Hoe moet je paddenstoelen plukken

Inleiding

De herfst is het seizoen om te gaan paddestoelen plukken. Waar kun je het beste paddestoelen plukken ? Waarom kun je beter paddestoelen snijden ? Hoeveel paddestoelen plukken is toegestaan ? Eetbaar of giftig ? Lees meer in dit artikel en ga op pad.

Kern/onderwerp (beschrijven in je eigen woorden)

Waar kun je het beste paddestoelen plukken

In bijna elk bos kun je paddestoelen plukken. Het gaat niet alleen om grote bossen of natuurparken . Ook stadsparken staan soms vol met paddestoelen. Maar ook in groenstroken en plantsoenen in de stad komen ze voor. Daarnaast zijn grote en kleine tuinen geschikt om paddestoelen te vinden. Let wel goed op waar je gaat paddestoelen plukken. Als je je op privé-terrein begeeft dan mag je natuurlijk niet zomaar paddestoelen meenemen. Zorg dat je toestemming hebt van de eigenaar.

Paddestoelen plukken of snijden

In de volksmond hebben we het over paddestoelen plukken of verzamelen. In de praktijk is het het beste om paddestoelen bij de steel af te snijden. De steel van de paddestoel zit vast aan een ondergronds web van draden, die zijn vergelijkbaar met de wortels van een plant. Met een moeilijke naam noemen we dit het mycelium. Als je een paddestoel aan de steel uit de grond trekt, dan trek je ook een groot deel van het mycelium mee. Daardoor groeien er minder of geen nieuwe paddestoelen meer. Als je de steel met een mesje afsnijdt dan blijft het mycelium intact. Er zullen dan ook weer nieuwe paddestoelen groeien.

Hoeveel paddestoelen plukken is toegstaan ?

In Nederland is het verboden om paddestoelen te plukken. Als de eigenaar van een perceel toestemming geeft dan mag het wel. Volgens de vereninging Natuurmonumenten mag een enkele paddestoel voor eigen gebruik wel worden geplukt. Het is absoluut niet toegestaan om te gaan paddestoelen plukken met het idee vele kilo's te gaan verhandelen. Het is bekend dat met name in grensstreken veel illegaal wordt geplukt met het doel de paddestoelen te verkopen aan restaurants of particulieren. Opsporingsambtenaren letten daarom goed op de hoeveelheden die worden geplukt.

Eetbaar of giftige paddestoelen ?

Als je gaat paddestoelen plukken om ze vervolgens op te eten dan moet je wel heel goed weten welke paddestoelen eetbaar zijn en welke giftig. Het eten van een giftige paddestoel kan dodelijk zijn. Informeer jezelf heel erg goed voordat je een zelfgeplukte paddestoel eet. Bestudeer goed welke paddstoelen giftig zijn. Er zijn veel verschillende soorten, maten en kleuren te zien bij paddestoelen. Een vergissing is snel gemaakt. Bij twijfel : laat de paddestoel staan en geniet van de kleuren en vormen. Een leuke manier om veel te leren over eetbare paddestoelen is het bijwonen van een excursie onder leiding van een deskundige gids.

 

Conclusie

Iedereen die zelf op pad wil gaan om paddestoelen te plukken kan in dit artikel lezen waar je naar toe moet gaan. In elke bosrijke omgeving kun je paddestoelen vinden. Let wel op of het is toegestaan om paddestoelen te plukken. Pluk alleen voor eigen gebruik. Het is beter om paddestoelen te snijden. Bestudeer voordat je paddestoelen gaat eten welke soorten eetbaar zijn. Laat giftige paddestoelen staan.  Wil je zeker weten dat je eetbare paddestoelen bereidt ? Ga da naar de supermarkt : heel veilig maar natuurlijk minder spannend.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden