De beste koemelk vervangers

Koemelk vervangen

Hoewel melk een bron van calcium en eiwitten voor veel mensen is, zijn er ook genoeg mensen die weinig tot geen melk en zuivel in het algemeen willen of kunnen nuttigen. Mensen kiezen ervoor om geen melk te drinken om hun cholesterol-inname te verminderen, omdat ze dierenleed willen verminderen, een bijdrage willen leveren aan het milieu, lactose-intolerant zijn óf willen genieten van de vele gezondheidsvoordelen van gezonde vervangers van koemelk. Het is daarom gelukkig niet noodzakelijk om melk te drinken. Er zijn genoeg vervangers voor koemelk die beter zijn voor de gezondheid, de koeien én het milieu.

Vervangers van koemelk

Koemelk vervangen door sojamelk

Sojamelk is gezond, niet duur en bovendien is sojamelk in vrijwel iedere supermarkt verkrijgbaar. Vanuit nutritioneel oogpunt bekeken levert sojamelk bijna net zoveel eiwit als koemelk en bovendien levert sojamelk minder vet, geen cholesterol (in tegenstelling tot koemelk) en daarnaast is sojamelk een vergelijkbare bron van calcium. Bovendien wordt sojamelk meestal verrijkt met vitamine B12 (met name vegetariërs en veganisten moeten in de gaten houden dat ze hier voldoende van binnenkrijgen). Vaak zijn er ook andere vitamines en/of mineralen toegevoegd aan de sojamelk waardoor sojamelk een nog grotere voorsprong heeft op koemelk.

Veelzijdigheid van sojamelk

Sojamelk is in verschillende smaken verkrijgbaar, waaronder gezoet, vanille, chocolade, bosvruchten en banaan. Koemelk kan als ingrediënt altijd worden vervangen door sojamelk. Gezoete sojamelk wordt aangeraden voor desserts en om te drinken als vervanger voor koemelk. Ongezoete sojamelk kan in allerlei gerechten worden gebruikt. Let er wel op dat de sojamelk niet afkomstig is van genetisch gemodificeerde sojabonen.

Koemelk vervangen door amandelmelk

Amandelmelk heeft een romige consistentie die vergelijkbaar is met de consistentie van sojamelk en bevat een meer nootachtige smaak. Amandelmelk is prima te drinken als vervanger voor koemelk, maar daarnaast kan amandelmelk bijvoorbeeld ook prima worden gebruikt in milkshakes en desserts.

Koemelk vervangen door rijstmelk

Rijstmelk is minder dik in consistentie dan sojamelk en is ietwat doorschijnend. Rijstmelk is vaak licht gezoet en is hierdoor prima geschikt voor bijvoorbeeld cakes, taarten, desserts of bijvoorbeeld pannenkoeken. Ongezoete rijstmelk kan prima worden gedronken als vervanger voor koemelk. Houd er wel rekening mee dat rijstmelk in vergelijking met sojamelk en amandelmelk minder eiwitten bevat en vaak is er ook geen vitamine B12 toegevoegd.

Koemelk vervangen door havermelk

Havermelk ziet er qua kleur en consistentie net als rijstmelk uit. Bovendien smaakt havermelk ook zoet maar havermelk heeft, in tegenstelling tot rijstmelk, een duidelijk aanwezige haversmaak. Voor sommigen zal havermelk wellicht te zoet zijn om te drinken, maar daarom is havermelk des te meer geschikt voor cakes, taarten en desserts. Tip: meng havermelk met ongezoete sojamelk voor een lekker, licht gezoet glas melk.

Koemelk vervangen door kokosmelk

Kokosmelk heeft een vrij dikke, romige substantie en is dan ook niet geschikt om direct te drinken. Kokosmelk kan echter prima worden gebruikt voor de bereiding van bijvoorbeeld kokosijs en allerlei andere zoete nagerechten. In exotische gerechten zoals bijvoorbeeld Caribische en Indiase gerechten wordt ook weleens kokosmelk gebruikt. Omdat kokosmelk rijk is aan vetten, is het verstandig om kokosmelk niet dagelijks op te nemen in het dieet maar bij wijze van uitzondering te gebruiken.

Hoe vervang je karnemelk?

Net zoals sojamelk, rijstmelk, amandelmelk, havermelk en kokosmelk niet exact naar koemelk smaken, smaakt deze variant van karnemelk ook niet precies naar karnemelk. Maar de smaak komt aardig dicht in de buurt van karnemelk en is daarom het proberen waard. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is het toevoegen van een eetlepel witte azijn óf citroensap aan een glas ongezoete sojamelk.