Wat NIET te zeggen tijdens een sollicitatie

Je sollicitatie komt er aan.

Veel sollicitanten zijn erg nerveus wanneer ze naar een sollicitatie moeten gaan. Na het schrijven van verschillende sollicitatie brieven naar verschillende bedrijven, hopen de sollicitanten het sollicitatiegesprek goed door te komen. Indruk te maken op de persoon waar ze het gesprek mee hebben en aangenomen worden.

Met wat oefenen en voorbereiding zijn sollicitatiegesprekken geen zenuwslopende momenten meer. Het kan plezierig, informatief en zelfs leuk zijn. Bij elk sollicitatiegesprek dat je afneemt zal je meer gedreven maken in de kunst van het solliciteren. Door steeds sollicitatiegesprekken af te nemen leert u de verschillende vragen en scenario’s waar je mee geconfronteerd kan worden. Dit zal je beter voorbereiden om de baan van je dromen te vinden en te krijgen.

Er zijn natuurlijk ook veel verschillende dingen die je niet moet zeggen tijdens een sollicitatiegesprek. Er zullen vast meer dan 10 dingen zijn, maar ik maak een opsomming van de 10 die je het best kan vermijden.

1. Hoeveel verdient deze baan?

Sommige mensen vragen deze vraag voordat de andere persoon nog niet eens de kans heeft gehad om de eerste vraag te stellen en dat is een grote fout. Dit geeft het idee dat je er alleen maar zit voor het geld. Bij het eerste sollicitatiegesprek komt het vaak niet eens aan de orde. Bij sommige bedrijven krijg je 2 gesprekken, bij een ander 3, het is moeilijk te zeggen bij wel gesprek het naar voren komt. Het bedrijf zal het onderwerp over salaris beginnen. Als ze vragen naar het bedrag wat jij in gedachten hebt geef dan een salaris range op en niet een specifiek bedrag. Bekijk als eerste hoeveel de baan die jij wilt ongeveer betaald in jouw omgeving en geef dan aan wat jij zou willen.

Geef een realistisch bedrag door.

2. Wat doet uw bedrijf?

Een sollicitant moet altijd onderzoek doen naar het bedrijf voordat die naar het sollicitatiegesprek gaat. Zoek het bedrijf op via internet en lees er zoveel mogelijk over en neem eventueel notities. Probeer eventueel de jaarcijfers te vinden of referenties, ga desnoods langs de bibliotheek.

3. Spreek ABN en geen MSN taal.

Een sollicitatiegesprek is geen casual gesprek tussen jou en een vriend in een café of ergens op straat. Het is een formeel gesprek en vereist het gebruik van goede Nederlandse taal. Het is niet de bedoeling dat het bedrijf moet uitvinden waar je over praat, sterker nog ze hoeven het niet eens uit te vinden. Waarschijnlijk krijgen ze het gevoel dat je niet serieus bent en geen goed werk levert. Doe het dus niet.

4. Wat kunnen jullie voor mij doen; hoe zijn de bonussen, promoties en vakantiedagen?

Een bedrijf is altijd blij met sollicitanten die vol zelfvertrouwen zijn, maar ze houden niet van mensen die egoïstisch overkomen. Het eerste sollicitatiegesprek gaat erover wat jij voor het bedrijf kan doen. Je doet niet hun een plezier door het gesprek met het bedrijf te hebben, wacht dus met deze vraag tot het 2e gesprek. Het bedrijf zal vragen waarom ze jou moeten aannemen, dan kan je aangeven wat jouw vaardigheden en talenten zijn en wat jij het bedrijf te bieden hebt. Vertel specifiek wat jij bij je vroegere werkgevers hebt gedaan.

5. Geen scheldwoorden of gevloek van welke aard maar ook.

Je mag nooit en te nimmer vloeken of het gebruik van enige vorm van godslastering gebruiken in een sollicitatiegesprek. Dit houdt ook in dat je geen GVD zegt, geen s*t, of wat maar ook. Vrouwen zijn vrouwen en geen wijven, mannen zijn mannen en geen kerels. Houd het netjes en beschaafd.

6. Geen stereotype taal.

Verwijs niet naar mensen van het andere geslacht, nationaliteit, seksuele geaardheid, ras, handicap, religie of andere diversiteit, of andere denigrerende taal. Nooit. Ook hier geldt houd het netjes en beschaafd, je zit in het sollicitatiegesprek om het beste van jezelf te laten zien.

7. Bekritiseer nooit je voormalige werkgever.

Wanneer je dat doet geef je aan dat je hetzelfde zal doen als je vertrekt van hun bedrijf. In plaats daarvan kun je uitleggen dat er een verschil van mening is met je ex-werkgever. Ga niet te lang door op die antwoordt, de kans bestaat dat je dan veel te veel zegt, dus hou het kort.

8. Als je wordt gevraagd of je nog vragen hebt, zeg geen ‘Nee’.

Nee, zeggen geeft aan dat je niet erg geïnteresseerd bent in het bedrijf en het is ook niet echt slim. Wees dus slim. Wanneer je onderzoek doet naar het bedrijf voor je sollicitatiegesprek bedenk dan minstens 3 vragen over het bedrijf, die je kunt vragen tijd het gesprek. Bijvoorbeeld; welke plannen heeft het bedrijf om uit te breiden in de komende 10 jaar of welke nieuwe producten en diensten ze overwegen aan te bieden. Onthoudt; dit is niet het moment om te vragen naar salarissen en uitkeringen.

9. Ik heb geen zwakke punten.

Er zal waarschijnlijk gevraagd worden wat je sterke en zwakken punten zijn. Als je zegt dat je er geen een hebt, dan zal het bedrijf denken dat je liegt of niet goed er over nadenkt. Je kunt zeggen dat je liever geen tijd verspilt aan ‘koffiepraat’ met mensen die je amper ziet en er meer van houdt om vriendelijker op de werkplek te zijn met mensen waar je dagelijks mee werkt. Dit wordt dan gezien als een positieve zwakte.

10. Vertel niet je hele levensverhaal.

Er wordt je vast gevraagd om iets over jezelf te vertellen. Dit houdt in dat ze willen weten waar je naar school bent geweest, hoe je het daar hebt gedaan, waar je hebt gewerkt en wat je hebt gedaan bij je vroegere werkgever. Je kunt een beetje over je hobby en indien van toepassing over je vrijwilligerswerk, blijf er echter niet op doorgaan. Je hoeft niet te vertellen wat je leeftijd is, je achtergrond, geloof achtergrond, medische conditie of andere persoonlijke informatie. Begin dus ook niet over je scheiding, relatie wat beëindigd is, dat je geen rooie cent hebt. Hou het professioneel!

Lees ook Solliciteren: Wat zijn je zwakke eigenschappen