Hoe lang mag je in de zon zitten

Hoe lang iemand in de zon mag zitten hangt af van heel veel factoren zoals huidskleur, type huid, zonsterkte, hoogte waar iemand zich bevindt, enzovoort. In de laatste paar maanden zijn de gevallen huidkanker in Nederland sterk omhoog gegaan. In Australië worden jaarlijks zelfs 150.000 nieuwe gevallen van huidkanker geconstateerd waarbij elk jaar 1000 mensen sterven aan huidkanker. De UV-index in Australië is de hoogste van de wereld.

UV-index

De UV-index geeft de sterkte van de zon aan. De UV-index is niet afhankelijk van warmte. In de winter kan soms een hogere UV-index voorkomen dan in de zomer als het onbewolkt is. In de lente zijn vaak de hoogste waarden geconstateerd. In Nederland wordt een UV-index van 7 of 8 al hoog gevonden terwij lin Australië een UV-index van 14 of 15 kan voorkomen.

UV-index Beschrijving Maximaal aantal minuten zonder verbranden Huid verbrandt
0-2 vrijwel geen 50-100  
3-5 zwak 25-35  
6-7 matig 15-25 gemakkelijk
8-10 sterk 10-15 snel
11-16 zeer sterk minder dan 10 zeer snel

Hoe snel iemand verbrandt hangt uiteraard af van het type huid dat iemand heeft.

De UV-index is lineair gerelateerd aan de intensiteit van de zon en kan daarom ook vergeleken worden met zonkracht. Het kan niet worden vergeleken met de energie die de zon afgeeft aan de aarde. Dit is vaak Watts per vierkante meter. Een hoger aantal watts per vierkante meter betekent niet automatisch een hogere UV-index.

Geschiedenis UV-index

In 1992 werd in Canada de UV-index uitgevonden en dat maakte Canada automatisch het eerste land dat ook UV-indeces ging weergeven bij weersvoorspellingen. In 1994 volgde de Verenigde Staten met dit systeem dat eigenlijk hier in Nederland nog vrij onbekend is. Alleen in de zomer en lente (bij warme dagen) wordt er bij het weer op tv ook gedacht aan het aangeven van de UV-index. Vaak is het ook niet nodig aangezien in Nederland de UV-index het grootste deel van de tijd tussen de 1 en de 4 zit.

Huidkanker

Zoals reeds genoemd is, is huidkanker een probleem in Australië door de sterke zonkracht. Australiërs hebben meestal een lichte huidskleur maar leven veel buiten door het heerlijke klimaat. Vooral in de landelijke gebieden is er niet veel bekend over de gevaren van zoveel buiten zijn zonder zonnebrandcreme te gebruiken. In deze gebieden komt huidkanker dan ook veel voor. Vaak begint huidkanker vanaf kindsaf aan wanneer ze niet doorhebben dat lang buiten in de zon zitten schadelijk kan zijn voor in de huid.

Soorten kanker

Emigreren naar Australië

Studeren in Australië

15 hoogtepunten van Australië

Voorkomen is beter dan genezen

Vooral als je buiten Nederland op vakantie bent in warme landen is het gebruik van zonnebrandcreme erg belangrijk. Bij een factor 2 kun je al 2x zolang in de zon zijn dan zonder zonnebrandcreme. Bij factor 30 kun je dus 30x zo lang in de zon zitten! Ook belangrijk is het meenemen van een zonnebril en kleding met lange mouwen en pijpen zodat je nog minder kans hebt om te verbranden. Vooral in landen zoals Australië is het zeer nuttige deze spullen elke keer mee te nemen. Check van te voren hoe sterk de zon die dag gaat worden zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Verzorging van de huid tegen de zon

Bescherming tegen de zon

Verbrand door de zon, wat nu?