Wat gebeurt er bij een sigmoidscopie

Inleiding

Van de MLD-arts (maag, lever, darmarts) moet je een sigmoidscopie ondergaan. Tijdens een sigmoidscopie bekijkt een MDL-arts de binnenkant van het laatste stuk van de dikke darm. Maar hoe gaat dit onderzoek nu precies in zijn werk en bovenal doet het pijn? Antwoord op al deze vragen en meer in dit artikel.

Wat is een sigmoidscopie

De arts acht het noodzakelijk dat je een sigmoidscopie krijgt. Bij dit onderzoek wordt door de MLD-arts het laatste stuk van de dikke darm bekeken, dit in tegenstelling tot een coloscopie waarbij de gehele dikke darm wordt bekeken. De arts gebruikt bekijkt het laatste stukje van de dikke darm door middel van een flexibele slang. Deze flexibele slang wordt een endoscoop genoemd.

Hoe gaat het onderzoek in zijn werk

Alvorens tot het onderzoek kan worden overgegaan dient de darm goed leeg te zijn. Voor het onderzoek krijgt u 1 of 2 klysma’s. Dit kan per ziekenhuis verschillen. U moet proberen de vloeistof van de klysma’s zeker 5 minuten in te houden. Daarna kunt u naar het toilet gaan om de darm leeg te maken. Als de darm leeg is kan het onderzoek beginnen. U gaat op de behandeltafel liggen. De beste positie is om op uw linkerzijde te gaan liggen. De arts brengt de endoscoop naar binnen en kan via een camera dat bevestigd is aan de endoscoop het laatste deel van de dikke darm bekijken. De arts zal het rectum bekijken en de sigmoid van de darm. Met sigmoid wordt het s-vormige gedeelte (lijkt op de letter s) van de darm bedoeld. In totaal zal ongeveer 50 tot 60cm van de dikke darm bekeken worden. Tijdens dit onderzoek kunnen eventuele poliepen of weefsel worden weggenomen. Het onderzoek zal ongeveer 10 tot 15 minuten duren. Na afloop van het onderzoek kunt u naar huis.

Pijnstilling tijdens het onderzoek

Bij een sigmoidscopie is het mogelijk om een roesje te krijgen zodat je een beetje soezig wordt en niets van het onderzoek voelt of op verzoek kan je ook een kalmeringsmiddel krijgen. Het nadeel van het roesje is dat je na het onderzoek nog een tijdje slaperig kunt zijn. Je kunt dan ook niet zelf terugrijden naar huis maar hebt iemand nodig die met je meegaat.

Complicaties na het onderzoek

Bij het wegnemen van poliepen of weefsel is het mogelijk dat u na het onderzoek een beetje bloed verliest. Dit is normaal en is snel weer weg. Mocht u na het onderzoek buikpijn en/of veel bloed verliezen dan moet u altijd weer contact opnemen met het ziekenhuis. Gelukkig komt dit heel weinig voor.

Uitslag van de sigmoidscopie

Na het onderzoek zal de arts aan u vertellen wat hij heeft gezien. Indien er weefsel is weggenomen om op kweek te zetten dan zal er nog een aparte afspraak worden gemaakt om de uitslag daarvan te bespreken.

Verschillende onderzoeken

Naast de sigmoidscopie waar, zoals boven vermeld, alleen het laatste gedeelte van de darm wordt bekeken is het ook mogelijk om een coloscopie te doen. Bij dit onderzoek wordt de gehele dikke darm bekeken. Wilt u meer lezen over een coloscopie dan kunt u op onderstaande link klikken.

wat gebeurt er bij een coloscopie