Tips voor een goede sollicitatie

Een nieuwe baan

Veel mensen zijn vaak op zoek naar een nieuwe baan. Dit omdat ze gewoon geen werk hebben, of juist omdat ze hun huidige baan zat zijn. Meer geld, meer uitdaging of meer rust, kunnen allemaal redenen zijn om een andere werkgever op te zoeken. Waar veel mensen tegen aankijken is de hele sollicitatie procedure. Dit is dan natuurlijk ook niet heel gemakkelijk. Daarom hier een aantal tips om het je wat op gang te helpen.

Sollicitatiebrief - Pas het begin

Een sollicitatiebrief schrijven is een kunst apart. Vaak wordt er na veel gewik en geweeg uiteindelijk een brief/e-mail de deur uitgedaan die kort weergeeft waarom die baan precies op je lijf is geschreven. En wanneer je dat overtuigend genoeg doet, heb je een grote kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Maar als je dacht dat die brief schrijven al een hele opgave was, dan heb je het mis. Het gesprek, daar gaat het om. Een allereerste goede indruk is ontzettend belangrijk en kan alle mooie woorden uit je brief in één klap onderstrepen, of wegvagen! Hoe zorg je voor een goed sollicitatiegesprek?

Sollicitatiegesprek - Tips

Ten eerste: een goede voorbereiding is heel erg belangrijk! De meeste werkgevers hebben een website. Neem deze goed door. Lees ook nog eens goed het functieprofiel door, dus naar wat voor persoon zijn ze echt specifiek op zoek? Bedenk wat jouw sterke en minder sterke kanten zijn en hoe je deze in het functieprofiel kunt toepassen. Vaak staat de naam van degenen met wie je een gesprek hebt, ook in je uitnodiging vermeld. Onthoud deze naam goed. Het lijkt natuurlijk nergens op als je je moet melden bij de receptie, en je dan niet meer weet met wie je een afspraak hebt.

Denk ook goed aan je presentatie. Pas je kleding aan bij het bedrijf en de functie waar je naar solliciteert. Het spreekt voor zich dat een manager zich anders kleedt dan een onderwijzer en een kapper zal weer andere kleding dragen dan een monteur. Zorg dat je kleding er verzorgd uitziet. Geen verwassen of gekreukelde kleding aantrekken. Ben je een vrouw en ben je van plan een panty te dragen: wees voorbereid op ladders en stop daarom een reservepanty in je tas.

Een andere punt is, op tijd komen! Ga daarom op tijd van huis. Dit scheelt een hoop stress en zweet. Gebruik de tijd die je te vroeg bent om de omgeving van je toekomstige werkgever te verkennen, dit zal je ook wat rust geven, en misschien iets de zenuwen wegnemen voor je sollicitatiegesprek. Het is beter om een half uur te vroeg te zijn dan 1 minuut te laat. En je weet het maar nooit met al die files van tegenwoordig.

En dan uiteindelijk het moment dat je daadwerkelijk in dat kantoor zit. Jij aan de ene kant van het bureau en je toekomstige werkgever aan de andere kant. Hier hangt echt alles vanaf, en is het nu echt erop of eronder. Als je zenuwachtig bent, is het helemaal niet erg om dit toe te geven, misschien lucht het juist op als je dit verteld. Zeg dan zoiets als: "Ik vind het wel spannend allemaal, aangezien deze baan mij erg leuk lijkt, en er natuurlijk veel van dit gesprek af hangt".

Geef een zo eerlijk mogelijk antwoord op de vragen die aan je gesteld worden. Iedereen heeft zo zijn goede maar ook zo zijn zwakke kanten, en een goede werkgever is zich hiervan bewust. Vertel bijvoorbeeld dat je jezelf heel graag wilt ontwikkelen en dat je wilt werken aan de dingen die nog niet helemaal gaan zoals je dat graag wilt. En wanneer er wel erg veel punten op tafel komen die niet op jou van toepassing zijn, misschien solliciteer je dan toch echt op de verkeerde baan?

In een goed sollicitatiegesprek hoef je niet alleen vragen te beantwoorden maar krijg je zelf ook de ruimte om vragen te stellen. Zorg dat je van te voren al weet, welke informatie je graag wilt hebben en hoe je dit wilt vragen als dit niet duidelijk wordt nadat je hopelijke toekomstige werkgever je allerlei informatie heeft gegeven en jou zijn vragen heeft gesteld.

Vergeet daarnaast niet om aan het einde van het gesprek te bedanken voor de uitnodiging en de kans die je hebt gekregen. Dit zou eventueeln ook aan het begin van een gesprek direct bij de kennismaking kunnen, het is maar net hoe het uitkomt. Wanneer maakt niet per se uit, als je hem of haar maar even bedankt, ik het zelf persoonlijk liever aan het eind.

Ik hoop je hier wat mee op weg te hebben geholpen. Heel veel succes in ieder geval!