Italiaanse likeuren

DIGESTIVI

Digestivi zijn likeuren die na het eten worden genuttigt om (volgens de meeste italianen)de spijsvertering te bevorderen. De meningen zijn nogal verdeeld of dat daadwerkelijk zo is.

Veel italiaanse families hebben hun eigen tradizionale recepten waar ze erg trots op zijn, vaak gaat het dan om likeuren waar het fruit eigenhandig is geplukt,en dan gaat het hoofdzakelijk om: zwarte bessen(mirtilli), frambozen(lamponi), bos of wilde aardbeitjes(fragoline), bramen(more) en sleedoorn(prugnolo) (na verwerking bargnolino)

Verder wordt er natuurlijk veel gebruik gemaakt van citroenen, mandarijnen en sinaasappels die in het zuiden volop groeien. Een van de meest bekende digestivi is Limoncello. Een citroenlikeur gemaakt met citroenen met hele dikke schillen oorspronkelijk van de Costa Amalfitana. Ook citroenen verkrijgbaar in Nederland kunnen echter heel goed gebruikt worden, wel erg belangrijk is om onbespoten citroenen te nemen. Iets minder bekent is dat ook met meloen een zeer delicate en frisse likeur gemaakt kan worden. Deze likeur wordt vooral in de zomer erg gewaardeerd om zijn zeer frisse en verassende smaak.


RECEPT VOOR LIMONCELLO

 • Ingredienten
 • 5 dl alcohol 95%
 • 55 dl water
 • 400 g suiker
 • 5-6 citroenen onbespoten (als mogelijk met dikke schil)

Was de citroenen heel goed, en droog ze af. Schil ze met een zeer scherp mesje of een dunschiller heel dun. Alleen het geel van de schil gebruiken,want het wit van de schil geeft een bittere nasmaak. Laat de schillen 20 dagen trekken in de alcohol, in een goed afgesloten pot. Zet de pot op een donkere koele plek, en schud de fles elke dag. Na 20 dagen: Los de suiker in het water in een pan op zacht vuur op. Zodra het water weer transparant is, de siroop helemaal laten afkoelen. Filtreer de schillen uit de alcohol en voeg de siroop eraan toe. Bewaar de limoncello in goed afgesloten flessen. Wacht nog een maand voor je hem gebruikt.. Bewaar de fles limoncello in de vriezer en serveer in ijskoude glaasjes.

RECEPT VOOR LIQUORE AL MELONE

 • ingredienten
 • 1 rijpe meloen
 • 1 rijpe meloen
 • 500 ml alcohol a 95°
 • 400 gr suiker
 • 500ml water

Schil de meloen en verwijder de pitjes. Snij het vruchtvlees in stukjes en doe die samen met de alcohol in een glazen pot, laat dit 30 dagen staan (wel af en toe even de pot schudden) Na de 30 dagen, suiker in het water smelten op een ZEER laag vuur. Als de suiker helemaal is opgelost, pan van het vuur halen, en de siroop helemaal laten afkoelen op kamertemperatuur. Voeg de alcohol toe en filter alles meerdere malen door een zeef met een kaasdoek, en doe het in de flessen. Sluit ze goed af en laat nog eens twee maanden rusten op een donkere en koele plek.


EEN TIP: gebruik het recept van de limoncello maar gebruik in plaats van citroenschillen sinaasappel of manderijnschillen. Let er wel op dat alleen biologisch fruit wordt gebruikt.


Hier staan alleen de fruitlikeuren beschreven, maar de italianen zijn ook erg bedreven in het maken van likeuren met noten drop en kruiden. Hierover zal een vervolgartikel komen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden