Gezond bruin worden

EEN TINTJE KWEKEN ZONDER RISICO'S

Door het klimaat in Nederland, die vaak gepaard gaat met het ontbreken van enig zonneschijn, zoeken mensen hun toevlucht in zonnebanken thuis of in een studio. Maar hoe gezond is het nu werkelijk? en zijn er ook alternatieven? In dit artikel enkele feiten op een rijtje.

Op zich is zonnen onder een zonnebank niet gevaarlijk, mits het natuurlijk met mate gebeurt. De meeste mensen die verantwoordt zonnen houden het op 1 keertje per week een half uurtje tot een uur. Iedereen snapt natuurlijk wel dat wanneer je huid dezelfde kleur heeft aangenomen als de donkere eikenhouten eettafel je veel te lang en/of te vaak eronder hebt gelegen. Toch heeft de zonnebank ook voordelen. Naast bruin worden kan het stressverlagend en ontspannend werken. Veel mensen komen dan helemaal tot rust. Maar daar schuilt het gevaar van verslaving dan weer in, en dus overmatig gebruik.  Als zonnebanken jouw anti-stress middel is, schaf dan zelf geen zonnebank aan, maar ga naar een studio, dan is de drempel om er gebruik van te maken namelijk iets hoger.

ALTERNATIEVEN

Er zijn ook alternatieven op het bruin worden. Uiteraard zijn er bepaalde zalfjes, maar ook methodes als spray-tanning zijn erg in opkomst. Bij deze methodes gaat het echter alleen om bruin worden. De "ontstress" factor is daarbij wel weggelaten. Het grote voordeel is dat het absoluut veilig is, zowel wat straling - en dus kankerrisico - betreft, als de kans op verslaving. Het nadeel is dat het bruinings effect minder lang duurt; zo'n 5 tot 7 dagen. De behandeling zelf duurt slechts 10 minuten. Het is dus een ideaal middel om vlak voor een gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een bruiloft nog even snel een bruine huid te creeren.  

SPRAY-TAN OF ZONNEBANK?

Natuurlijk heeft een ieder zijn persoonlijke voorkeur hierin. Een spray-tan behandeling kost tussen de 25 en 40 euro. Een zonnebank ergens tussen de zeven en 10 euro voor een half uurtje. Bij sommige zonnestudios kun je deskundig advies krijgen en behoort een huidanalyse tot de mogelijkheden. Wat de gezondheidsrisico's betreft is duidelijk spray-tanning in het voordeel. Het bruiningseffect wordt veroorzaakt door de onschuldige stof DHA. Een stof die je pigment naar boven laat komen maar verder onschadelijk is. 

Hoewel de stof niet dieper doordringt dan je huid, is het nog onbekend wat het effect is bij zwangere vrouwen. Hoewel de kans zeer klein geacht wordt op letsel, wordt het voor alle zekerheid toch afgeraden bij zwangere vrouwen.

Wie echter met spray-tanning constant bruin wil blijven, moet toch wat dieper in de buidel tasten. Hoewel vervolg behandelingen meestal een stuk goedkoper zijn dan de eerste, moet je voor een continue effect toch zo'n 3 a 4 keer per maand terugkomen.

TOT SLOT

Kunstmatig bruin worden is een luxe besteding, welke vorm je ook kiest. Een leuk getint kleurtje kweken is prima, maar het per se bruin willen blijven moet geen doel op zich worden. Het meest ideaal blijft natuurlijk lekker vaak naar buiten gaan wanneer het zonnetje schijnt.  Nog gezonder is het om lekker naar buiten te gaan wanneer die niet schijnt, maar dat is een ander onderwerp.