Hoe kun je vieze wegwerpluiers weggooien

Inleiding

Wist je dat een baby van geboorte tot zindelijkheid gemiddeld 5000 luiers vies maakt? En wat doe je met al die wegwerpluiers? Degenen die zelf geen kinderen hebben zullen misschien zeggen; nou, gewoon in de vuilnisbak. Ouders zullen echter meteen toegeven dat vanwege hygiëne, maar vooral vanwege de reuk (zeg maar gerust stank), het niet handig is om de luiers in een prullenbak of vuilnisbak te gooien, tenzij deze buiten en op redelijke afstand staat. Gelukkig is er een aantal manieren om de vieze luchtjes zo veel mogelijk te elimineren. in dit artikel worden verschillende soorten luieremmers beschreven.

Stappen

Emmer met deksel

De eenvoudigste manier is om de luiers in een emmer te gooien waar een goed afsluitende deksel op zit. Iedere keer echter als het deksel eraf gaat, zal de lucht van vieze luiers zich door de kamer verspreiden. Veel ventileren is de enige manier om deze penetrante geur weer weg te krijgen.

Iedere luier apart verpakken

Een variant op de emmer met deksel is het apart verpakken van iedere luier. Een pak pedaalemmerzakken volstaat, maar in de grotere supermarkten zijn ook speciale luierzakjes te krijgen. Deze hebben hengsels om de zak makkelijk dicht te kunnen knopen. Ook zijn ze vaak licht geparfumeerd om op voorhand de vieze luchtjes minder kan te geven. Op deze manier wordt elke vieze luiers luchtdicht verpakt en krijgen de vervelende geuren minder kans.

De Nappy Wrapper (Sangenic)

Dit is een luieremmer met daarin een cassette met plastic buisfolie. In de deksel zit een draaimechanisme en een mesje waarmee de folie afgesneden kan worden. De vieze luier wordt in het plastic geduwd en vervolgens kan de bovenkant een paar keer rondgedraaid worden. De luier wordt hierdoor al het ware in het plastic gedraaid en afgesloten van de buitenlucht. De volgende luier komt er bovenop en de buisfolie wordt wederom een aantal keer gedraaid. Zo ontstaat een soort worstensnoer waar allemaal luiers in zitten. Als de emmer vol is kan de folie afgesneden worden en de ‘luierslinger’ in de container of vuilnisbak gegooid worden. Nadeel van dit systeem is dat er regelmatig cassettes gekocht moeten worden met de plastic buisfolie. Voordeel is dat de luiers nagenoeg reukloos én hygiënisch in de babykamer weggegooid kunnen worden.

De Diaper Champ

Dit is een luieremmer met een soort afsluitende sluis in de deksel. De luier wordt in de deksel gelegd boven op een schijf die de emmer afsluit. Daarna wordt de complete deksel met een hendel als het ware omgedraaid. De luier valt in de emmer en de afsluitende schijf valt in de deksel naar beneden zodat een volgende luier erin gelegd kan worden. Op deze manier kan de luier weggegooid worden zonder dat de emmer open gemaakt hoeft te worden. Als de emmer vol is meot het deksel er wel in zijn geheel afgehaald worden en de zak met luiers dichtgeknoopt en weggegooid worden. Voordeel van dit systeem is dat er geen aparte cassettes gekocht hoeven te worden. Wel zijn er pedaalemmerzakken nodig. Nadeel is dat als de emmer vol is de vieze luchtjes alsnog vrijkomen. Dit kan voorkomen worden door de emmer buiten leeg te maken.

Tips

  • Luiers recyclen

Luiers kunnen uitstekend gerecycled worden. Ze bestaan voor een groot deel uit hoogwaardige vezels en de terugwinning hiervan levert waardevolle grondstoffen op. In verschillende gemeenten staan onder andere bij de kinderdagverblijven speciale containers waarin gebruikte luiers gedeponeerd kunnen worden. Als je meer wilt weten over het recyclen van luiers www.knowaste.com

  • Luiers thuis laten bezorgen

Je kunt luiers ook thuis laten bezorgen. Kijk bijvoorbeeld op drogistplein.nl

Links