Hoe maak ik suikerappels

TIPS: - lees eerst het hele recept goed door, en begin dan pas met het bereiden! - houd je goed aan de aanwijzingen - als het de eerste keer niet lukt, probeer het gewoon een weekje later nog een keer! - als je dit voor de eerste keer maakt, deel de hoeveelheden dan door zes en probeer het eerst met één appel. Als dit lukt kun je alsnog meerdere maken! - als er iets, bij dit recept het pannetje met het suikermengsel dus, op het vuur staat moet je er áltijd bij blijven! - draai de steel van het pannetje zo dat deze naar rechts of naar links wijst, in alle gevallen niet naar jou! Dit is namelijk gevaarlijk, want als je perongeluk met je arm tegen de steel van het pannetje aanstoot, krijg je het hele mengsel over je heen en dat is heet!

Ingredienten

Je kent het wel, je loopt op de kermis en je krijgt een beetje honger. Niet zoveel dat je nou echt een hele maaltijd op kunt, je hebt gewoon zin in een snackje. Maar gelukkig staat daar een eindje verderop je lievelingskraampje: dé kraam waar ze suikerappels verkopen. Je hebt je er al het hele jaar op verheugd en koopt er dan ook meteen eentje. Maar waarom ieder jaar wachten totdat er weer kermis is en je een suikerappel kunt kopen, als je ze ook gewoon heel simpel zelf kunt maken? Hier lees je hoe je dat moet doen.

  • Je hebt nodig.. .. 6 dikke stokjes, bijv. van ijslollies .. 6 kleine, rode appels .. 2 kopjes suiker .. 1 kopje (van dezelfde grootte als die van de suiker) water .. 1 eetleper natuurazijn .. Rode kleurstof (hoeft niet)
  • en verder.. .. boter .. een bakplaat .. bakpapier of folie .. een (hoog) pannetje .. kwastje

Bereiding

Pak een bakplaat, leg het bakpapier daarop (of folie) en vet dit in met de boter. Zorg dat de appels op kamertemperatuur zijn, maak ze schoon en droog ze vervolgens weer af. Prik het stokje in de appel. Doe de suiker, het water en de azijn in het pannetje en 'warm dit' al roerend op een matig vuurtje op. Let op: het moet niet koken. Als de suiker helemaal is opgelost veeg je met een nat kwastje de overige suiker aan de rand van het pannetje weg (anders verbrand dit en is het moeilijk om nog schoon te krijgen) en voeg je de rode kleurstof toe (hoeft niet, hoe meer kleurstof je toevoegt, hoe roder je mengsel wordt. Een paar druppeltjes zijn genoeg). Zet het vuur iets lager en breng het mengsel aan de kook. Laat dit 15 minuten zonder roeren staan. Het is pas goed als je 1 theeleper van het mengsel in een bakje met koud water kunt doen en dit een balletje wordt!

Dompel nu één voor één de appels in het mengsel en draai deze zo rond (moet snel!) dat de hele appel bedekt is met de vloeistof. Pas op: het mengsel is heet!

Zet de appel op de bakplaat en doe nu hetzelfde bij de overige appels. Laat deze bij kamertemperatuur hard worden.

De appels kunnen +/- twee dagen bewaard worden.

Eet smakelijk!