Is cannabis slecht en kun je verslaafd raken

Inleiding

Cannabis (wiet of hasj) valt onder de softdrugs. Het gebruik van cannabis is in Nederland behoorlijk ingeburgerd. Vooral door jongeren wordt het steeds vaker gebruikt. Zijn hier risico’s aan verbonden? Is het slecht om een jointje te roken en kan het verslavend werken?

Kopen van cannabis

Cannabis, of misschien beter bekend als wiet of hasj, is in Nederland vrij makkelijk te verkrijgen. Het wordt gedoogd, dus je bent niet strafbaar als je in het bezit bent van een zakje. Je mag maximaal 5 gram op zak hebben. Sommige gemeentes hanteren een strenger beleid. De koffieshops in deze gemeentes verstrekken alleen cannabis aan mensen die 18 jaar of ouder zijn en zonder legitimatie kun je niets kopen. Dit is niet overal het geval. Als je kijkt naar de grotere steden, bijvoorbeeld Amsterdam, is er weinig controle en wordt er minder snel om een legitimatie gevraagd. Daarnaast zijn er ook genoeg kleinere dealers die verstrekken aan iedereen die het maar wil hebben.

Waarom gebruiken mensen cannabis?

Mensen gebruiken cannabis omdat het een relaxed gevoel geeft. In sommige gevallen kan het ook gebruikt worden als medicijn tegen pijn. Daarnaast is het gezellig om met een groepje vrienden te roken. Je hoort bij het groepje en raakt al snel gewend om mee te roken. Toch is het vaak ook zo dat het gebruikt wordt om een naar gevoel weg te nemen of te onderdrukken.

Wat zeggen veel gebruikers van cannabis met betrekking tot verslaving?

De meeste gebruikers van cannabis zeggen vaak dat het niet verslavend is en maken de vergelijking met alcohol of harddrugs. Bekende uitspraken zijn: ‘alcohol, dat vrijwel iedereen drinkt, is eigenlijk harddrugs en wiet is softdrugs’ of ‘wiet is niet lichamelijk verslavend, wat harddrugs wel zijn’

Positieve gevolgen van het gebruik van cannabis

  • Het kan stressverminderend werken en problemen tijdelijk naar de achtergrond verplaatsen.
  • Dingen kunnen intenser worden beleefd, zoals muziek of lekker eten.
  • Men kan zich gelukkiger voelen tijdens het gebruiken.
  • Het is gezellig om te roken met vrienden.
  • Bij sommige medicinale klachten, zoals pijn, slapeloosheid, verminderde eetlust, kan cannabis als medicijn werken.

In uitzonderlijke gevallen verstrekt de apotheek cannabis. Dit is een andere kwaliteit en samenstelling dan de koffieshop verkoopt. Er wordt heel goed gecontroleerd. De cannabis in de koffieshop is vaak sterker en in die zin zeker niet bedoeld ter medicatie. Daarbij komt ook dat men deze cannabis uit de apotheek dient te gebruiken om thee van te zetten of in te ademen met behulp van een verdampingsapparaat.

Negatieve gevolgen van het gebruik van cannabis

  • Het gebruik tast het kortetermijngeheugen aan.
  • Het gebruik kan leiden tot concentratieproblemen.
  • Cannabis bevat veel teer en is daarom slecht voor de longen.
  • Cannabis kan bij mannen zorgen voor problemen betreffende opwinding (in bed) en kan zorgen voor minder aanmaak van zaadcellen.
  • Het gebruik kan de maandelijkse periode van vrouwen beïnvloeden en ontregelen.
  • Cannabis kan invloed hebben tijdens de zwangerschap op de neurologische ontwikkeling van foetussen.
  • Cannabis kan leiden tot evenwichtsstoornissen.
  • Indien men aanleg heeft tot depressie kan cannabis de depressie verergeren.
  • Het gebruik kan leiden tot angstklachten of zelfs een psychose.
  • Het gebruik kan invloed hebben op de algemene motivatie om dingen te doen, zoals werken of school.

Een belangrijk nadeel van cannabis is ook dat je niet goed (meer) leert om met problemen om te gaan. Je rookt de problemen als het ware weg. Zeker als je jong begint is dit niet goed, want dan hoor je juist te leren hoe je met problemen om dient te gaan. Als je dit niet leert op jonge leeftijd, wordt het steeds moeilijker om dat later nog aan te leren. Daarnaast is cannabis niet goedkoop. Als je een paar jointjes per week rookt, kan dit al snel oplopen tot 15 euro per week. Ben je een wat stevigere gebruiker, dan lopen de kosten natuurlijk verder op.

Is cannabis verslavend?

Cannabis is niet lichamelijk verslavend zoals bij harddrugs wel het geval zijn. Toch is het zo dat het gebruik van cannabis zeker wel een geestelijk verslavende werking kan hebben. Zodra de koffieshop opengaat zie je vaak al mensen voor de deur wachten. Ook is er onrust bij de wat langere gebruikers als er ’s avonds niet genoeg in huis is. Het gevoel om even relaxed te zijn, nergens aan te hoeven denken is zeker verslavend. Mensen die beginnen met roken, gaan vaak ook steeds meer roken. Dagelijks gebruik van cannabis komt dan ook regelmatig voor. Cannabis kan soms ook een opstapje zijn naar het gebruik van de zwaardere middelen.

Conclusie

Al kan het roken van cannabis leuk en ontspannend zijn, er zitten toch een hoop nadelen aan. Ben je een sporadische gebruiker, ken dan je grenzen en blijf die bewaken. Bij veelvuldig en langdurig gebruik zijn er lichamelijke en geestelijke bijwerkingen. Het is een feit dat mensen die cannabis roken vaak meer gaan roken en er gewend aan raken. Cannabis kan geestelijk verslavend zijn en is bovendien niet goedkoop. Indien je wilt stoppen met cannabis en dit niet zonder hulp kan, zoek dan hulp via de huisarts. Deze kan je doorverwijzen naar de juiste instanties.