Termen uit webdesign - deel 1

Een heldere uitleg

Als je op zoek gaat naar informatie over webdesign, word je al snel geconfronteerd met specifieke termen. Hier vind je de verklaring van enkele veel gebruikte, met telkens een korte omschrijving.

  • Hosting
  • HTML
  • CSS

Wat is hosting?

Hosting van je site, wil zeggen op welke server je je site parkeert.

Host betekent letterlijk: gastheer of vrouw.

Een hostingprovider is een bedrijf dat webruimte verhuurt aan andere bedrijven en particulieren. Je krijgt (huurt) van hen een plaatsje op een server die jou website toegankelijk maakt voor de rest van het wereld wijde web.

Er bestaan verschillende soorten hosting. Ik zet de belangrijkste voor je op een rijtje:

* Gratis hosting: vaak met reclame, geen tot beperkte php-ondersteuning, beperkte bandbreedte of je krijgt een subdomein, vb: jouwdomein.freehosting.com. Lees goed de voorwaarden. Kan erg interessant zijn voor hobby-sites. Een overzicht van enkele gratis hostingaanbieders >> * Shared hosting: hier deel je webruimte met andere websites op een server. De meest gebruikte manier voor kleine websites. * Dedicated hosting: hier krijgt je website z'n eigen server

Waar moet je op letten bij het kiezen van je hosting?

* prijs: vergelijk een aantal pakketten bij verschillende aanbieders * welke php versie ze ondersteunen. * hoe goed (lees: bereikbaar en bekwaam) is hun helpdesk * hoeveel webspace krijg je? Dan moet je natuurlijk ook weten hoeveel je nodig hebt

  • als je beslist om met een webdesigner in zee te gaan, zal deze je zeker adviseren

Wat is HTML?

HTML staat voor: Hyper Text Markup Language

Het is de meest gebruikte taal waarin websites geschreven worden.

HTML is de taal die de elementaire grammatica voor pagina's op het www levert. Zonder HTML, geen websites!

Elke pagina die je online kan bekijken is eigenlijk een stukje code die over het internet wordt verstuurd. Je browser leest die code en je krijgt de website op je scherm te zien. HTML vertelt als het ware aan je browser hoe hij tekst en afbeeldingen moet weergeven.

Belangrijk in de naam is het stukje Hyper Text: dat is tekst waar hyperlinks in zitten. Links vormen het belangrijkste onderdeel van het wereld wijde web. Het feit dat je kan klikken.

Markup Language wil dan weer zeggen dat je de tekst kan opmaken, vormgeven. vb stukjes vet zetten, titels weergeven, opsommingslijsten, ...

HTML werd bedacht door de zwitser Tim Berner lee. Hij was op zoek naar een manier om informatie eenvoudig toegankelijk te maken en kwam op het idee van hyperlinks.

Klik hier voor je eerste les html>>

De toekomst

De versie die ondertussen wordt gebruikt is HTML 4.01 (al sinds 1999). Ondertussen werkt men aan de volgende versie: HTML5.

De organisatie die zich bezig houdt met de ontwikkeling van HTML is World Wide Web Consortium. Ze hebben eindelijk hun eigen website een beetje toonbaar gemaakt.

www.w3.org >>

Wat is CSS?

Omdat je met HTML niet zo héél veel kan, werd er naar een oplossing gezocht om webdesigners meer mogelijkheden te geven bij de opmaak van hun webpagina's.

CSS is dé opmaaktaal van het wereld wijde web. Door het koppelen van een CSS-stylesheet aan je HTML pagina's, controleer je kleuren, titels, teksten, de positie van elementen, en nog vééééél meer.

De grammatica van CSS verschilt erg van die van HTML.

CSS of Cascading Style Sheets: cascade is een waterval. De opmaak die je meegeeft in je stijlblad geldt voor heel je site als je dat wil. Zo kan je snel een lettertype aanpassen voor een bepaalde tag op heel je site.

Waarom werd CSS uitgevonden?

Het internet zoals we het nu kennen is geboren uit HTML, een opmaaktaal om hyperlinks te maken in teksten. De inhoud was belangrijk, lezen en klikken. De opmaak van de pagina was van ondergeschikt belang en de opmaakmogelijkheden zijn dan ook zeer beperkt.

Naarmate het internet populairder werd, begon er meer aandacht te gaan naar het grafische aspect van websites. De mogelijkheden van HTML schoten hiervoor duidelijk tekort. Browserfabrikanten begonnen zelf tags te verzinnen om het een en ander mogelijk te maken. Veel van die tags werkten dan ook maar op 1 browser. Om dit tegen te gaan begon het World Wide Web Consortium (W3C) met de ontwikkeling van stylesheets, waarin de opmaak van een html-document wordt beschreven.

De belangrijkste voordelen zijn de platformonafhankelijkheid, de snelheid waarmee stijlen veranderd kunnen worden op een hele website, en de uitgebreide mogelijkheden.

Ze noemden hun creatie CSS.

Hoe koppel je een CSS stijl aan HTML?

Er zijn drie manieren zijn om een stijl aan je html-bestand toe te kennen:

* Linked Stylesheet: een extern document dat een aantal pagina's bedient - de beste manier * Embedded Stylesheet: Je definiëert de stijlen in de head-tag van de html-pagina zelf * Inline Stylesheets: een tag, een tekst of een afbeelding, zolang het maar 1 specifieke tag is, een bepaalde style toekennen in de HTML-pagina


Meer termen uit webdesign >>