Hoe onze huid beschermen tegen vriestemperaturen

Inleiding

Hoe kunnen we onze huid doeltreffend beschermen tegen vriestemperaturen en de overige grillen van koning winter? Kunnen we er met enkele eenvoudige tips en voorzorgsmaatregelen zélf voor zorgen dat ook onze huid heelhuids de winter door komt?

Extra voedingsstoffen

Bij vriestemperaturen krijgt ook onze huid het bijzonder zwaar te verduren. We moeten er in de allereerste plaats dan ook voor zorgen dat ze voldoende gehydrateerd wordt, en extra in de watten wordt gelegd met de nodige voedingsstoffen. Met temperaturen die vlotjes naar de min tien duiken, is er echter méér nodig om onze huid in topconditie te houden.

Droge én luchtige kledij

Tijdens een strenge én langdurige vorstperiode is het erg belangrijk droge én luchtige kledij te dragen. Geef daarbij de voorkeur kleding in verschillende lagen te dragen. Dat is veel doeltreffender dan bijvoorbeeld één dikke, wollen trui of een paar dikke handschoenen. Om de diepvriestemperaturen efficiënt te trotseren, dragen we bij voorkeur twee paar "luchtige" handschoenen of twee paar sokken en twee onderhemdjes. Om onze voeten maximaal te beschermen tegen koude en vochtigheid is het belangrijk geen al té dunne en zwakke schoenen dragen. Draag ook nooit dag in dag uit hetzelfde schoeisel. Wissel regelmatig af. Op deze manier voorkomen we zweetvoeten, op hun beurt oorzaak van allerlei vervelende schimmelinfecties.

Extra hydrateren

Onze huid heeft bij dit grillige winterweer nood aan extra hydradatie. Dat doen we bij voorkeur niét met extra hydraterende zalfjes. Deze bevatten bepaalde zoutsoorten die watermoleculen kunnen vasthouden. Om onze huid zo weinig mogelijk te laten uitdrogen, moeten we echter ook het gebruik van zeep zoveel mogelijk vermijden. Tijdens de wintermaanden, en dan zéker bij extreem lage temperaturen, geniet het gebruik van speciale oliën om ons aangezicht en ons lichaam te wassen zeker de voorkeur. We moeten er ook over waken niet té lang te douchen of te baden. Het is ook beter onze lippen zoveel mogelijk met rust te laten en er bijvoorbeeld zo weinig mogelijk aan te likken. Onze lippen extra inbalsemen met daarvoor speciaal ontworpen producten is nu zeker aan te raden.

Extra vitamine D

Zeker in deze donkerste dagen van het jaar heeft onze huid nood aan extra vitamine D. Het gebruik van een huishoudelijk lichttherapietoestel is hier ongetwijfeld aan te bevelen. Vitamine D is ook terug te vinden in vette vissoorten zoals paling, zalm, makreel en sardines.

Ernstige vrieswonden

Ernstige vrieswonden komen hier bij ons gelukkig maar zelden voor. Wél van die paarsblauwe knobbeltjes die eveneens bijzonder pijnlijk zijn. Ze veroorzaken in vele gevallen ook een erg vervelende jeuk. Deze paarsblauwe vriesknobbeltjes komen hoofdzakelijk voor op handen en voeten. Het duurt verschillende weken vooraleer we van dit pijnlijk ongemak verlost zijn. Dit is een bijkomende reden om uitdroging van onze huid met alle mogelijke middelen te voorkomen. Door het gebruik van zeep, en bijvoorbeeld door onze onderkoelde handen onder de warme waterkraan op te warmen, werken we het proces van uitdroging nog in de hand.

Alcohol is te mijden

Roken is nu extra nadelig voor onze gezondheid, en dan zeker voor onze huid. Door roken trekken onze bloedvaten vlugger samen. Op die manier koelt onze huid sneller af, en krijgen we dus meer last van plijnlijke vrieswonden. Bij vriesweer is het gebruik van alcohol sterk af te raden. Het geeft een vals gevoel van "warmte". Men geeft hier best de voorkeur aan soep, koffie en aan venkel-, anijs-, komijn-of vanillethee.