Wat is Jagermeister

Jägermeister is een alcoholhoudende drank in de categorie kruidenbitters, ook wel kruidenlikeur of schnapps genoemd.

Oorsprong

Jägermeister is een Duits woord en betekent 'jachtmeester', dat is de persoon die de jacht leidt. De oprichter van het merk Jägermeister is een wijnhandelaar en jager genaamd Curt Mast. In 1935 werd het bitter voor het eerst op de markt gebracht onder de naam Jägermeister en opgedragen aan jagers. De hertenkop op het etiket verwijst naar de patroonheilige van de jagers: Sint Hubertus. De oorspronkelijke naam van Jägermeister was daarom ook Hubertusbitter, maar vanwege een politiek conflict heeft Mast deze naam in 1935 gewijzigd. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog stond het drankje bekend onder de naam Goring-Schnapps. Hermann Goring was destijds 'rijksjagermeester'. De rijksjagermeester had waarschijnlijk nooit zonder instemming toegestaan dat zijn titel voor een alcoholische drank werd gebruikt. Curt Mast joeg in dezelfde gebieden als Goring, ongetwijfeld kenden deze mannen elkaar en heeft Goring destijds zijn zegen aan Mast gegeven om de titel van jagermeester aan het kruidenbitter te verbinden. Er bestaan weinig twijfels over dat Mast nazi sympathisant was en in de Tweede Wereldoorlog goed verdiend heeft aan de verkoop van zijn kruidenbitter. 

Samenstelling

Jägermeister bevat 56 kruiden, waaronder zoethout, steranijs, ginseng en gember, maar het exacte recept is altijd geheim gehouden. De kruiden worden samengeperst en getrokken in water en alcohol voor enkele dagen. Daarna wordt het mengsel gefilterd en een jaar lang opgeslagen in eikenhouten vaten. Vervolgens wordt de likeur wederom gefilterd, waarna er suiker, karamel, alcohol en water wordt toegevoegd. Deze drank wordt nog een laatste keer gefilterd om vervolgens gebotteld te kunnen worden. Het kruidenbitter bevat 35% alcohol en heeft een stevige, karakteristieke smaak. 

Zelf kruidenbitter maken

Het is eenvoudig om zelf thuis kruidenbitter te maken; kneus de kruiden en schillen van citrusvruchten met een vijzel, doe deze in een fles jenever, laat deze 2 weken staan en schudt er af en toe mee, doe een schep suiker bij de fles jenever na 2 weken en laat hem nog 1 week staan. Vervolgens zeef je de kruiden eruit met een fijne zeef, giet de jenever daarna door een koffiefilter. Leg de fles in de vriezer en klaar is kees! 

Toepassingen

Jägermeister beveelt aan om het drankje in de vriezer bij -18 graden te bewaren en het koud te drinken uit een (bevroren) shotglaasje. Gek genoeg wordt dit drankje veel geschonken in koude gebieden, bijvoorbeeld in wintersportoorden, om op te warmen. Daarnaast kan Jägermeister geserveerd worden in combinatie met Redbull; de zogenaamde Jägerbomb. Maar het wordt ook gemixt met (warme) chocomel of cola.
Ook wordt Jägermeister gebruikt als geneesmiddel tegen allerhande klachten, zoals hoesten of keelpijn. Zo is het in veel medicijnkastjes van veel huishoudens te vinden.

Marketing

Kruidenbitters hebben een beetje een oubollig imago. Maar door de inzet van marketing is Jagermeister tegenwoordig populair onder jongeren en met name studenten. Studenten gebruiken Jägermeister veelal in drankspellen. 
Een van de marketingproducten van Jägermeister om hun product aan de man te brengen zijn de Jägermeisjes, die lopen rond op feesten en festivals met reageerbuisjes Jägermeister om te verkopen aan feestgangers. Ook heeft Jägermeister taps waar drie flessen bovenin geplaatst kunnen worden en het drankje uit getapt kan worden en een speciale 'shotglasvriezer' om shotglaasjes in te bevriezen.
 
Jagermeister is verkrijgbaar in kleine flesjes van 0,02 liter tot een XXL fles van 1,75 liter. Koop Jagermeister via Drankdozijn
 
De bekende slogan van Jagermeister 'Alleen als 'ie ijs- en ijskoud is' is in 2017 vervangen door 'It's a matter of taste'. Omdat niet iedereen de karakteristieke smaak van Jägermeister kan waarderen en wellicht omdat Jagermeister niet alleen winterse associaties wil leggen met zijn product.