Wat wil je weten over de simlock en sp blokkering op je telefoon

Inleiding

De meeste mensen kopen hun telefoon en abonnement of prepaid tegelijk. Ze gaan bijvoorbeeld in op een aanbieding van één van de vele mobiele providers. Veel mensen blijven bij deze mobiele provider en hebben daardoor geen probleem met hun telefoon en abonnement of prepaid. Maar er zijn ook mensen die een los toestel kopen en bijvoorbeeld hun oude simkaart willen gebruiken. Of juist andersom, mensen kopen een nieuwe simkaart omdat ze bij een andere provider een goedkoper abonnement kunnen krijgen, maar ze willen nog wel hun oude telefoon gebruiken. Wanneer een telefoon simlock vrij is, dan zijn er geen problemen. Maar de meeste providers beveiligen hun telefoon zodat je niet zomaar van telefoon of abonnement kan wisselen. Wat is een simlock op een telefoon en wat is een sp blokkering?

Simlock op de telefoon

Wanneer een telefoon niet simlock vrij is, dan betekent dit dat je in deze telefoon alleen simkaarten kan plaatsen van dezelfde provider. Je hebt bijvoorbeeld een telefoon met simkaart gekocht van Vodafone. Wanneer een telefoon niet simlock vrij is, dan kan er in deze telefoon alleen maar een simkaart van Vodafone. Wanneer je een tevreden klant bent en bij Vodafone wilt blijven, dan is er in principe geen probleem. Ook al stap je over op een ander abonnement of bijvoorbeeld op prepaid, dan kan je deze telefoon blijven gebruiken.

Maar wanneer je over wilt stappen naar een andere provider dan heb je een probleem. Een telefoon die niet simlock vrij is, zal geen simkaart van een andere provider accepteren. Dit is erg vervelend als je graag je toestel wilt blijven gebruiken, maar wel naar een andere mobiele provider wilt.

Sp blokkering op de telefoon

Sommige mobiele providers beveiligen hun telefoon nog iets beter. Ze zetten er niet alleen een simlock op, zodat je geen simkaart van een andere provider kan gebruiken. Maar ze beveiligen de telefoon ook zo, dat deze in principe alleen geschikt is voor de simkaart die bij de telefoon zat. Dit heet een SP blokkering. Je koopt bijvoorbeeld een telefoon met een prepaid simkaart en je wilt de simkaart van je abonnement er in doen. Ook al is dit van hetzelfde netwerk, de telefoon zal deze simkaart niet accepteren.

Telefoon simlock vrij maken

Er zijn verschillende manieren om je telefoon simlock vrij te maken. De simlock is dan van je telefoon af, maar ook de SP-blokkering.

  • Je kan je telefoon gratis simlock vrij maken als je telefoon een jaar oud is. Je krijgt dan gratis de code van je mobiele provider om je telefoon simlock vrij te maken.
  • Wanneer je telefoon nog geen jaar oud is en je wilt je telefoon simlock vrij maken, dan kan je contact opnemen met je mobiele provider. Tegen betaling zal je telefoon simlock vrij gemaakt worden. Dit kost meestal wel veel geld, denk aan een bedrag rond de 50 euro.
  • Je kan ook je telefoon simlock vrij maken bij een telefoonwinkel of op de markt. Hiervoor betaal je ongeveer rond de 15 euro.
  • Wanneer je op internet rond kijkt, dan zal je genoeg sites tegenkomen die je telefoon simlock vrij kunnen maken. Je moet bijvoorbeeld iets downloaden of verschillende codes invoeren. Wanneer je je telefoon via internet simlock vrij maakt, kost dit rond de drie euro.
  • Je kan ook zelf proberen om je telefoon simlock vrij te maken. Je kan zelf proberen de software op je telefoon te zetten of er moeten allerlei codes worden ingevoerd om de simlock van je telefoon te krijgen.

Wanneer je je telefoon simlock vrij wilt maken en je laat het bij de provider of in een winkel doen, dan mag je er vanuit gaan dat je de garantie hebt dat het goed gaat. De verantwoording ligt bij je provider of winkel. Wanneer je je telefoon simlock vrij gaat maken via internet of misschien probeer je het wel zelf, dan loop je altijd het risico dat het fout gaat. Je bent alleen zelf verantwoordelijk als het simlock vrij maken mislukt.

Conclusie

Met een telefoon die simlock vrij is, kan je alle kanten op. Je kan iedere simkaart er in stoppen en je kan hem zonder problemen gebruiken. Een telefoon die je los koopt zonder simkaart, is eigenlijk altijd simlock vrij. Alleen een telefoon die je in combinatie met een abonnement of prepaid koopt, daar zit meestal een simlock en/of sp-blokkering op. Na een jaar kan je je telefoon bij de meeste mobiele providers simlock vrij maken. Als je je telefoon eerder simlock vrij wilt maken, dan zal je hiervoor in de meeste gevallen moeten betalen.