Zwangerschap en fitness - deel 2

==

In deel 1 van 'Zwanger en Fitness' zijn de meest gestelde vragen aan bod gekomen. Ook lees je in deel 1 wat zwangerschap met je conditie doet en zijn de voordelen (en nadelen) van fitness bij zwangerschap besproken. In dit deel van 'Zwanger en fitness' zullen nog enkele voordelen van fitness bij zwangeren worden besproken. Heb je deel 1 van 'Zwanger en Fitness' nog niet gelezen, dan raad ik je aan deze eerst te lezen, voordat je aan dit artikel begint.

Zwanger en fitness

Door fitness kom je minder aan

Een toename van het lichaamsgewicht tijdens de zwangerschap is heel normaal. Maar de een komt 10 kilo aan en de ander 30 kilo. Wat is normaal? Het lichaamsgewicht mag gemiddeld 10 tot 15 kilo toenemen en het vetpercentage met 4 tot 5 procent. Deze natuurlijke gewichtstoename wordt veroorzaakt door:

  • uterus, foetus en placenta: 5 kilo;
  • water (vruchtwater/bloed): 5 kilo;
  • lichaamsvet.

Afvallen of gewichtsafname is daarom geen verantwoorde doelstelling van de fitnesstraining tijdens de zwangerschap. Het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen, dat toeneemt tijdens de zwangerschap, zorgt ervoor dat de vrouwelijke geslachtskenmerken versterkt worden. En dat betekent een toename van de borstgroei en meer onderhuids vet op de heupen en benen. Toch komen zwangere vrouwen die gedurende hun hele zwangerschap aan fitness doen gemiddeld 2,5 kilo minder aan dan niet-sportende zwangere vrouwen. En wat er niet aan komt, hoeft er ook niet af. Vrouwen met een gewichtstoename van meer dan 15 kilo, blijken jaren na de bevalling met overgewicht te kampen. Onderzoek toont aan dat sporten tijdens de zwangerschap en meteen na de bevalling de kans op overgewicht op de lange termijn verkleint. Ook borstvoeding blijkt de kans op overgewicht na de bevalling te verminderen. De eerste zes maanden na de bevalling blijken van cruciaal belang te zijn om weer op het oude gewicht te komen. De meeste vrouwen die het binnen deze tijd niet lukt om de extra aangekomen kilo's weer kwijt te raken, blijken soms na tien jaar nog met overgewicht te kampen.

Fitness verlaagt een te hoge bloeddruk

Een langdurige verhoogde bloeddruk is bedreigend voor zowel moeder als kind. Een gezonde bloeddruk is een bovendruk van 120 en een onderdruk van 80 mmHg. Vooral een te hoge onderdruk kan schadelijk zijn voor het hart en de bloedvaten omdat de onderdruk continu aanwezig blijft in de vaten. Cardiotraining tijdens de zwangerschap, gedurende 30 minuten op een matige intensiteit, blijkt vooral een te hoge onderdruk te verlagen.

Fitness verlaagt de kans op depressiviteit en 'dat vermoeide gevoel'

Vrouwen kampen tijdens de zwangerschap en na de bevalling nogal eens met psychische problemen zoals stress, depressies, uitgeput gevoel en een slecht humeur. Fitness, met name cardiofitness, blijkt de kans op deze klachten aanzienlijk te verlagen. Daarnaast is fitness ook een goed middel om deze klachten te bestrijden.

Door fitness heb je minder (kans op) zwangerschapssuiker

Zwangere vrouwen met suikerziekte krijgen vaak het advies om niet aan een actief programma deel te nemen. Zwangerschapssuiker (diabetes) komt bij 7 procent van de zwangerschappen voor. Tijdens de zwangerschap ontstaat 'suikerziekte' doordat de productie van het hormoon insuline afneemt. Ook de gevoeligheid van de cellen voor insuline neemt af. Hierdoor is er meer insuline nodig om suiker in de spieren op te kunnen nemen. Door fitness neemt de gevoeligheid van de cellen voor insuline juist toe waardoor diabetes afneemt. Fitness op een lichte tot matige intensiteit is een must voor vrouwen met zwangerschapsdiabetes.