Wat is de papaja voor een vrucht

Wat is de papaja voor een vrucht?

Papaja is een fris smakende tropische vrucht, die je in bijvoorbeeld Aziatische landen tegenkomt. De Latijnse naam luidt Carica Papaya. De vrij grote ovale vruchten, tot wel 50 cm groot, groen van buiten en oranje tot rood van binnen zijn het hele jaar door te oogsten. Het zachte vruchtvlees smaakt zoet, een beetje als een meloen, met een ietwat muskusachtig aroma. Overrijpe vruchten zijn vaak weeïg van smaak. De smaak wordt frisser als er citroen of limoen over uitgeknepen wordt. Papaja is heerlijk bij het ontbijt of in de vruchtensalade. Papaja is ook erg lekker als verse juice.

Van zaadje tot de papajaboom

Papajabomen zijn een kort leven beschoren. De boom groeit vanuit een zaadje, en is na een maand al een flinke plant met bladeren. Het bestaat dan nog uit een holle stengel die later verhout. Na zo'n 10 tot 12 maanden kan een boom al zo’n drie meter hoog zijn en kunnen de eerste vruchten zelfs al geoogst worden. De boom groeit daarna gewoon nog een paar meter door, en blijft vruchten dragen die iedere twee à drie maanden geoogst kunnen worden. De vruchten worden wel iedere keer iets minder lekker. De boom wordt zelden ouder dan 3 jaar. Een enkele keer kan een boom wel 5 jaar lang vruchten blijven dragen. De meeste bomen worden echter na ongeveer vier keer vrucht gedragen te hebben gekapt, omdat de papajavruchten dan nog maar nauwelijks eetbaar zijn.

Vrijwel geen ziekten en plagen

Het grote voordeel is dat de boom nauwelijks last heeft van ziekten en platen, dus ook niet hoeft te worden bespoten. Het is misschien wel de meest makkelijke fruitboom die er bestaat. In tropische landen vind je de papajaboom op vele erven en in vele tuinen.

Vitaminen en enzymen in de papajavrucht

Papajabomen kunnen vrouwelijk, mannelijk of tweeslachtig zijn. De vrouwelijke bomen komen het meest voor en brengen de grootste vruchten voort. De vruchten zijn rijk aan vitamine A en C. Daarbij is het plantaardige enzym papaïne een belangrijk bestanddeel, die een positieve werking heeft op de spijsvertering. Bij verstopping is het eten van papaja een goede remedie. Deze stof treft men overigens niet alleen aan in de vrucht, maar ook in de bladeren en stam. De bladeren worden daarom ook wel gebruikt als medicijn, maar ook om taai vlees in klaar te maken; de eiwitsplitsende werking van de papaïne in de bladeren maakt het vlees mals.

Alle delen van de boom zijn nuttig

De bladeren worden ook geprepareerd en gegeten als medicijn tegen malaria. Ze worden met zout fijngestampt, waaraan water wordt toegevoegd. Het sap dat wordt gezeefd of uitgeperst moet ’s morgens gedronken worden. De bladeren zijn daarnaast ook nog eens goed tegen reumatiek, astma, en bevorderen de eetlust. Ook andere delen van de boom worden gebruikt: wortels hebben ook al een gunstig effect op de spijsvertering; fijngestampte zaadjes zijn een medicijn tegen rugklachten; de bloemetjes worden gegeten in een bittersmakend gerecht en de onrijpe papaja wordt als een soort groente gegeten.