Hoe schrijf ik een goede motivatiebrief

Inleiding

Veel organisaties vragen je om een motivatiebrief te schrijven als je solliciteert. In deze brief is het de bedoeling dat je meer over jezelf vertelt en een goede motivatie geeft waarom je op deze vacature reageert en waarom deze functie bij jou past. Zo kan de potentiële werkgever een indruk krijgen van jou als persoon en de reden dat je solliciteert. De inhoud, opzet en stijl van je brief kunnen echt het verschil uitmaken tussen een voet tussen de deur of de een dichte deur. Daarom is het belangrijk hiervoor de tijd te nemen. Onderstaande punten in de vorm van een voorbeeldstructuur kunnen je helpen bij het opstellen van een goede motivatiebrief. Ten slotte volgen nog een aantal tips.

Tijdens het solliciteren toch al gelijk aan het werk? Meld je dan net als vele anderen aan op LeerWiki.nl. Deel je kennis en deel direct mee in de advertentieinkomsten zodat je misschien net als sommige andere gebruikers niet meer hoeft te solliciteren!

Inhoud

Een motivatiebrief moet geen ellenlang verhaal zijn, maar een beknopte en duidelijke brief. Gebruik hiervoor niet meer dan 3 of 4 alinea's. De inhoud moet in elk geval ingaan op wat jij voor de werknemer kan betekenen en waarom jij een geschikt persoon bent voor de betreffende functie. Introduceer jezelf, beschrijf je ervaringen en jouw affiniteit met de branche of waarom het bedrijf je aanspreekt. Dit hoeft niet in allerlei details, maar zorg wel dat het een persoonlijk tintje heeft en niet te algemeen. De recruiter moet nieuwsgierig worden gemaakt naar jouw CV.

Stijl

De stijl van een motivatiebrief hoort redelijk formeel en zakelijk te zijn en goed aansluiten bij de stijl van je CV. Gebruik een duidelijk lettertype en papier van goede kwaliteit. Veelal worden motivatiebrieven per email of via een website verstuurd, dus controleer voordat je hem verstuurt dat het er zakelijk uitziet. Uiteraard mogen er best enthousiaste uitspraken in je brief zitten, maar let er voor op dat het niet overdone wordt.

Overtuigingskracht

In de openingsalinea is het belangrijk dat je gelijk de aandacht trekt met een goede openingszin. Zorg voor een goede structuur in de brief. Begin je met een introductie van jezelf, houd het dan kort en ga in de daaropvolgende alinea's nog even in op jouw kwalificaties en eigenschappen. Voorbeelden kunnen hier extra overtuigend werken. Overtuig de recruiter waarom jij juist geschikt bent voor de baan. Dit is het belangrijkste deel van de motivatiebrief. Hier beslist een werkgever of hij naar je CV kijkt of niet.

Persoonlijke eigenschappen/kwaliteiten

Haal twee of drie van je belangrijkste pluspunten naar voren die ook goed aansluiten bij het beschreven profiel. Geef daarnaast ook relevante informatie over je opleiding(en) en ervaring.

Positieve afsluiting

Zorg voor een goede afsluiting van je brief, niet te abrupt, zorg voor een goed betoog. Beëindig de brief met sterke, proactieve bewoordingen. Je doel is te worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dus: 'Graag zou ik mijn brief nader toelichten in een persoonlijk gesprek. Ik zie uw reactie graag tegemoet. Sluit je brief vervolgens af met 'Met vriendelijke groet' of 'Hoogachtend'.

Tips

  • Richt de brief altijd aan een concreet persoon, of je nu solliciteert naar een baan of een open sollicitatie verstuurt. Het maakt geen goede indruk 'geachte heer' te schrijven als de manager die je aanschrijft een vrouw is. Gebruik daarom altijd 'geachte heer/mevrouw' als je de naam niet weet. Nog beter is om contact op te nemen met het bedrijf om de naam van de juiste persoon te achterhalen. Vraag ook hoe zijn of haar naam gespeld wordt.
  • In de openingsalinea geef je aan op welke vacature je solliciteert en waar je deze vacature gezien hebt. Heb je hem bijvoorbeeld in een krant gezien, noem dan de naam van de krant en de datum van de publicatie waarin de advertentie stond. Bij open sollicitaties is het van belang dat je duidelijk omschrijft naar wat voor functie je op zoek bent en waarom juist bij dat bedrijf.
  • Het is zaak dat je laat zien dat je weet wat de vacature inhoudt en je al het nodige over de werkgever weet. Je kunt informatie over de functie en het bedrijf verzamelen door bijvoorbeeld op de website van het bedrijf te kijken, de vakliteratuur door te nemen en kranten te 'scannen' op algemene informatie.
  • Benadruk vooral jouw meerwaarde voor het bedrijf ipv aan te geven wat jij vooral daar denkt te kunnen leren. Vermijd dus zinnen als 'Ik denk dat ik binnen uw onderneming veel ervaring kan opdoen' of 'Dit is een gebied van mijn deskundigheid dat ik altijd al wilde ontwikkelen'. De werkgever is eerder geinteresseerd in wat jij voor het bedrijf kunt betekenen en minder om wat je denkt er te kunnen leren. Vermijd hierbij het gebruik van veelgebruikte clichés.
  • Houd het kort maar krachtig en schrijf geen dingen dubbelop, zoals: Ik schrijf u om te solliciteren naar de functie; Zoals u kunt zien in mijn cv, enz. Begin elke alinea liever met andere bewoordingen om vervolgens direct ter zake te komen, bijv. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn juridische ervaring me een geschikte kandidaat maakt voor deze functie en voeg mijn cv bij voor nadere informatie.

Laatste check

Voordat je je motivatiebrief verstuurd doe je een laatste check:

  • Heb je de brief juist geadresseerd?
  • Komt de brief enthousiast over en niet drammerig?
  • Komt naar voren dat je weet waar je voor solliciteert?
  • Komt in de brief naar voren waarom ze juist jou moeten kiezen?
  • Loopt de brief geleidelijk naar een positief einde af?
  • Heb je dubbel gecontroleerd of de brief geen spelfouten en/of grammaticale fouten bevat?
  • Laat ter controle nog even een vriend of vriendin naar je brief kijken.