Wat gebeurt er bij een coloscopie

Inleiding

Je hebt heel vaak buikpijn en je moet van je MDL-arts (maag, lever, darmarts) een coloscopie ondergaan. Tijdens een coloscopie bekijkt een MDL-arts de binnenkant en het slijmvlies van de dikke darm. Maar hoe gaat dit onderzoek nu precies in zijn werk en bovenal doet het pijn? Antwoord op al deze vragen en meer in dit artikel.

Waarom een coloscopie

Een coloscopie wordt bijvoorbeeld uitgevoerd om te kijken of:

  • er afwijkingen in de dikke darm voorkomen zoals poliepen, zweren, uitstulpingen, gezwellen en obstructies;
  • er afwijkingen in het slijmvlies voorkomen;
  • bij de chronische darmziekte colitis ulcerosa om te bekijken hoe het met de ontstekingen in de darm staat;
  • als screening voor dikke darmkanker

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk

Indien je een colonscopie moet ondergaan is het noodzakelijk dat de dikke darm goed leeg is zodat deze dikke darm door middel van dit onderzoek goed bekeken kan worden. Het is daarom nodig dat de darm goed geleegd wordt en dit gebeurt door de dag voor het onderzoek niet te eten en een laxeermiddel te gebruiken. Dit laxeermiddel krijg je op doktersvoorschrift en kan verschillen per ziekenhuis.

Vervolgens begint het daadwerkelijke onderzoek. De patiënt moet in de meeste gevallen op zijn linkerzijde liggen. De arts brengt vervolgens een flexibele slang via de anus naar binnen. Deze flexibele slang wordt een endoscoop scoop genoemd en door middel van deze endoscoop kan de arts de dikke darm bekijken. De endoscoop wordt helemaal tot het einde van de darm ingebracht en vervolgens door zachtjes terugtrekken van de endoscoop wordt de darm bekeken. Tegelijkertijd wordt er lucht via de slang in de buis geblazen zodat de darm nog beter te bekijken is.

Tijdens de coloscopie kan er – indien de arts dit nodig vindt – tegelijk weefsel worden weggehaald voor nader onderzoek en kunnen er ook poliepen worden weggehaald. Het onderzoek zal totaal zo’n 20 tot 30 minuten duren al naar gelang de arts tijdens het onderzoek tegenkomt.

Onderzoek via een pilletje

Op dit moment wordt er ook geëxperimenteerd met een darmonderzoek door middel van een doorslikken van een pil. In deze pil zit dan een heel klein cameraatje die foto’s neemt van de dikke darm. Voor de patiënt is dit fijn, want hoewel er wel gelaxeerd moet worden hoef je geen coloscopie door middel van een slang te ondergaan. Aan de andere kant kleven er ook nadelen aan dit onderzoek. Als je ergens gericht naar wilt kijken is het natuurlijk mogelijk dat net van die plek geen foto is gemaakt of dat er een stukje wordt overgeslagen waar nu juist wel wat zit. Met andere woorden het onderzoek door middel van een pil is nog niet zo accuraat als de ouderwetse coloscopie.

Pijnstilling tijdens het onderzoek

De meeste mensen zien op tegen een coloscopie en tegen het laxeren voordien. Indien je erg bang bent is het raadzaam hierover van tevoren met je arts te praten. Toch is het van belang om je zo goed mogelijk te ontspannen zodat je er zo min mogelijk last van hebt. Mocht dit niet lukken dan is het mogelijk om tijdens dit onderzoek een kalmeringsmiddel of een roesje te krijgen zodat je als het ware slaapt tijdens het onderzoek.

Complicaties na het onderzoek

Bij het wegnemen van poliepen is het mogelijk dat u na het onderzoek een beetje bloed verliest. Dit is normaal en is snel weer weg. Mocht u na het onderzoek buikpijn en/of veel bloed verliezen dan moet u altijd weer contact opnemen met het ziekenhuis. Gelukkig komt dit heel weinig voor.

Uitslag van de coloscopie

Na de coloscopie zal de arts meteen aan u meedelen hoe een en ander gegaan is en wat hij of zij is tegengekomen. Indien er weefsel is weggenomen dan zult u later nog contact met de arts op moeten nemen om daar te uitslag van te horen.

Verschillende onderzoeken

Om de dikke darm te bekijken is het mogelijk dit door een coloscopie te doen zoals hierboven omschreven in dit artikel. Het is ook mogelijk om dit via een sigmoidscopie te doen. Bij een sigmoïdscopie wordt alleen gekeken naar het stukje van de endeldarm, dus het laatste stuk van de darm. Ook hierbij moet de darm schoon zijn. Omdat alleen het laatste stukje onderzocht wordt wordt hierbij meestal gebruik gemaakt van een klysma om de darm te ledigen.