Chocoladefondue voor thuis in combinatie met een High Tea

Een High Tea thuis samen met je vrienden en vriendinnen

De High Tea komt oorspronkelijk uit Engeland en is inmiddels ook in Nederland razend populair. De High Tea kun je nuttigen in vele restaurants en hotels, maar je kunt er ook voor kiezen om dit gewoon thuis te doen en samen met familie, vrienden en vriendinnen te genieten van allerlei lekkere hapjes en verschillende smaken thee. Over het algemeen begint de High Tea rond 15.00 uur, maar uiteraard kun je ook vroeger of later beginnen. Bij een High Tea serveer je verschillende smaken en soorten thee. Aangezien ieders smaak anders is, kun je het beste een theepot met gekookt water op tafel zetten met een theelichtje eronder. De verschillende smaken thee presenteer je in een prachtige houten doos met deksel, zodat iedereen zijn eigen favoriete thee kan uitzoeken. In dit artikel gaan we de High Tea combineren met een Chocolade Fondue, waardoor zowel de High Tea als de Chocolade Fondue nog succesvoller zullen zijn.

Chocolade Fondue thuis met je vrienden en vriendinnen

De geschiedenis van chocoladefondue is niet helemaal duidelijk. Het fonduen zelf komt oorspronkelijk uit Zwitserland. Dit gaat dan echter om de bekende kaas fondue. Sommigen beweren, dat de oorsprong van chocoladefondue in Amerika ligt maar enige zekerheid hierover is er niet. Feit is in ieder geval, dat Chocolade fonduen zeer populair was in de periode vanaf circa 1970. Daarna verdween het fonduen met chocola grotendeels en pas na het jaar 2000 begon de populariteit weer toe te nemen. Het fonduen met chocola is voor zowel kinderen als volwassen een absolute topper. Voor chocoladefondue heb je feitelijk niet meer nodig dan een fonduestel met waxinelichtje, kleine schaaltjes en eventueel lange satéstokjes of fonduevorken. Wil je het heel feestelijk maken, dan kan je ervoor kiezen om een chocoladefontein te huren of te kopen. Een chocoladefontein is met name geschikt voor grotere groepen.

De chocolade fondue wordt normaal gesproken vooral als dessert gebruikt, na het avondeten. Zie het niet als een toetje, want bij een echte chocolade fondue hoort veel verschillende zoete en hartige gerechten. Het is een ontzettend leuke bezigheid met een groepje mensen. Tijdens de feestdagen als Kerst en Pasen is het een absolute aanrader. Inmiddels wordt chocola fondue ook veel gedaan op een kinderverjaardag, een vrijgezellenfeest en zomaar omdat het gewoon zo lekker is.

Chocoladefondue voor thuis combineren met High Tea

Je zou toch denken, dat de combinatie van een High Tea met de Chocolade Fondue eigenlijk vanzelfsprekend is. Ze kunnen namelijk prima gecombineerd worden en geven beiden net dat extra stukje gezelligheid. Bij de high tea serveer je zowel zoete als hartige hapjes en dat geldt ook voor de hapjes bij de chocolade fondue. Een prima combinatie dus! Toch is over deze combinatie weinig geschreven. Inmiddels wordt deze combinatie wel aangeboden bij theehuizen, koffiehuizen, restaurants en hotels. Alhoewel je deze combinatie tegelijk kunt serveren, is het handiger om ze na elkaar te serveren. Kies dan in eerste instantie voor de High Tea, gevolgd door de Chocolade Fondue. Dit is echter geen vaststaande regel, maar verdient wel de voorkeur aangezien gerechten met chocolade(saus) toch meer het idee geven van een dessert.

De hapjes bij de High Tea

Wanneer je alleen de high tea wilt houden, dan horen daar over het algemeen de volgende zoete hapjes bij: bonbons, koekjes, scones met jam, cake, brownies, chocoladetruffels, kleine stukjes appeltaart, kleine versierde cakejes, kleine stukjes tompoes, muffins, slagroomsoesjes en alles wat je nog meer kunt bedenken, wat je graag als zoetigheid bij thee wilt nuttigen. Bij de gewone high tea serveer je naast de hierboven genoemde zoete hapjes ook hartige hapjes zoals bijvoorbeeld: sandwiches met zalm of tonijn met kleine stukjes komkommer, wraps met kruidenkaas en sla, zelfgemaakte worstenbroodjes, quiche lorraine. Daarnaast enkele salades, geroosterd brood met garnalen, gevulde eieren, pasteitjes met ragout en alles wat je lekker vindt aan hartige hapjes. Aangezien wij gaan voor de High Tea met chocolade fondue, kiezen wij voor bij de High Tea alleen de hartige hapjes.

De hapjes bij de Chocoladefondue

Bij de Chocoladefondue serveer je zoete hapjes zoals bijvoorbeeld: opgerolde pannenkoekjes, poffertjes, stukjes cake, slagroomsoesjes, wafels, biscuit, eierkoeken, marshmallows, spekjes, pepernoten (rond sinterklaas), lange vingers en natuurlijk stukjes fruit als: aardbeien, meloen, peer, kiwi, banaan, sinasappel, ananas, pitloze kersen en druiven.

We beginnen met de high Tea

Zorg vooraf voor een vrolijk versierde tafel met kaarsen en een verse bos bloemen, een gezellig servies (kijk hier voor prachtige serviezen en lifestyle producten), een theepot met gekookt water boven een waxinelichtje, diverse keurig gerangschikte smaken thee en een etagère waarop we onze hartige hapjes kunnen neerleggen. Afhankelijk van het aantal mensen, zal er zonodig extra schalen bijgeplaatst moeten worden. We beperken ons tot enkele van de genoemde hartige hapjes (zie: de hapjes bij de high tea). Voor recepten van hartige hapjes is internet één groot antwoordenboek. Je kunt ook het populaire high tea e-boek bestellen voor de perfecte high tea met recepten, beste thee met hapjes combineren, handige timing en nog veel meer. Als er onder de aanwezigen enkele niet theeliefhebbers zijn, dan is koffie eventueel een alternatief. Nadat de meeste hartige hapjes zijn opgegeten, begin je eerst enige zoete hapjes te serveren die zowel bij de high tea als bij de chocoladefondue passen. Op een etagère leg je alvast enkele stukjes cake, lange vingers, slagroomsoesjes en bonbons. TIP: Laat je gasten zich niet vol eten, want er volgt nog een uitgebreide chocolade fondue.

We vervolgen met de Chocoladefondue

Voor de chocoladefondue kunnen we gebruik maken van een chocoladefontein. De chocoladefontein is online te huren of te koop. In dit artikel gaan we echter in op een eenvoudige chocoladefondue setje, bestaande uit meestal 4 schaaltjes, 4 fonduevorken, de fondue zelf met een theelicht houder. Zo’n fonduesetje is meestal niet prijzig en bij vele huishoudwinkels te koop.

Basisbenodigdheden:

  1. - chocoladefondue setje
  2. - 200-300 gram pure, melk of witte reep chocola (evt. Toblerone)
  3. - 1-2 deciliter room (bijvoorbeeld niet geklopte slagroom of kookroom) OF kokosmelk

Fruit: (bij voorkeur in kleine schaaltjes): aardbeien, meloen, peer, kiwi, banaan, sinasappel, ananas, pitloze kersen en druiven

Zoete lekkernijen: (bij voorkeur op een etagère): opgerolde pannenkoekjes, poffertjes, stukjes cake, slagroomsoesjes, wafels, biscuit, eierkoeken, marshmallows, spekjes, pepernoten (rond sinterklaas) en lange vingers.

IJs: alle smaken zijn mogelijk

Noten: pinda’s of hazelnoten

Extra: Opgeklopte slagroom voor de final touch en om te dippen: hagelslag, kokos, nootjes

De chocola kun je au bain-marie smelten of in de magnetron. Als de chocola niet vloeibaar genoeg is, leng de chocola dan aan met de room, zodat een vloeibare massa ontstaat. Als de chocola warm genoeg is, giet je dit over in je fonduestel.

Voor volwassenen kun je eventueel de chocoladefondue een extra dimensie geven door er bijvoorbeeld kersenlikeur, amaretto, baileys of amandellikeur aan toe te voegen.

TIPS

1 - In plaats van repen chocola, kun je ook kant en klare chocolade fondue bolletjes kopen, die uitermate geschikt zijn voor de chocoladefondue.

2 - Als je dit voor de eerste keer doet, kies dan bij voorkeur voor pure chocolade. Door de toevoeging van de room, wordt het vanzelf melkchocolade. Melkchocolade wordt gauw te zoet.

3 - Pas op met het verwarmen! Als chocola te heet wordt, bestaat de mogelijkheid dat de chocola aanbrandt of gaat brokkelen.

4 - Geen fondueset? Geen nood! Gebruik een steelpan en verwarm eerst de room ( niet laten koken). Haal de steelpan van het vuur en roer de in kleine stukjes gebroken chocola door de warme room. Als de chocola gesmolten is, zet je de steelpan nog even terug op je fornuis en warm het geheel nog even op. Giet het geheel daarna over in een gezellige schaal of zet gewoon de steelpan op tafel.

5 - Pas de hoeveelheid chocola en room aan het aantal mensen. Neem in ieder geval extra om in geval van verbranding of brokkelen nieuwe chocola te kunnen maken.

Tot slot

Op internet zijn vele recepten te vinden voor zowel de High Tea als de Chocolade Fondue. Voor een kinderfeestje is de chocoladefondue uitermate geschikt, maar blijf er als volwassene bij indien de fondue wordt warm gehouden middels een theelichtje.

Eet smakelijk!


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden