Hoe bereid je paardenvlees

Inleiding

In verschillende landen op de wereld, zoals Japan en Mongolië, is het een gewone zaak om paardenvlees te serveren. In Nederland is dit echter niet het geval, zo blijkt uit alle ophef die de afgelopen tijd rondom paardenvlees ontstaan is. Mocht je toch geïnteresseerd zijn in het eten van het vlees van deze edele dieren, dan moet je natuurlijk wel goed weten hoe het vlees te bereiden is. Waar moet je op letten bij de bereiding? Hoe kun je het vlees het best bewerken?

Voorbereiding

Paardenvlees kun je op twee manieren gemakkelijk laten ontdooien. Een eerste manier is om het vlees een tijdje in de koelkast te leggen. Het is ten zeerste af te raden om het vlees zomaar op het aanrecht te laten ontdooien of het te laten ontdooien door het in een pan met warm water te leggen. Bacteriën kunnen zich geen betere leefomgeving wensen. Wanneer je geen tijd hebt om het vlees te laten ontdooien in de koelkast, kun je het ook in de magnetron leggen. Hierbij is het wel belangrijk om het vlees al in kleinere stukken te snijden om de smaak zo goed mogelijk te behouden. Ook moet je direct nadat het vlees uit de magnetron komt, het vlees verder verwerken en bereiden. Doe je dit niet, dan zal het paardenvlees waarschijnlijk niet echt lekker meer smaken.

Bereiding van het vlees

Je kunt paardenvlees op bijna alle denkbare manieren bereiden: koken, bakken, stoven, braden, wokken of grillen. Paardenvlees is ook erg mals en gemakkelijk te snijden. Er hoeft vrijwel geen rekening te worden gehouden met de structuur van het vlees. Eigenlijk is paardenvlees dus perfect geschikt voor een beginnende kok. Een lekker gerecht is hachee met paardenvlees. Hierbij moet je het vlees in kleine dobbelsteentjes snijden. Vervolgens voeg je nog wat tomatenpuree/aardappelpuree, ui, kruiden als tijm en oregano toe. Het koken, bakken of braden van paardenvlees neemt veel tijd in beslag. Het paardenvlees moet zo’n 3 uur op het vuur staan (het maakt niet uit of je dan bakt, braadt, stooft of iets anders). Laat het vlees rustig gaar worden. Druk niet de hele tijd met een spatel op het vlees, zoals veel mensen doen. Hierdoor verliest het vlees alleen maar sappen en wordt de smaak minder. Het bereiden van paardenvlees is dus betrekkelijk eenvoudig: snijdt het vlees in kleine stukjes, hoe je dit doet maakt niet uit, en laat het minimaal 3 uur boven het vuur rustig gaar worden.

Het is een aanrader om zo weinig mogelijk paardenvet mee te koken, dit heeft namelijk een bittere smaak. Tijdens de bereiding van het vlees is het verder natuurlijk noodzakelijk om goede hygiëne te bewaren. Was je handen goed voor en na de bereiding en leg het vlees altijd in de koelkast wanneer je er niet mee bezig bent.

Verdere informatie

Wanneer je nog paardenvlees over hebt, moet je dit snel weer terug in de koelkast leggen. Net als vele andere soorten vlees is ook paardenvlees namelijk vatbaar voor bederf. Je kunt paardenvlees maximaal twee dagen bewaren in de koelkast. Tijdens deze periode zal het vlees donkerder van kleur worden, maar het is dan nog te eten. In een vriezer kun je paardenvlees een aantal maanden bewaren. Paardenvlees is erg gezond voor mensen. Het bevat namelijk enorm veel eiwitten, zink en ook vitamine B. Er zit maar weinig vet in, is goed voor je cholesterolgehalte en is licht verteerbaar. Er zit ook veel ijzer in paardenvlees. Daardoor is het vlees handig om te eten voor mensen met bloedarmoede.

Conclusie

Paardenvlees is vooral negatief in de aandacht geweest de afgelopen tijd. Dit hoewel het prima vlees is om te bereiden en te eten. Het heeft een fijne en malse structuur waardoor het erg makkelijk in stukken te snijden is. Het vlees bevat ook nog eens veel voedingsstoffen als ijzer en eiwitten. Paardenvlees kan gekookt, gebakken, gebraad, gestoofd en op nog veel andere manieren bereid worden. In alle gevallen moet het vlees minimaal 3 uur op het vuur staan.

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Takeaway