Wie is de man van Warum (Waarom)

Algemeen

Op Koninginnedag 2009, na de aanslag op het koningshuis in Apeldoorn, dook er opeens dat bord op met de tekst “Warum?” In bloedrode letters met een opvallend vraagteken erachter. Ook in april 2011 in Alphen aan den Rijn, na de moordpartij van Tristan van der Vlis, dook dat bord op met de vraag Warum?. Dit bord verscheen daarmee voor de tweede keer in Nederland.

Wie is Timo Tasche

Timo Tasche is anno april 2011, 30 jaar oud en woont in het Duitse Marl. Hij heeft diverse verschillende baantjes gehad, probeerde het zelfs tot pornoster te schoppen. Hier stopte hij mee omdat hij “het niet zonder condoom wilde doen”. Vanaf die tijd leeft hij van een uitkering.

Vanaf 2001 probeert hij de aandacht te vestigen op gebeurtenissen waarvan hij persoonlijk vindt dat deze belangrijk zijn en er aandacht aan geschonken dient te worden. Zijn doel hiervan is het uitlokken van discussie omtrent deze gebeurtenissen. Waar een ramp plaatsvond of onheil dreigt, Timo gaat er naartoe met zijn houten protestborden. De meeste bevatten in bloedrode letters de tekst “Warum” met een vraagteken erachter. Daaromheen zet hij brandende kaarsen. Ook spraakmakende rechtszaken of demonstraties kunnen door hem bezocht worden met zijn bord en band om zijn hoofd. Dit alles heeft hem de bijnaam “Der Schildmann” (de bordenman) opgeleverd. Zijn garage staat vol met dit soort protestborden.

Door op deze manier te handelen probeert hij de wereld te begrijpen, tevens een manier voor de wereld om Timo te begrijpen.

Het vraagteken

Timo gebruikt het vraagteken als een soort uitroepteken. Een uitroepteken is volgens hem als een opgeheven vingertje of een frons. Als iemand heeft bedrogen, gelogen of gestolen, laat je hem het uitroepteken zien, en hij weet dat hij iets verkeerds heeft gedaan.

Waarum

De eerste keer dat hij met deze borden op stap ging was in 2001. In het Duitse Eberswalde werd Ulrike Brandt (een klein meisje) vermoord. Timo is er direct heen gereisd en heeft zelfs de begrafenis van Ulrike bijgewoond.

Vanaf 2001 reist hij dwars door Duitsland naar de plaatsen waar groot onrecht (of verdriet) heeft plaatsgevonden. Circa 1x per maand demonstreert hij. Hiervoor zit hij de hele dag naar de nieuwsuitzendingen op tv te kijken. Zit er iets tussen dat hij belangrijk vindt, gaat hij erheen. Vooral geweld gericht tegen kinderen vergt zijn aandacht, alhoewel andere belangrijke gebeurtenissen hem ook raken. Zo kan het gebeuren dat Timo op de plaats delict staat of voor de rechtbank op het moment dat de verdachte van die misdaad wordt voorgeleid. Daar zal hij altijd een of meer borden bij zich hebben met de bekende rode tekst “Warum”, of met de minder bekende tekst “Schon wieder”. Daarbij maakt hij gebruik van kaarsen, foto’s van slachtoffers en als het mogelijk is zelfs bloemen.

Waar hebben de borden gestaan

Timo en zijn borden zijn sinds 2001 regelmatig gezien, onder andere bij: 2007: in het Noord Duitse Darry. Bij het huis waar vijf kinderen vermoord werden. Op dit moment ging hij nadenken om te stoppen met zijn werk.

  • 2008: in Bochum is hij te vinden bij de Nokia fabriek. Deze dreigt te worden gesloten en Timo vindt dat er groot onrecht wordt aangedaan aan de werknemers van de fabriek. De tekst op zijn borden is : “Demonstreren zoals toen bij Opel”.
  • 2009: in Amstetten. Voor het huis van Josef Fritzl (die jarenlang zijn eigen dochter had opgesloten en regelmatig had verkracht). Naast de borden met het bloedrode Warum, waren er ook borden met teksten als: “Schon wieder” en “Wie kontte es dazu komen?”.
  • 2009: in Winnenden. Daar schoot in maart een scholier 15 mensen dood. Hier luidt een van zijn teksten: “Gott, wo warst du?”.
  • 2009: in Apeldoorn. Na de aanslag op het koninklijk huis op Koninginnedag staat Timo ook hier met zijn protestbord “Warum?”. Reeds eerder dat jaar was Timo door Hans Aarsman “ontdekt”, fotodetective bij de Volkskrant, die hem al opviel bij de ramp in Darry.
  • 2010: in Duisburg. Zijn protestbord plaatste hij bij de ingang van de tunnel waar de 21 dodelijke slachtoffers vielen van de Love Parade. Nadat hij zijn bord er had neergezet werd deze door andere mensen met bloemen en kaarsen omringd.
  • 2011; in Libië. In maart was hij afgereisd naar dit land om zijn bord(en) “Gaddaffi step down” neer te zetten.
  • 2011; in Alphen aan den Rijn. Terwijl heel Nederland in shock is over de schietpartij van Tristan van der Vlis, waarbij 6 doden te betreuren waren voordat hij zichzelf doodschoot, dook ineens het bekende bord van Timo op. Bijna iedere nieuwszender die beelden van deze vreselijke daad uitzond, gebruikte het bord met het bloedrode “Warum” als een soort symbool van onbegrip over het hoe en waarom van de schietpartij.
  • 2011: begin juli stort een deel van het dak in van het voetbalstadion de Grolschveste van FC Twente. Hierbij komen 2 werklui om het leven. Ineens stond ook hier het bord met de bloedrode letters "Warum?"