Het gebruik van de mobiele telefoon in Nederland en in Afrika

Niet meer weg te denken in Nederland

Niet meer weg te denken.
De mobiele telefoon is bijna niet meer uit het dagelijks leven weg te denken. Veranderingen wennen snel. Niemand kijkt meer op als iemand op straat in zich zelf lijkt te praten. Reis je met het openbaar vervoer, dan kan je van de persoonlijke gesprekken van je medepassagiers “genieten” en tijdens bijeenkomsten word je regelmatig opgeschrikt door de meest uiteenlopende ringtones. In Nederland heeft bijna iedereen een mobiele telefoon. In Afrika is dat heel anders, daar heeft nog lang niet iedereen een mobiele telefoon. Daar kan de markt nog groeien.

De mobiele telefoon in Afrika

Voor veel Afrikanen is mobiel bellen te duur, daarom worden er in Afrika naar verhouding meer sms'jes gestuurd of wordt er gebeept. Beepen is helemaal gratis, want je laat de telefoon een aantal keren overgaan. De “andere kant” weet dan wat er aan de hand is. Het aantal keren dat de telefoon overgaat en het tijdstip waarop gebeept wordt houdt een bepaalde boodschap in.

Familie is belangrijk in Afrika

De wegen zijn slecht.
De mobiele telefoon wordt in Afrika vooral voor familiecontacten gebruikt. De wegen zijn er slecht en de mensen wonen ver van elkaar af. Het versturen van een sms'je is een stuk gemakkelijker dan het schrijven van een brief die dan ook nog eens weken onderweg kan zijn.

De economie

De mobiele telefoon heeft ook de economische bedrijvigheid in Afrika beïnvloed. Moest je eerst naar de stad lopen om zaken te doen, nu kan dat per sms. Hebben we in Nederland de belwinkel, in Afrika zitten dames onder een paraplu om zich tegen de zon te beschermen langs de kant van de weg. Tegen betaling mag je een telefoongesprek op hun mobieltje voeren of een sms'je versturen. Is je batterij leeg, dan laad je hem op. In Nederland is dat heel vanzelfsprekend. Echter, in Afrika heeft niet iedereen thuis elektriciteit, dus zo gemakkelijk als in Nederland gaat dat opladen niet. Daar heeft men wat op gevonden. Zonneladers. En daar zit ook handel in. Bij bezitters van zonneladers kan je je telefoontje laten opladen.

Nieuwsvoorziening in Afrika

Behalve voor zakelijke- en familiecontacten en nog heel veel andere handige toepassingen, wordt de mobiele telefoon in Afrika ook ingezet bij de informatievoorziening. Voorheen was nieuws sterk gekleurd doordat men alleen datgene doorgaf dat men geschikt vond om bekend te maken aan de bevolking. Door de mobiele telefoon beschikt de Afrikaanse bevolking nu over informatie die ze vroeger nooit kreeg. Reporters maken foto's en films van gebeurtenissen in hun regio met behulp van hun mobiele telefoon. De reporters kunnen het nieuws onder andere naar de website van “Voices of Africa” uploaden.

Niet gecensureerd nieuws kan het leven van de mensen in Afrika veranderen. Hun mening verandert en dat kan invloed hebben op de manier waarop de Afrikaanse landen worden bestuurd. Bovendien zijn mobiele telefoons overal, dat kan je niet van een cameraploeg zeggen.

Wat zijn de gevolgen voor de Afrikanen

  • Naast het gemak van het wegvallen van de fysieke afstanden, ondervinden de Afrikanen ook het complexer worden van hun wereld. Door een gemakkelijker contact met familie en zakenrelaties, ontstaat meer bedrijvigheid en een ingewikkelder structuur van het dagelijks leven. Je bent bereikbaar, dus wordt er sneller een beroep op je gedaan. Het is uit met de rust.
  • Het verwachtingspatroon van klanten van de bedrijven wordt hoger dan voorheen vanwege de verbeterde communicatie met leveranciers e.d., er moet meer worden georganiseerd om aan dat patroon te voldoen.
  • Op het gebied van informatievoorziening is de wereld voor de Afrikanen groter geworden. De nieuwsvoorziening was eerst voorbehouden aan een selecte groep die berichten selecteerde voor de Afrikanen. In de huidige situatie leidt bijvoorbeeld “Voices of Africa” mensen in verschillende Afrikaanse landen op tot lokale reporters die nieuwsberichten via de mobiele telefoon verspreiden.

Overeenkomsten en verschillen tussen Nederland en Afrika

Overeenkomsten

  • Zowel in Nederland als in Afrika worden er veel sms'jes verstuurd.
  • De mobiele telefoon wordt in Nederland en in Afrika zowel voor zakelijke doeleinden als privédoeleinden gebruikt.
  • Zowel in Nederland als in Afrika geeft de mobiele telefoon status.

Verschillen

  • Collectief gebruik in Afrika. Soms met een heel dorp samen. In Nederland individueel gebruik.
  • Wanneer er in Nederland wordt gebeld, wordt er in Afrika vaak gebeept of geflasht (zo heet beepen in Nigeria.)
  • De mobiele telefoon is in Afrika, meer dan in Nederland, een informatiebron.

Ten slotte een aandachtspunt

  • Voor veel mensen, zowel in Nederland als in Afrika, zullen de nieuwe technologieën te ingewikkeld zijn. Zij zullen door die complexiteit op den duur buiten de boot vallen.

Ben je een fan van Afrika, het Afrika Magazine is dan de juiste website voor jou.