PDA of smartphone kiezen

Inleiding

De laatste jaren zijn smartphones en personal digital assistents (PDA) sterk naar elkaar toegegroeid. Maar wat zijn PDA's eigenlijk en wat zijn smartphones? Wat je ook kiest, vraag blijft natuurlijk welke functies je echt nodig hebt en waar je op moet letten bij het aanschaffen van een PDA of smartphone. Dit artikel biedt inzicht in de opletpunten en toepassingsmogelijkheden.

Wat is een smartphone of een PDA?

Een smartphone is een mobiele telefoon die in de loop der tijd is uitgerust met meerdere toepassingen naast de mogelijkheid om mobiel te bellen, als een tekstverwerker, een digitale agenda, mobiel internet, MP3 speler, fototoestel, GPS enzovoorts. Toepassingen die je voorheen alleen op een PC aantrof. Ook hebben smartphones de mogelijkheid om nieuwe applicaties, zogenaamde 'apps', aan de toch al veel standaard bijgeleverde software toe te voegen. Tegenwoordig hebben veel smartphones een touchscreen en/of een qwerty toetsenbord (wat je van een PC gewend bent). Een PDA is in feite begonnen als een zakcomputer met zakelijke toepassingen (tekstverwerker, spreadsheet, agendabeheer) die je via een USB kabeltje of infraroodverbinding kon aansluiten op de PC. Doorgaans heeft de PDA een groter scherm dan de smartphone. Inmiddels is de norm dat een PDA is uitgerust met de mogelijkheid om te telefoneren.

Elke bekend fabrikant van mobiele telefoons heeft smartphones in het assortiment: Nokia, LG, Samsung, SonyEricsson, HTC. Apple gooit met de i-Phone ook hoge ogen. Bekende PDA fabrikanten zijn HP (iPaq serie) en Palm.

Oplaadbare batterij

Uiteraard is het van groot belang om de gebruikte accu in een PDA of smartphone aan een onderzoek te onderwerpen. Zeker wanneer je onderweg veelvuldig gebruik maakt van de mogelijkheden, moet je er zeker van zijn dat het apparaat het gewoon doet. Het scherm is overigens de grootste energieverbruiker, dus is het verstandig de schermverlichting goed af te stellen en een PDA of smartphone met een zo klein mogelijk schermpje te nemen. Daarnaast is internetgebruik en het tegelijkertijd laten draaien van verschillende toepassingen verantwoordelijk voor hoog energieverbruik. Naast de stand-by tijd (de tijd dat de PDA of smartphone aan staat) is vooral de effectieve 'telefoontijd' van belang, de tijd dat je zonder op te laden kunt bellen. Let erop dat die groot genoeg is om de (werk)dag door te komen. Overigens zou een alternatief zijn om de telefoon tussentijds op te laten door middel van zonlicht of een externe accu. Ook kan het handig zijn meerdere (opgeladen) accu's mee te nemen.

Besturingssystemen

Wellicht belangrijker nog dan de batterijen, is het gebruikte besturingssysteem. Er zijn diverse besturingssytemen op de markt voor PDA's en smartphones. Bekenden besturingssystemen zijn Windows Mobile van Microsoft en het Symbian besturingssysteem van Nokia (dat ook door andere fabrikanten wordt gebruikt) en Palm OS. Nieuwere besturingssystemen zijn die van BlackBerry en Android (van Google, net op de markt). Voor wat betreft de uitwisselingsmogelijkheden met Microsoft outlook e.d. geniet Windows Mobile de voorkeur. Het Symbian besturingssysteem staat vooral bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid. Naast deze besturingssystemen heeft Apple een besturingssysteem voor zijn i-phone en is er ook een Linux-versie (open source) op de markt voor mobiele telefoons.

Toepassingsmogelijkheden

Mogelijke netwerken

Een heel belangrijke functie betreft de mogelijke netwerken die kunnen worden benut. Dit is vooral van belang voor het internetgebruik. GPRS, UMTS, Edge, HSDPA en HSUPA zijn de bekendste netwerken, waarvan HSDPA en HSUPA de meest recente zijn. Voor telefonie wordt meestal gesproken over ‘quad’ band, d.w.z. vier mogelijke telefoonverbindingen.

Geheugenruimte

De geheugenruimte is ook van groot belang. Tegenwoordig zijn er smartphones te koop met 32 of meer Gigabyte ram geheugen. Het geheugen is vooral van belang voor de hoeveelheid muziek, foto's of (tekst)bestanden die je mee wilt nemen op je smartphone of PDA. Veelal kan een micro SD geheugenkaartje worden gebruikt om het geheugen te vergroten. Op zo'n kaartje kan tot wel 8 gigabyte worden opgeslagen.

Schermgrootte

Met de opmars van touchscreens neemt ook de schermgrootte toe. De touchscreenschermpjes zijn nu al gauw 3.2 inch groot. Veelal kun je tegenwoordig zonder styluspennetje aan de slag.

Mogelijkheid om te fotograferen

Veelal bieden de smartphones de mogelijkheid om te fotograferen. Meestal is er een camera aan boord van 2, 3,2 of 5 megapixels (mp). In een enkel geval behoort ook 8 megapixels tot de mogelijkheden. Hoe meer mp, hoe scherper de foto (maar ook hoe meer geheugen nodig is om de foto's op te slaan, een 5 mp foto vergt grofweg 1 megabyte geheugen). Wanneer er een camera aan boord is, kunnen er vaak ook videofilmpjes worden opgenomen. Er bestaat nu ook de mogelijkheid om filmpjes in HD kwaliteit op te nemen (720p voor kenners). Voor beeldtelefonie (nog geen gemeengoed) is op enkele smartphones een tweede camera aanwezig.

MP3- of muziekspeler

Smartphones kunnen worden gebruikt als muziekspeler. Mogelijke bestandsformats voor het beluisteren van muziek zijn WMA, WAV, MP3, MP4, AAC, AAC, eAAC, eAAC+, AMR-NB, AMR-WB, QCP, Midi en M4A. Het MP3 formaat wordt het meest gebruikt. Smartphones kunnen met hun internetverbinding (tegen betaling) MP3 bestanden downloaden.

Voor het lezen van o.m. word, excell en pdf-bestanden is er veelal op smartphones een lezer (reader) aanwezig. Tegen betaling kunnen deze bestanden (m.u.v. pdf bestanden) ook op de smartphone worden gemaakt.

Bluetooth en wifi zijn van belang voor draadloze toegang voor bijvoorbeeld een aangesloten laptop.