Hoe bak je het perfecte spiegelei

Inleiding

Een ei op zijn tijd kan nooit kwaad, eieren zijn zelfs erg gezond! Ze bevatten erg veel voedingsstoffen en zorgen voor een snelle stofwisseling. Er zijn talloze manieren waarop je eieren kan bereiden, je kunt ze pocheren, bakken, gebruiken in hartige of zoete gerechten, of je laat een ei in zijn waarde en bakt er een spiegelei van. Het lijkt zo eenvoudig, toch is het niet bepaald makkelijk om een perfect spiegelei te bakken, er zijn tal van factoren waar je rekening mee moet houden: de temperatuur van het ei, de pan, de boter, hoe hard en hoe lang je hem bakt. Kortom, wat is nou het geheim om een perfect spiegelei te maken?

Spiegeleieren

Er zijn talloze manieren om eieren te bereiden. Wanneer je ervoor kiest om een spiegelei te maken, zorg je ervoor dat de eidooier en het eiwit gescheiden blijven. Verder is het bij een spiegelei kenmerkend dat het eiwit gestold is, maar het eigeel, de eidooier, nog zacht is. De eidooier is hierbij rauw. Veel mensen vinden dit gevaarlijk omdat ze denken dat ze door de rauwe eidooier ziek kunnen worden. Dit is echter niet waar. De bacteriën die onder andere salmonella veroorzaken, zitten namelijk in het eiwit, en niet in het eigeel. Bovendien wordt de eidooier ook verwarmd, dus mocht de bacterie zich onverhoopt in het eigeel bevinden, gaat deze dood bij het verhitten. Je kunt een spiegelei dus veilig eten, mits deze goed bereid is.

Het perfecte spiegelei

Om een perfect spiegelei te bakken heb je een (of meerdere) ei(eren), een koekenpan en een klontje boter of margarine nodig. Verder kun je ervoor kiezen het ei op smaak te brengen met peper of zout en eventueel andere kruiden.

Je begint het bakken van een spiegelei door het klontje boter in de pan te laten smelten. Zorg ervoor dat de boter hierbij niet bruin wordt, laat het vuur dus niet te hoog staan. Verdeel de boter over de pan door deze te bewegen. Zodra de grootste belletjes in de boter verdwenen zijn, kun je beginnen met het bakken.

Tik hiervoor het spiegelei voorzichtig open op de rand van de koekenpan en laat het ei vervolgens zachtjes en langzaam in de pan glijden. Als je niet te hard tikt, is de kans dat de eidooier heel blijft, groot. Zodra het ei in de pan ligt, draai je het vuur laag. Je kunt er nu voor kiezen om een deksel op de pan te doen, zodat het eitje volledig gaart, of je laat het eitje zonder deksel garen. Breng het ei in deze fase op smaak met peper en zout.

Het spiegelei is klaar wanneer al het eiwit gestold is. Om te  controleren of de eidooier gaar is (en of alle bacteriën gedood zijn) leg je voorzichtig de bovenkant van je vinger op de eidooier (druk niet te hard!). Wanneer dit warm aanvoelt, is het ei gaar. Draai het vuur uit en haal de pan van het vuur. Eet smakelijk! 

Conclusie

Een spiegelei is een gebakken ei, waarbij de dooier nog zacht is, terwijl het eiwit al gestold is. Het rauwe eigeel bevat geen bacteriën en kan dus veilig gegeten worden. Een perfect gebakken spiegelei is afhankelijk van vele factoren: de temperatuur van de pan en het ei, de boter, hoe hard en hoe lang je het ei bakt.  Je maakt een perfect spiegelei, door eerst boter te laten smelten in de pan en vervolgens het ei zachtjes op laag vuur te laten garen. Het ei is klaar wanneer al het eiwit gestold is en de eidooier lauwwarm aanvoelt. Eet smakelijk! 

Bron afbeelding: Wikimedia Commons, Silver Spoon

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden