Recept aardappelpuree en aardappelpuree met kaas

Recept aardappelpuree

In de supermarkt kun je heel gemakkelijk aardappelpuree poeder kopen waar je alleen nog maar melk aan toe hoeft te voegen. Maar het is net zo gemakkelijk om zelf aardappelpuree te maken en daarnaast smaakt aardappelpuree veel beter als je hem zelf maakt! Lees hieronder daarom het (simpele maar heerlijke) recept voor aardappelpuree en aardappelpuree met kaas.

Hoe maak je aardappelpuree?

Ingrediënten aardappelpuree

 • 750 g geschilde aardappelen
 • 250 ml melk
 • peper en zout
 • 15 g boter

Bereidingswijze aardappelpuree

 1. Als eerste kies je natuurlijk de soort aardappel die je wilt gaan pureren. Je kunt kiezen uit bijvoorbeeld vastkokende en bloemige (die kruimig zijn) aardappels. Voor het pureren zijn de kruimige meer geschikt, omdat je dan een betere textuur krijgt.
 1. Kies nu een ruime pan en vul deze met water. Let erop dat je hem niet helemaal vult want de aardappels moeten er nog in en zo klokt er geen water over de rand heen tijdens het koken. Je kunt eventueel wat zout bij het water voegen. Breng het water nu aan de kook op hoog vuur.
 1. Schil nu de aardappels. Dit doe je het best met een aardappelschilmesje zodat je dun schilt, want de belangrijkste voedingsstoffen zitten net onder de schil en op deze manier versplil je bovendien ook niets. Daarnaast gaat het ook nog eens veel sneller. Snijd de aardappels nu in gelijke stukken en spoel deze af met koud water.
 1. Wanneer het water in de pan begint te koken, voeg je de aardappels toe. Zorg dat ze allemaal net bedekt zijn met het water en dat ze er niet boven uit steken.
 1. Na ongeveer 15-20 minuten is het tijd om te controleren of ze gaar zijn. Dit doe je door er een vork in te prikken. Als dit gemakkelijk gaat, dan zijn ze gaar.
 1. Neem nu de pan van het vuur en giet het kookvocht af met een vergiet. Zorg ervoor dat de aardappels goed droog worden.
 1. Nu is het tijd om de aardappels te pureren. Dit kun je doen door ze te stampen, maar ook met een pureeknijper. Zo krijgen ze de mooiste structuur.
 1. Nu breng je de aardappels op smaak met peper, zout, boter en melk.
 1. Je kunt de aardappelpuree een lekker korstje geven door hem in een ovenschaal te doen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en strooi wat paneermeel over de puree. Ondertussen kun je andere dingen bereiden en na een half uur heb je een mooi korstje op je aardappelpuree!

Recept aardappelpuree met kaas

Ingrediënten aardappelpuree met kaas

 • 750 g geschilde aardappelen
 • 250 ml melk
 • peper en zout
 • 15 g boter
 • 80 g geraspte kaas (naar keuze)

Bereiding aardappelpuree met kaas

Het maken van aardappelpuree met kaas is veel simpeler dan je wellicht zou verwachten! Volg hiervoor het bovenstaande basis recept voor aardappelpuree. Als je bent aangekomen bij stap 8, breng je langzaam de geraspte kaas aan de aardappelpuree toe. Roer dit goed door zodat de kaas smelt door de hitte van de aardappelpuree.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden