Welke kookplaat kiezen

Kookplaat kiezen

We gaan een nieuwe keuken plaatsen. Joepie! Een van de toch wel belangrijke onderdelen van mijn kookpaleis is voor mij de kookplaat. Tot nu toe had ik zo’n ouderwets elektrisch fornuis met vier van die zwarte, ronde kookplaten. Dat bestaat nog steeds maar er zijn toch meer moderne dingen te koop. En het schijnt ook veiliger te zijn. En minder energie te verbruiken en daar heb ik wel oren naar!
 

Mijn verkoopgesprek over mijn toekomstige kookplaat

Ik ben blind gevaren op de verkoper dat geef ik toe. Of beter: verkoopster. In de hoop dat zij mij een ‘neutraal en beste’ advies heeft gegeven. Ik was eigenlijk wel blij dat het een dame was. Wellicht ouderwets maar de vrouw is toch nog altijd de keukenprinses in huis denk ik, ondanks ‘de nieuwe man’!

Mogelijkheden

Als eerste stonden we bij een keramische kookplaat. Die is te herkennen aan de glasplaat bovenaan. Het verwarmen gebeurt door infrarode straling. Meestal heb je 4 stralingselementen, te vergelijken met mijn afgedankte 4 ouderwetse zwarte kookplaten. En ook deze kookelementen zijn van verschillende grootte. Bij de nieuwste apparaten heb je geen knoppen meer, wel een zogeheten touch-screen. Hadden we kleine kinderen in huis? Want dan kies je best voor een bedieningspaneel aan de zijkant van de kookplaat. Zo voorkom je dat je nieuwsgierige kids makkelijk bij de knoppen kunnen! Goede tip vond ik dat. Zelf nog niet over nagedacht. Nog een belangrijk detail: zijn de knoppen goed instelbaar? Een trap van 6 standen is altijd een luxe!

En het onderhoud? Het grote pluspunt van een keramische kookplaat is dat ze makkelijk in onderhoud is. Maar je moet ook zuinig omspringen met de glasplaat: vermijd krassen en in elk geval om er iets zwaars of scherp op te laten vallen. Dat kan beschadiging tot gevolg hebben.

En het verbruik? Nog een voordeel van de keramische kookplaat: de verbruikte energie wordt veel doelmatiger gebruikt voor de verhitting. Allemaal veel energievriendelijker en zuiniger dus.

Inductie kookplaat

Dan kwamen we bij de Inductiekookplaten. Het nieuwste snufje in keukenland. Bij inductie is er eigenlijk geen hittebron. Deze plaat werkt met elektromagnetische spoelen. Die verwarmen rechtstreeks de bodem van de kookpannen (door middel van stralen). Hierdoor gaat het koken veel sneller en directer. Door de snelle werking bespaar je ongeveer de helft energie. Alleen daarom al is een inductie kookplaat aan te bevelen. Ze zijn wel duurder in aankoop.

Nog een pluspunt: aangezien de kookplaat zelf niet wordt verhit, kun je jezelf niet verbranden. Overkokende vloeistoffen branden ook niet in. En dat betekent: veilig koken!

Kostenplaatje

In elk geval zijn beide systemen duurder dan een ouderwetse, elektrische of gaskookplaat. Inductie is in de regel duurder dan keramisch. De meest bekende merken zijn Smeg, Siemens, AEG en ATAG.

Hou ook rekening met het feit dat niet alle pannen geschikt zijn om op een keramische of inductie kookplaat te koken. Toch valt dit nogal mee voor een inductieplaat: potten en pannen waarmee je kunt het kokkerellen op een elektrisch fornuis én een vlakke bodem hebben, zijn geschikt voor inductie!

Mijn koopervaring

Slim was het niet! Ik koos een inductiekookplaat. Ik wilde het nieuwste van het nieuwste en het was mijn favoriete merk (Smeg maar dat terzijde). Plus ze was in de aanbieding: 700 euro in plaats van 1.100. Dat was dus een koopje. Kom ik thuis en zegt mijn husband heel droogjes: nou moet je ook nog allemaal andere pannen kopen als je echt wil profiteren van de energiebesparing. Oeps: niet aan gedacht. Wat gaat dat kosten zo'n nieuwe pannenset? Na een rondje winkelen (niet online) kwam ik voor 4 goede pannen uit op zo'n 700 euro. Ik heb het hier wel over goede (merk)pannen. Vond ik toch wel een dure grap om het zo maar even te noemen. Was ik in totaal nog 1.400 euro kwijt. Raad je het al? Ik ben terug gegaan naar de winkel en heb toch maar een keramische kookplaat gekozen. Die keramische: die is voor als mijn pannen versleten zijn, ik hoop pas over een jaar of 10! Vrouwen en techniek!