan worden hersteld. 95 % van alle beschadigde Cd`s en Dvd`s kunnen worden hersteld.

Er zijn twee manieren om een Cd en Dvd onherstelbaar te beschadigen. Ofwel is de kras in de policarbonaat laag zo diep dat de digitale informatie werd geraakt. Of er is een zware kras aan de andere zijde van de Cd of Dvd, de zijde met de bedrukking, zodat de reflectie laag wordt geschonden.

In dit laatste geval wordt op de plaats van de kras de laserstraal niet teruggekaatst en ontvangt de speler dus ook geen informatie.

Herkennen van Cd en Dvd krassen

Cd en Dvd krassen worden onderverdeeld in drie klassen:

  1. Bovenkant kras
  2. Leeskant kras
  3. Folie beschadiging

Krassen aan de bovenkant komen alleen voor bij Cd's en Cd-rom's. Deze krassen komen niet bij Dvd's voor.

Bij de reparatie van Dvd's zijn de bovenkant kras en de folie inkeeping niet van belang door de constructie van de Dvd.

Bovenkant krassen (niet op DVD's)

Bovenkant krassen worden veroorzaakt door een scherp voorwerp waardoor het geprinte label van een Cd of Cd-rom beschadigd. De informatie net onder de laklaag wordt aangetast en de Cd slaat over. Bovenkant krassen kunnen niet worden gerepareerd.

Een bovenkant kras herkent u door de Cd tegen het licht te houden. Als het licht door de Cd gaat is sprake van een bovenkant kras.

Let op: als geen licht door de Cd gaat maar aan de andere kant van de Cd wel een kras zit zonder "dubbel beeld," dan is het een bovenkant kras dat het label niet beschadigde.. Leeskant kras

Leeskant krassen komen bij Cd's, Dvd's en Cd-rom's voor. Ze zijn het meest voorkomend, makkelijk te herkennen en de enige kras soort die gerepareerd kan worden

Als de kras een "dubbel beeld" heeft, zoals op de afbeelding hieronder, is het een leeskant kras. Deze kan gerepareerd worden. Het dubbele beeld wordt veroorzaakt door de kras en de reflectie door de reflectieve laag.

Folie beschadiging

Een folie beschadiging is geen kras maar lijkt op een kras op de leeskant van de schijf. De beschadiging, inkeeping of breuk van het folie is veroorzaakt door teveel druk op de bovenkant van de schijf. Meestal veroorzaakt door de schijf te buigen. Deze inkeeping kan niet gerepareerd worden.

Een folie beschadiging herkent u aan het ontbreken van een "dubbel beeld." Ook zal geen beschadiging aan de bovenkant van de schijf te zien zijn.

Handige Link

Cd en Dvd reparatie