Verzorging huid tegen de zon

Zonverzorging

Zon en huidveroudering

Het mooie weer komt er weer aan en dus moeten we zorgen dat we onze huid goed gaan beschermen. De relatie tussen onze huid blootstellen aan de zon en huidveroudering is wel bekend.

Zelfs bij korte blootstelling aan de zon, denk hierbij aan even fietsen, buiten zitten of autorijden, kan de huid schade van de zon oplopen, met name in het gezicht. Wanneer je veel in de zon zit zonder bescherming kan dit het huidverouderingsproces versnellen. Gelukkig zijn we ons daarvan bewust en zorgen steeds meer mensen voor een goede bescherming.

Wat zijn UVA en UVB stralen?

UVB stralen stimuleren de melanine in onze huid, dat is het pigment dat voor de bruining zorgt. Wat UVB stralen ook doen is ze kunnen huiduitslag en verbranding van de huid veroorzaken. UVB stralen zijn gevaarlijk omdat ze ’t DNA in de cellen kunnen beschadigen. UVA stralen komen tot in onze lederhuid, deze stralen kunnen vroegtijdige huidveroudering veroorzaken.

Makkelijk om te onthouden wat UVA en UVB stalen veroorzaken is: UVA de A van aging, dat betekent veroudering en UVB de B van burning en dat betekent verbranden.

Zonnekapitaal, wat is dat?

Zonnekapitaal, dat is de hoeveelheid zonnestraling die iemand kan ontvangen zonder onherstelbare schade te krijgen aan de huid. Het zonnekapitaal is genetisch bepaald en is dan natuurlijk ook verschillend bij iedereen. Je kan zien wanneer het zonnekapitaal op is als de huid niet bruin wordt, de huid snel geirriteerd is, of als er op de bruine huid witte vlekken komen.

Wat moet je doen bij een zwangerschapsmasker?

Overpigmentatie in ’t gezicht, dat veroorzaakt een zwangerschapsmasker. Vooral komt dit voor op ’t voorhoofd, rond de ogen en boven de bovenlip. Een zwangerschapsmasker kan ook ontstaan door ’t slikken van de pil. Het beste is dan ook om een bescherming aan te brengen met een beschermingsfactor 50. Na verandering van de pil of na de zwangerschap verdwijnt ’t zwangerschapsmasker meestal.

Waarom zijn er aparte zonnecreme’s voor het gezicht?

Het gezicht, de hals en decollete en de handen staan altijd, elke dag, bloot aan uv-stralen. Bepaal dus de behoefte van je huid en kies de juiste beschermingsfactor. De betere merken hebben speciale zonnecreme’s die je ook als volwaardige verzorging kan zien en die je dus gedurende je vakantie of tijdens de zomerperiode als normale dagcreme kan gebruiken en dus je normale dagcreme vervangt.

Welke beschermingsfactor heb ik nodig?

Hoe kies je nou de juiste beschermingsfactor? Bij een lichte tot zeer lichte huid is een factor 40 of 50 voldoende, of voor degene die niet bruin willen of morgen worden een factor 50. Bij een niet al te lichte huid is een factor 30 voldoende. Heb je een olijfkleurige huid dan voldoet een factor 15 of 20.

Het is wel belangrijk dat je je regelmatig insmeert, om de 2 uur is het beste voor optimale bescherming. Wanneer je begint met smeren doe dit dan 30minuten voordat je de zon ingaat.

Merken met goede zonbescherming

Dit zijn een aantal merken met goede zonnecreme's:

Lancaster

Helena Rubinstein

Clinique

Lancome

Biotherm