Hoe proef je olijfolie

Olijfolie proeven

Olijfolie proeven
Een proeverij met olijfolie opzetten is gemakkelijk (en leuk!) om te doen. Om de proeverij te beginnen, heb je een paar spullen nodig. Een plastic beker, water en een paar flessen olijfolie. Je proeft trouwens beter als je tenminste een half uur voordat je gaat proeven geen koffie meer drinkt of rookt. Gebruik geen parfum, of after-shave.

Stap 1

Giet een laagje olijfolie in de beker, warm dit op in je handpalm en draai het een beetje rond. Zo wordt de olie wat verwarmd en ga je de olie al een beetje ruiken.

Haal je handen weg en ruik aan de olie. Houd in gedachten dat olijfolie moet ruiken naar waarvan het gemaakt is: fruitig en naar olijven. Je zou hiernaast ook iets kunnen ruiken zoals vers gemaaid gras, kruiden of vers fruit.

Als je niets ruikt, dan heb je misschien een hele neutrale olijfolie te pakken. Als je iets anders ruikt, zoals metaal, wijn of mos dan is je olijfolie van mindere kwaliteit. Als je dit ruikt, kun je het proeven maar beter overslaan. Het bederft je smaak en je proeft daarna gewoon een tijdje minder goed.

Stap 2

Als de olijfolie een beetje goed ruikt is het tijd voor stap twee: Neem een slokje olijfolie. Slik de olie nog niet door, maar laat hem in je mond rondgaan. Even laten zitten en dan pas doorslikken.

Je hoeft de olie niet uit te spugen zoals bij wijn. Onthoud wat je zojuist hebt geproefd en schrijf het op.

Een overzicht van wat je kunt proeven:

Lekker:

  • Fruitig: Aroma en smaak van olijfolie gemaakt van verse en gezonde olijven.
  • Gras: Aroma en smaak doet je aan gras denken.
  • Appel: AEn hint van fruit en een beetje zoet. De smaak lijkt een heel klein beetje op appel.
  • Bitter: Een smaak van olijfolie door het gebruik van specifieke olijven. Mag niet te bitter zijn.
  • Amandel: Zoete smaak.
  • Zoet: Aantrekkelijke smaak, niet te suikerachtig, komt door het gebruik van rijpe olijven.

Niet Lekker

  • Droog: De droogheid van de olie haalt bijna al de geur en smaak weg uit de olie. Het is een houtachtige smaak.
  • Bitter: Als de bittere smaak te overheersend is, dan zijn er onrijpe olijven gebruikt.
  • Aarde: Karakteristieke aardachtige geur en smaak. Komt doordat olijven zijn gebruikt die op de grond zijn gevallen.
  • Bladerig: Komt doordat er teveel blad van de olijfbomen zijn samen geperst met de olijven.
  • Metaal: Deze smaak hoort niet voor te komen in een goede olijfolie. *Azijn: Een hint van azijn in de smaak van de olijfolie. Komt door de vorming van acetaten in de olie.

Conclusie

En? Was de smaak lekker?

Wordt die sterker als je hem langer in je mond hebt? Smaakt 'ie vol? Of juist bitter? Of peperig? Proef je ook gras, fruit en olie?

We raden je aan om echt olijfolie te gaan proeven. Het is erg leuk en vooral lekker om te doen. En je leert gelijk dat je goede olijfolie niet in de supermarkt kunt kopen.

Links

Olijfolie kun je natuurlijk aanschaffen in de betere speciaalzaak in Italiaanse delicatessen. Je kunt ook olijfolie kopen in sommige goede webshops zoals bij www.deli-online.nl


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden