Het maken van gezonde fruit smoothies

Vooral in de zomer is een heerlijke smoothie een gewenste afwisseling van bijvoorbeeld frisdrank. Het gevaar ligt echter op de loer dat niet elke smoothie zo gezond is als het lijkt en het kan vele calorieën bevatten. Dat neemt niet weg dat je geen heerlijke gezonde fruit smoothie kunt maken. Met het maken van een fruit smoothie heb je een groot scala aan mogelijkheden.

Het maken van een fruit smoothie

Wanneer je een fruit smoothie maakt heb je verschillende mogelijkheden om de smoothie naar jouw smaak te maken. Het maken van een smoothie vereist weinig voorbereidingstijd en kan op elk moment van de dag gedaan worden en kan zelfs dienen als een gezond ontbijt, als een traktatie op een warme dag of zelfs als een verfrissende lunch.

De combinaties zijn eindeloos en het enige wat nodig is een goede blender en een goed mes voor het snijden van fruit. Hieronder vindt je enkele suggesties voor een paar smoothies met verschillende fruit soorten en andere ingrediënten.

Het maken van een bananen smoothie

Om een bananen smoothie te maken pak je een willekeurig glas. De grootte van het glas maakt niet uit. Je dient het glas te vullen met ¾ melk en vervolgens giet je deze melk in de blender. Dan neem je twee grof gesneden bananen, 1 tafellepel honing en ongeveer ¾ glas met yoghurt. Dit meng je samen tot een glad geheel en giet het vervolgens in je glas.

Een bosbessen smoothie maken

Om deze smoothie te maken pak je weer een willekeurig glas en vul je deze ¾ vol met melk. Vervolgens neem je een ½ kopje aardbeien, ½ kopje bosbessen, ¾ kopje magere yoghurt en voeg je dat toe aan de melk. Ook dit voeg je toe aan de blender.

Als je behoefte hebt aan een koude smoothie dan kun je in beide gevallen een ½ kopje gemalen ijs toevoegen aan de smoothie.

Met behulp van de methode hierboven kun je verschillende combinatie uitproberen, zoals de combinaties: abrikoos en banaan, aardbei en kiwi en banaan en meloen of maak je eigen creatie met fruit naar keuze.

Houd in gedachten bij het maken van smoothies dat je geen suiker hoeft toe te voegen. De verschillende vruchten zorgen al voor een zoete smaak. Heb je toch de behoefte aan wat meer zoetigheid dan kun je altijd een zoetstof toevoegen en honing is ook erg goed in combinatie met allerlei soorten fruiten.

Voor meerdere personen

Het maken van smoothies heeft als grote voordeel dat je gemakkelijk een smoothie voor jezelf kunt maken of voor meerdere personen. Daarnaast heb je veel vrijheid als het gaat om de te gebruiken ingrediënten en kun je vrij experimenteren. Je dient je wel te houden aan de basisingrediënten melk, yoghurt of ijs en fruit. Smoothies zijn ook goed te bewaren in de koelkast tot twee dagen. Na deze twee dagen kan de smaak afnemen en ook de textuur van de smoothie minder worden. Smoothies zijn heerlijk voor in de zomer en ook heerlijk als ontbijt en snack en daarnaast zijn ze nog gezond ook!

Leer je eigen smoothies maken met het volgende boek: 50 Groene Smoothies in een Handomdraai

Voor meer informatie over vitamines kijk eens op Vitamine-ABC