Behandelen van een slaapstoornis in speciaal behandelcentrum

Inleiding

Iedereen heeft er wel eens mee te maken: het slapen wil niet goed lukken. Vaak is het een eenmalige of kortstondige aangelegenheid. Dit wordt dan veroorzaakt door een specifieke gebeurtenis, stress of het wil gewoon even niet. Bij structurele slaapproblemen spreekt men ook wel over een slaapstoornis. Vele adviezen en middelen zijn beschikbaar om een slaapstoornis te behandelen. Er zijn echter ook speciale behandelcentra voor dit probleem. Wellicht biedt dat een goede oplossing als uw alles al geprobeerd heeft. In dit artikel wordt kort beschreven hoe zo’n behandelcentrum voor slaapstoornissen te werk gaat.

Slaapstoornissen

Meer dan 15 procent van de Nederlandse bevolking heeft met enige regelmaat last van slaapstoornissen. Deze stoornissen ontstaan door zeer uiteenlopende factoren. Los van het niet kunnen slapen, zijn ook zaken als snurken en nachtmerries aan te merken als een slaapstoornis. En de gevolgen van de slaapproblemen kunnen zeer vervelend zijn: chronische vermoeidheid, futloosheid, of zelfs niet meer in staat zijn om nog normaal te kunnen functioneren. Al met al een groot probleem dat opgelost moet worden. Er zijn vele medische middelen beschikbaar en ook zijn er erg veel praktische tips die in meer of mindere mate kunnen helpen. Lees voor meer informatie hierover bijvoorbeeld het volgende artikel . Als de slaapstoornis aanhoudt en daarmee ook echt een toenemend probleem wordt, dan is een behandeling in een speciaal centrum wellicht een uitkomst.


Behandelcentra voor slaapstoornissen

Er zijn in Nederland meerdere behandelcentra die zich specifiek richten op slaapstoornissen. Dit kan een zogenaamd slaapcentrum zijn, dat onderdeel uitmaakt van een ziekenhuisinstelling. Maar er zijn ook particuliere behandelcentra. Een slaapcentrum biedt behandelingen op maat zodat de klachten als nachtmerries, slapeloosheid of snurken snel en specifiek bestreden kunnen worden.


De behandelwijzen

De behandelwijze verschilt wel enigszins per centrum, maar op hoofdlijn komt het erop neer dat er eerst een onderzoeksperiode is. Vervolgens wordt er op basis van de uitkomsten van het onderzoek een persoonlijk behandelplan opgesteld. In het plan staat beschreven wat de beste behandeling is. Dat kan variëren tot het eenvoudig aanpassen van leefregels tot en met chirurgische ingrepen.

Het SIVSG heeft bijvoorbeeld de volgende behandelcategorieën (bron: www.sivsg.nl):

  1. Leefregels
  1. Keel- en neusoperatie
  1. Kaakchirurgie
  1. Hulpmiddelen

Het particuliere centrum DC|Sleepfactory (bron: www.dcsleepfactory.com) hanteert twee behandelwijzen om slaapproblemen te verhelpen:

  1. Psychische behandelwijze: afhankelijk van de oorzaak van de slaapstoornissen bepaalt de psycholoog samen met u of er cognitieve gedragstherapie, psychologische begeleiding of lichttherapie wordt ingezet. Dit kan eventueel in combinatie met medicatie, welke in samenspraak met de neuroloog zal worden voorgeschreven.
  1. Somatische behandelwijze: afhankelijk van de oorzaak van de slaapstoornissen bepalen de neuroloog en KNO-arts samen met u welke behandeling er ingezet gaat worden. Behandelingen die aangeboden worden zijn: CPAP, mondprothese, verwijderen van neus- of keelamandelen, UPPP, correctie van het neustussenschot of medicatie. Indien nodig worden er ook houdingsadviezen gegeven door de arts of diëtist.

Eventuele combinaties van behandelingen zijn ook mogelijk.


Conclusie

Heeft u last van een slaapstoornis en helpen de reguliere medicijnen/ alternatieven niet? Ga dan eens na of het zinvol is om u te laten behandelen bij een specifiek op slaapstoornissen gericht behandelcentrum. Zij zijn gespecialiseerd in de problemen, de diagnose en de oplossing. Hierdoor is er een goede kans dat de problemen snel verdwenen zullen zijn.