Je eigen PC als web server

In dit artikel ga ik je uitleggen hoe je van je eigen PC een web server kan maken, dit zou je onder andere kunnen gebruiken voor het testen van je eigen geschreven php code.

Waarvoor gebruik je een web server

Als je je eigen PC als web server wilt gaan gebruiken zul je dit hoofdzakelijk doen om je eigen gemaakte scripts te gaan testen. Het is wel mogelijk om van je eigen PC ook een echte server te maken zodat je daar je eigen website op zet zodat die door iedereen te bekijken is maar de prestaties van je web site zullen niet geweldig zijn. Ik ga er in dit artikel van uit dat je op je web server PHP (Beginnen met phpBeginnen met PHP ) wilt gaan draaien.

XAMPP installeren

XAMPP administratie paneel

Om je eigen PC om te toveren in een web server heb je het programma XAMPP nodig, dit programma kan je downloaden via onderstaande link: http://www.apachefriends.org/en/xampp.html Op het moment dat je het programma gedownload en geïnstalleerd hebt kan je het XAMPP controle paneel openen. Hierin staan een aantal knoppen. Helemaal aan de rechter kant staan de knoppen zoals: Shell, setup, enz. En links zie je de modules zoals Apache, MySQl,enz.

Om je web server online te zetten moet je Apache aan zetten dit doe je door op de Start knop te drukken achter de tekst apache in het module gedeelte. Als Apache aan staat zal er achter de tekst apache Running komen te staan. Als dat het geval is kan je internet openen en ga je naar het volgende adres: http://localhost/ Je word dan doorgestuurd naar een pagina van XAMPP waarop je ziet dat XAMPP succesvol is geïnstalleerd. Op het moment dat je die pagina ziet weet je ook dat XAMPP goed werkt.

Bestanden toevoegen aan de server

Om nu je eigen bestanden op de server te zetten zodat je je php bestanden kan gaan testen ga je weer naar het XAMPP control panel en druk je op de knop Explore (rechts) Er zal nu een map openen, in die map zit de weer een mpa met de naam htdocs. Die map moet je openen. Hierin kan je bestanden toevoegen. Om de werking te testen kan je klablok openen en typ je een teks, bijvoorbeeld: “XAMPP werkt” die sla je op in de map met de naam test.html Nu ga je weer naar internet en ga je naar het volgende adres: http://localhost/test.html Nu krijg je een pagina te zien met de tekst die je getypt hebt.

Andere software

USB webserver

USB webserver gebruikers paneel

Er zijn ook alternatieven voor het programma XAMPP, een voorbeeld hiervan is usb webserver. Het grote voordeel van usb webserver t.o.v. XAMPP is dat dit programma op een usb stick geplaats kan worden en dus niet geïnstalleerd hoeft te worden. Het programma usb webserver is te downloaden op: http://www.usbwebserver.com/

Wel zijn de mogelijkheden van usb webserver minder uitgebreid.

Apache, MySQL, etc.

Een andere mogelijkheid zou zijn om alle benodigde programma’s zelf te installeren om je web server online te krijgen. Dit is meer werk maar geeft je wel het meesten vrijheid. Hiervoor heb je onder anderen de volgende programma’s nodig.

  • Apache: http://httpd.apache.org/
  • MySQL: http://dev.mysql.com/downloads/
  • Filezilla: http://filezilla-project.org/


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden