Hoe bereid je Sambal Boontjes

Inleiding

Sambal Boontjes is een heerlijk pittig hoofdgerecht van speklapjes, boontjes en rijst. Met wat specerijen erbij krijg je dit unieke resultaat. Het is een makkelijk en snel klaar te maken recept. Ook is dit een recept wat niet duur is. Het wordt nog goedkoper wanneer je dat wat je over hebt invriest. Zo kan een alleenstaande gerust het recept voor 4 personen maken en vervolgens 3 porties invriezen.

Ingrediënten

Het recept is voor 4 personen:

  • 2 speklapjes
  • 1 grote pot sperziebonen
  • sojasaus
  • zout
  • peper
  • sambal
  • gebakken uitjes (te koop in vrijwel elke supermarkt)
  • Witte rijst

Bereiding

Snijd met een vleesmes de speklapjes op een snijplank in reepjes. Doe de reepjes speklap in een kom of schaal. Giet er sojasaus overheen totdat alle reepjes onder de sojasaus zitten. Roer er 2 theelepels sambal en zout en peper naar smaak doorheen. Dek de kom of schaal goed af en laat de speklapjes nu even marineren in de koelkast.

Kook voor 4 personen rijst (zie hiervoor de aanwijzingen op de verpakking van de rijst). Spoel ondertussen de sperziebonen eventjes af in een vergiet en laat deze uitlekken. Bak nu het speklapjesmengsel onder af en toe roeren tot het gaar is. Roer er dan de uitgelekte sperziebonen en de gebakken uitjes naar smaak doorheen en laat alles onder af en toe roeren warm worden.

Schep de gekookte rijst op een bord en schep vervolgens de sambal boontjes er bovenop. Eet smakelijk!

Tips

Zorg ervoor dat je altijd in een schone omgeving werkt.

De smaak van de marinade komt nog beter tot zijn recht door de speklapjes minimaal een paar uur in de koelkast te laten staan. Dek de speklapjes wel goed af.

Variatie

Vervang de pot sperziebonen eens door verse sperziebonen en/of vervang de witte rijst door zilvervliesrijst voor een gezondere variatie.

Serveer er eens stukjes komkommer bij. Dit is een frisse afwisseling met het pittige gerecht.

Serveer er eens Atjar bij.

Vervang de gebakken uitjes door zelfgebakken uitjes, zie hieronder voor het recept.

Zelf gebakken uitjes maken

Voor wie het leuk vind om de gebakken uitjes zelf te maken, volgt hier het recept.

Wat heb je nodig?

6 uien of sjalotjes, 2 eetlepels bloem en olie om ze in te bakken.

Wat moet je doen?

Halveer de uien en snijd ze in halve ringen. Doe de uien en de bloem in een kom of schaal en meng het geheel zodanig dat alle uien bedekt met bloem zijn.

Verhit de wok (of anders hapjespan of koekepan) en wanneer deze op temperatuur is gooi je er olie in. Laat de olie warm worden en doe er een deel van het uimengsel in. Roer deze voorzichtig totdat ze bruin worden. Wanneer ze mooi bruin zijn schep je de uien eruit met een schuimspaan en laat je ze uitlekken op keukenpapier. Doe vervolgens een volgend deel in de pan. Doe dit net zolang tot je alles gehad hebt.

Zorg dat je iets onder het keukenpapier hebt liggen zoals bijvoorbeeld een bord. Het vet gaat namelijk door het keukenpapier heen. Doe niet het gehele uimengsel in één keer in de pan, omdat het anders te snel gaat en het kan aanbranden.