Kastanjes rapen en gebruiken

Kastanjes rapen en eten

Zodra het oktober is kunnen tamme kastanjes worden geraapt en gegeten.Wie goed kijkt ondekt wel een paar kastanjebomen. Juist in oktober vallen de kastanjes van de bomen. De kastanjes zijn klaar om geraapt te worden. Welke kastanjes je kunt eten en op welke manier je ze kan klaarmaken wordt in dit artikel besproken.

Tamme of wilde kastanje ?

Er zijn in grote lijnen twee soorte kastanjes : tamme en wilde kastanjes. De tamme kastanje is eetbaar.Je kunt de tamme kastanje makkelijk herkennen. Er zit een klein puntje aan de schil. Bovendien is de bolster eenvoudig te herkennen.Er zitten heel veel stekels op de buitenkant en die stekels zijn ook nog eens dunner dan die van de wilde kastanje. De wilde kastanje wordt ook wel de Paardenkastanje genoemd. Die is niet eetbaar en hij is giftig voor mensen. Let er dus goed op dat je de juiste soort raapt. Raadpleeg ook andere bronnen om er zeker van te zijn dat je de goede soort raapt.

De kastanje

De kastanje is eigenlijk het zaad van de kastanjeboom. De kastanjes zijn "verpakt"in een bolster. Een bolster is een harde, taaie en stekelige buitenkant die niet eetbaar is. De bolster vallen van de bomen op de grond. Vaak zijn ze dan een beetje open. Je kunt de kastanjes er makkelijk uithalen.

Kastanjes koken

Vul een pan met water en breng het water aan de kook. De kastanjes moeten worden ingesneden met een scherp mes. Maak aan de bovenkant van de kastanje een kruisvormige inkeping. Doe de kastanjes in de pan. Zorg ervoor dat ze onder water staan. Na een paar minuten koken haal je de kastanjes uit het water. Nu moeten ze worden gepeld. Pas op dat je je vingers niet brandt. Als ze gepeld zijn dan kunnen ze weer verder worden gekookt. Na ongeveer 30 minuten zijn ze klaar en kunnen ze worden gegeten.

Kastanjes poffen in de oven.

Verwarm de oven tot 200 graden Celsius. Maak met een scherp mes een kruisvormige inkeping aan de bovenkant van de kastanje. Leg de kastanjes 0ngeveer 20 minuten in de oven. Daarna de schil eraf halen en ze klaar.

Kastanjes poffen in de pan

Maak met een scherp mes een kruisvormige inkeping aan de bovenkant van de kastanje. Laat 25 gram boter smelten in de pan. Pof de kastanjes ongeveer 20 minuten in de pan. Verwider de schil en ze zijn klaar voor consumptie.

Kastanjepuree

Neem 1 kg kastanjes. Maak een kruiselingse inkeping in de kastanjes. Kook ze vijf minuten. Verwijder de schil. Doe ze weer teug in de pan en kook ze 45 minuten. Maak de kastanjes zo fijn mogelijk. Gebruik hiervoor een zeef.Vervolgens vul je een pan met 2 dl melk en breng die aan de kook. Doe er een vanillestokje en 125 gram suiker bij. Voeg de kastanjepuree toe en laat alles inkoken tot een smeuïg geheel. De puree is klaar. Eet het warm of koud.

Naar smaak toevoegen

De kastanjes hebben van zichzelf al een lekkere smaak. Natuurlijk kun je nog iets toevoegen aan de smaak.Een klontje boter werkt goed. Ook suiker of honing zijn erg lekker.