Koken met "wondermachine" Thermomix

Koken met "wondermachine" Thermomix

In Nederland nog zeer onbekend maar in andere landen zoals Belgie, Duitsland, Frankrijk en Spanje veel gebruikt is het geavanceerde keukenappaaraat genaamd Thermomix. Het is een zeer degelijk gebouwd apparaat (rvs met kunststof)dat kan snijden, mengen, hakken, koken, stomen, bakken, kneden. Het bestaat uit een mengbeker met daarin een zeer krachtig ronddraaiend mes. De bodem van de beker is een soort verwarmbare kookplaat. Het apparaat heeft tevens een handige weegfunctie voor het toevoegen van ingredienten. In het apparaat zijn 3 niveaus, te weten het mandje en 2 niveaus in een brede schaal die er bovenop geplaatst kan worden, handig voor het stomen van hollandse pot(aardappels en groente op verschillend niveau).

Recepten lukken altijd

De recepten, die veel op internet te vinden zijn, geven altijd aan de temperatuur, de tijd, de snelheid van het mes en de gewichten van de ingredienten. Als je deze nauwgezet volgt, lukt het koken altijd. Ideaal voor de niet geoefende koks.

Een voorbeeld van hoe een recept eruit ziet:

Ingredienten

Gazpacho 1 kg rijpe en ongepelde tomaten 1 teentje knoflook 150 g brood van dag ervoor 50 g groene paprika 40 g ui 70 g komkommer, half geschild 30 g azijn zout 50 g olijfolie extra virgin 8 ijsblokjes 200 g water en 100 g ijsblokjes

Doe alle ingredienten in de beker behalve het water. Programmeer 30 seconden op snelheid 5 en vervolgens 3 minuten snelheid 10. Doe het ijs met water erbij.

De hoeveelheid van de ingredienten worden gegeven in grammmen. Dit is heel erg handig aangezien je de ingebouwde weegschaal kunt gebruiken ook als er al wat in de beker zit. Je drukt op een knopje en je kunt het extra gewicht dat je toevoegt, wegen. Bij voorbeeld zeer handig bij het tovoegen van de vloeibare ingredienten (maatbeker is niet nodig, je schenkt door totdat het juiste gewicht bereikt is).

Voor beginner of topkok ?

Je zou denken dat deze machine alleen geschikt is voor beginnende koks maar niets is minder waar. Veel topkoks gebruiken hem voor specifieke (combinaties) van bewerkingen. Bij deze groep topkoks zitten ook een aantal koks met twee of meerdere Michelin sterren. Een voorbeeld van een combinatie van bewerkingen die uniek zijn met het koken met dit apparaat krijg je bij het bereiden van mossellen. Je kunt eerst een saus klaarmaken en deze saus gebruiken om de mossellen te stomen. Als je dit doet dan druppellen de sappen van de mossel weer in de saus. Je kunt je voorstellen dat dit de smaakbeleving ten goede komt.

Het apparaat kan door het zeer krachtig ronddraaien van het mes zeer fijn pureren. Andere aantrekkelijke eigenschappen zijn de kneedfunctie voor pizza- of brooddeeg en het kunnen verpoederen van bij voorbeeld suiker naar poedersuiker. Ook is het apparaat zeer geschikt voor het maken van sappen en ijs.

Babyvoeding

Het apparaat kan zeer fijn pureren en ook verwarmen daarom wordt het door prille ouders veel gebruikt voor het zelf maken van babyvoeding zonder toegvoegde smaak-, geur en conserveringsstoffen. Zeer gezonde voeding dus.

Indrukwekkend is ook de snelheid waarmee je een verse soep op tafel zet. Je fruit of bakt wat in de beker bij zeer hoge temperatuur en vervolgens kook je de soep.

De leverancier van het apparaat, de duitse firma Vorwerk (www.vorwerk.com), verkoopt alleen via direct sales. Een beetje vergelijkbaar met de "tupperware" methode. De distributeur in de Benelux is de firma Cnudde uit Belgie.