Mocktails

Inleiding

Verschillende mocktails

Voor wie geen alcoholliefhebber is of simpelweg geen zin heeft in een vervelende kater die alcohol met zich mee kan brengen is de mocktail, letterlijk ‘nepcocktail’, de perfecte oplossing. Wat de mocktail precies is en hoe jij zelf heerlijke mocktails kan maken is te lezen in dit artikel!

De mocktail

Een mocktail is vergelijkbaar met de cocktail, met als belangrijke verschil dat er in een mocktail geen alcohol zit. Net als bij de cocktail is ook bij de mocktail de presentatie erg van belang. Zo worden mocktails in de mooiste en meest uiteenlopende glazen geserveerd. Ook de kleur van de mocktail is belangrijk voor de presentatie, felle, tropische kleuren doen het altijd goed. In de mocktail kunnen ingrediënten worden toegevoegd die qua smaak lijken op alcohol en als een goed vervanger dienen, denk bijvoorbeeld aan gember of zelfs chilisaus.

Voordeel van mocktails is dat je deze op elk moment van de dag kan nuttigen en dat mocktails, dankzij het gebrek aan alcohol, ook voor iedereen geschikt zijn. Groepen die om wat voor reden dan ook geen alcohol mogen nuttigen, denk aan kinderen, zwangere vrouwen, moslims, kunnen toch genieten van mocktails. Bovendien zijn de drankjes gezond, door het vele gebruik van fruit.

Zelf mocktails maken

Door de alcohol uit cocktailrecepten te halen heb je eigenlijk al een mocktail. Maar doordat de smaak dan toch anders is zijn er ook speciale mocktailrecepten. Net als bij cocktails zijn er talloze variaties en smaken van mocktails te bedenken.

Mocktails worden vaak gemaakt van vers fruit, fruitsappen of zelfs groenten gemengd met room, ijs, kruiden of specerijen. Door wat fantasie te gebruiken kan je zelf verschillende variaties van de mocktail creëren. Om wat inspiratie op te doen hieronder enkele klassieke mocktails:

Shirley Temple

Een van de bekendste mocktails is de Shirley Temple. Deze wordt vaak gedronken door kinderen en is genoemd naar het bekende kindfilmsterretje Shirley Temple.

Ingrediënten: 8 cl. bitter lemon (vervangbaar door sprite of 7-up), 4 cl. sinaasappelsap, 1 cl grenadinesiroop, kers

Meng de bitter lemon met het sinaasappelsap en de grenadinesiroop door elkaar.

Serveren: serveer het in een longdrinkglas met wat ijsklontjes. De kers mag bij deze cocktail niet ontbreken!

Virgin Piña Colada

De populaire cocktail Piña Colada kennen we natuurlijk allemaal. Maar van dit drankje is ook een heuze mocktail versie; de Virgin Piña Colada. Mocktails worden overigens wel vaker aangeduid met de term virgin coktails.

Ingrediënten: 1 banaan, 30 ml. kokosroom, 90 ml. ananassap, ijsblokjes

Blend alle ingrediënten samen tot een gladde substantie.

Serveren: serveer in een longdrinkglas met een kers of een stuk verse ananas. Ook een leuk idee is om deze mocktail in een kokosnoot te serveren!

Roy Rogers

De Roy Rogers is ook een van de traditionele mocktails. Deze mocktail is genoemd naar de bekende, zingende cowboy Roy Rogers. Deze mocktail wordt ook wel aangeduid al de 'vrouwelijke versie' van de Shirley Temple.

Ingrediënten: 8 cl. cola, 1 cl. grenadine, kers

Meng de cola en een scheutje grenadine door elkaar.

Serveren: Serveer deze cocktail ook in een hoog glas en garneer met een kers.