Termen uit webdesign - deel 2

Een heldere uitleg

Als je op zoek gaat naar informatie over webdesign, word je al snel geconfronteerd met specifieke termen. Hier vind je de verklaring van enkele veel gebruikte, met telkens een korte omschrijving.

  • CMS
  • DNS
  • HTTP
  • browser

Wat is CMS?

CMS of een Content Management Systeem, is een programma of systeem waarmee de eigenaar van een website zelf (gedeeltes van) z'n website kan onderhouden. Zonder dat die daarom iets van HTML of zo moet kennen.

Al wat je nodig hebt is een internetverbinding en een computer. Daarmee kan je inloggen op je site en aan de slag.

Bekende CMS systemen

De meeste bekende Content managment systemen zijn oorspronkelijk Blogsystemen. Mits een beetje creativiteit kan je er ook echte volwaardige websites mee bouwen. Alles wat je nodig hebt om te starten kan je gratis downloaden van hun websites.

wordpres>>

PivotX >>

Joomla>>

Sommige bedrijven gebruiken hun eigen, op hun maat gesneden CMS.

Wat is DNS?

Het Domain Name System (DNS) is het systeem of protocol (de afspraken) dat wordt gebruikt om IP-adressen naar domeinnamen te vertalen en vice versa.

Domain Name System - kortweg DNS

Eigenlijk bestaat een IP-adres uit een serie getallen, te vergelijken met het telefoonnummer van je op het internet aangesloten computer. Ook het adres van de plaats op de server waar een website staat, is zo'n nummer. Een typisch IP-adres is bv 56.12.234.36, een serie van 4 getallen van 0 t.e.m. 256.

Als je je eigen IP-adres wil kennen, kan dat op bv Watismijnip.be >>

Zonder DNS zou je telkens het IP-nummer moeten intypen in plaats van de naam van een website (=een domeinnaam).

Dat is onbegonnen werk, en zou het internet veel minder gebruiksvriendelijk maken. Geen mens kan die nummers onthouden.

Daarom werd DNS ontwikkeld, een systeem om echte, makkelijk te onthouden namen van websites te kunnen gebruiken in je browser. Elke keer als je een website bezoekt, wordt de naam door een DNS-server vertaald naar het juiste IP-adres. En zo kom je op de juiste plaats terecht!

Je kan je eigen domeinnaam registreren bij hostingaanbieders.

Meer lezen over DNS op LeerWiki >>

Wat is HTTP?

Als je kijkt naar de url-box van je browser, dan zie je daar de url of de domeinnaam van de pagina waar je naar aan het kijken bent.

Die naam begint erg vaak met http://…

http = hyper text transfer protocol. Dit wil zeggen: de afspraken die er bestaan om hyper text (tekst met links) over het internet te versturen. De server moet de browser begrijpen en omgekeerd.

Wat is een browser?

Een browser is het programma waarmee je online surft. De meeste mensen surfen met Internet Explorer, maar er zijn nog enkele grote spelers op de markt. De meest gebruikte browsers zijn: Internet Explorer 6, 7 en 8 Firefox, Safari, Google Chrome en Opera. Browsers zijn over het algemeen gratis te downloaden.


Meer termen uit webdesign >>