Gezellig tafeldekken is een kunst

Gezellig tafeldekken is een kunst

Het dekken van een speciale tafel hoeft niet alleen tijdens kerst of pasen verheven te worden tot een aparte kunst. Een gewone zondag of -al dan niet feestelijke- doordeweekse dag leent zich evengoed tot het fraai opmaken van een mooie tafel als voorbode van ontspannen uurtjes met elkaar.

Het uiterlijk van een fraai gedekte tafel zet vaak direct bij het aanschouwen de toon. Het geheim van een sfeervol diner is niet alleen datgene wat ter tafel komt, maar ook hoe het op tafel komt.

Zorg er in eerste instantie voor dat het gebruikte serviesgoed keurig met elkaar 'matcht'. Een beetje creativiteit is leuk, als het uiteindelijk maar als een geheel oogt. Schoon tafellinnen is een must, een tafelkleed waarop af te lezen valt wat de dagen ervoor is gegeten kan echt niet. Een gezellig bloemstukje, flonkende glazen en natuurlijk passend bestek maken het geheel af.


Laat de middenvouw van het tafellaken exact over het midden van de tafel lopen. Het gebruk van een onderlaken geeft de uitstraling meer 'body'. Bij een brunch mag het tafelkleed zo'n 20 cm over de rand vallen, bij een diner dient dat minstens 40 cm te zijn.


Plaats het bestek zo, dat er altijd 'van buiten naar binnen' gegeten kan worden. Messen horen met de scherpe kant naar binnen, vorken en lepels met de holle kant naar boven. In vaktermen heet dit 'open dekken'.

En zorg ervoor dat iedere deelnemer voldoende ruimte heeft om lekker te eten en makkelijk achterover te leunen. Hiervoor dient minstens 60 cm per persoon gerekend te worden.

Drapeer de servetten, maak duidelijke menu- of naamkaartjes en plaats eventueel een takje bloemen bij of op elk bord. Plaats de wijn- en waterglazen in de volgorde waarin de verschillende wijnsoorten worden geschonken. Het glas voor de eerste wijnsoort het meest aan de buitenkant, rechts boven het bord. De glazen kunnen zowel in een halve cirkel als in een schuine lijn die van het bord af naar boven loopt worden geplaatst.

aparte tafel

Zet zoutvaatjes, wijnflessen of kandelaars met brandende kaarsen op de eettafel en vul dit verder aan met bonbons, nootjes of andere tussendoortjes. Benodigdheden als koelers, opscheplepels of fruitbordjes mogen op een aparte tafel, die hoort wel op dezelfde wijze gedekt te zijn als de dinertafel.

Een fraai kanten kleed in het midden maakt een mooi gedekte dinertafel vaak verder af. Vooral als deze ook nog eens wordt voorzien van een passend bloemstuk in de sfeer van het diner. Een kerststuk tijdens het kerstdiner, het voorjaar op tafel tijdens de Pasen of gewoon feestelijk en bont tijdens een uitbundige bijeenkomst.


Als er aan het einde van het diner fruit op tafel komt, is het handig om aparte fruitbordjes achter de hand te hebben. Deze mogen gerust afwijken van het reguliere servies. De fruitmesjes horen met de scherpe kant naar binnen en de steel naar rechts op het bord geplaatst worden.



Zorg tijdens het diner voor passende kleding, zo weinig mogelijk gerinkel van glas- en vaatwerk en niet al te volle borden. Aan het einde is het zaak dat direct na het verwijderen van de dinerborden de dessetborden op tafel komen. Niets is zo ongezellig als gasten die tijdens het diner aan een ongedekte tafel zitten.

En natuurlijk is het allerbelangrijkste dat de gastheer en/of gastvrouw zonder stress aan kan schuiven. In alle rust genieten van een goed diner maakt dat hier nog lang over nagepraat wordt.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden