Hyper in de klas en niet kunnen slapen

Energiedrank

Ze drinken het als water. Het is zoet,lekker en je kikkert er ook nog eens van op. Ik heb het over energie drankjes. Steeds meer kinderen en jongeren tussen de 8 en 21 jaar drinken ze. Het is een rage en dat al voor een paar jaar. Ze worden s’ochteds s’middags en s’avonds gedronken. Voor 30 cent heb je al een blikje engery. Dat is toch geen geld? Geen wonder dat ze razend populair zijn.

Onderzoeken

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de drankjes geen schade toebrengen aan je gezondheid. Redbull en allemaal andere engerie drankjes voldoen allemaal aan de regels die de Europese unie heeft gemaakt maar verschillende deskundigen uit de gezondheidszorg beginnen zich toch zorgen te maken. Maar waarom?

Ze bevatten onder andere de stoffen cafeine (zit veel in koffie) en taurine. Die zorgen voor meer energie, en betere concentratie voor bijvoorbeeld in de les.

Een paar van die blikjes per dag zijn niet erg, maar als jongeren veel energie drank drinken, zitten daar wel gevolgen aan. En dat is het probleem. Ze zijn gejaagd, snel opgefokt, kunnen zich slecht concentreren en slapen slecht. Tijdens de tentamen en examenperiodes drinken de leerling een groot hoeveelheid engerdrank, omdat ze goed willen leren en fit willen zijn. Maar dit werk tegen de richting in. Want het opppende effect duurt maar heel kort. Dit oppepende effect stort tijdens de les in. Ze worden slaperig en loom en dan hebben ze opnieuw weer een blikje nodig om wakker te blijven Dus ze verstoren je leefritme.

Ingrediënten

  • Water
  • Suiker
  • Cafeïne
  • Taurine of glucuronolactone
  • Vitamine
  • Mineralen
  • Kunstmatige smaakstoffen
  • Kleurstoffen

Soorten

Sport-Energie, No-JoJo en het bekendere AA-drink (After Activity Drink,Deze twee drankjes bevatten minder cafeine en taurine dan de volgende drankjes: Monster enegry, Burn Energie, Golden power,Rodeo. Sommige fabrikanten hebben ook light versie's van de enegry drankjes.

Tanderosie

Ook zijn de drankjes vanwege het grote suiker hoeveelheid, maar vooral ook vanwege de zuurgraad, een aanslag op je tanden en kiezen. De grote hoeveelheid voedingszuren veroorzaakt tanderosie (het afslijten van de glazuurlaag van de tanden).

Verslaving

Kinderen zijn soms zelfs verslaafd aan dit drankje, er speelt mee dat de b-merken goedkoop zijn.

Bij verslaving zijn de verschijnselen vaak na 5-10 dagen voorbij. Ze bestaan vooral uit hoofdpijn, concentratiestoornissen, lichte depressie, het gemis van het middel, vermoeidheid en persoonsgebonden symptomen. De genoemde symptomen hoeven niet altijd voor te komen.Bij extreem hoog gebruik is het verstandig de blikjes af te bouwen, door elke dag een blikje minder te nemen.

Oorsprong

Het idee voor energiedranken komt uit Japan. Hier kregen piloten na de Tweede Wereldoorlog het idee taurine te gebruiken om hun vermoeidheid te verdrijven na een lange vlucht. Als gevolg hiervan kwam een drankje met de naam Lipovitan-D in de mode. Dit sloeg over naar Thailand van waaruit de "uitvinder" van Red Bull het idee mee naar Europa nam. Door een gelikte marketingstrategie werd het populair bij de alternatieve jeugd en in de clubscene (Bijvoorbeeld techno, mountain biking en snowboarding).

De markt wordt gedomineerd door de Oostenrijkse dranken Red Bull en "Bullit" (Bullit is het tweede merk van Red Bull). Door de lagere prijs zijn de andere merken en de B-merken populair geworden en zijn zij grote concurrentie voor "Red Bull".

Conclusie

Er zijn nog veel discussies over de energie drankjes. Maar ongezond of niet de populariteit wint. Toch is het niet onbelangrijk om stil te staan bij de negatieve effecten van het drankje. Drink ze daarom met mate, dan weet je zeker dat je aan de veilige kant zit.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden