Hoe maak je een gin tonic

Wie een cocktailbar organiseert kan natuurlijk niet om de klassieker gin tonic. Deze cocktail van honderden jaren oud heeft de tand des tijds overleeft en geldt ook nu nog als een van de meest populaire cocktails. Wat maakt de gin tonic cocktail zo speciaal en hoe maak je het.

Speciale historie

Het verhaal gaat dat de gin tonic is ontstaan in de 17e eeuw. In deze eeuw voeren er nog schepen van de VOC en BEIC de wereld over. Hierbij deden ze ook het huidige India aan waarin ze in contact kwamen met malaria, een ziekte overgebracht door muggen die we ook nu nog kennen en dodelijk kan zijn. Omdat ze malaria zoveel slachtoffers maakte zijn Engelse en Schotse dokters aan de slag gegaan om te kijken of ze de ziekte konden voorkomen, danwel genezen.

Als oplossing kwamen ze uit bij Quinine, een stofje dat gedronken werd met tonic water. Het was naar hun mening effectief tegen malaria en moest in grote hoeveelheden opgenomen worden in gebieden waar malaria actief was. Er was echter 1 probleem. Quinine is nogal bitter en als onaangenaam ervaren. Door er water, suiker, citroen en gin aan toe te voegen kon deze bittere smaak worden geneutraliseerd tot een goed drinkbaar geheel. De geboorte van de gin-tonic was een feit.

Hadden de doktoren gelijk?

In 2004 is er een studie gedaan naar tonic water met quinine. Uit dit onderzoek is geconcludeerd dat als iemand grote hoeveelheden (tot wel 1 liter) tonic water tot zich neemt, er een wel degelijk een afstoting van parasieten plaatsvindt. Het is echter geen effectief middel om malaria te bestrijden.

Hoe maak je een gin tonic

Voor het maken van een gin tonic heb je maar een paar ingredienten nodig:

  • gin
  • tonic
  • stukje limoen of citroen
  • diverse ijsblokjes

Een echte coctail is onherkenbaar zonder ijsblokjes. Deze plaats je als eerste in het glas. Hierbij heb je een keuze uit een cocktail glas, of een coupe glas (met een grote bolling). Vervolgens giet je de gin in het glas. Ga hierbij uit van een verhouding van:

  • 1/5 gin
  • 4/5 tonic

Na de gin kan je mooi het glas aftoppen met de tonic tot het glas volzit. Vervolgens plaats je het partje limoen zodat de cocktail er qua presentatie perfect uitziet. Mocht je in het bezit van rietjes, deze maken de cocktail compleet.

Keuze voor gin

Er zijn vele merken gin beschikbaar. Omdat smaken verschillen zullen de meningen van gin kenners uiteenlopen. Belangrijk te weten is dat het merk gin voor een cocktail wat minder uitmaakt. Het wordt immers toch aangelengd met de scherpe smaak van tonic en ook het smelten van de ijsklontjes zullen de originele smaak van de gin verdoezelen. Daarom hoef je niet de allerduurste gin aan te schappen om cocktails te maken. Voor 12 euro heb je al een fles gin van het merk gordon's gin

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden