Pasta met gerookte forelfilet, avocado en zalmeitjes

Inleiding

Er zijn onnoemelijk veel pastarecepten te vinden op internet maar die bevatten meestal de geijkte ingrediënten zoals vlees, paprika, uien, champignons enzovoorts. Hierbij een pastarecept met gerookte forelfilet, avocado en zalmeitjes, een combinatie waar je normaal gesproken niet zo snel aan zou denken. Heel snel klaar, gemakkelijk te bereiden en weer eens wat heel anders!

Waarom koken met Forel

Ook forel behoort tot de vissoorten die onverzadigde vetzuren, de omega 3’s bevatten, maar het is geen echt vette vissoort, zoals zalm of haring. Dus, goed voor de lijn, en toch de voordelige eigenschappen voor hart- en bloedvaten. Behalve dat de omega 3 vetzuren goed zijn voor ons hart en ze het cholesterolgehalte verlagen, werken ook gunstig op allerlei hersenfuncties. Sinds kort weten we dat ze een positief effect hebben op het gehoor bij ouderen. Door het behoud van een goede bloedcirculatie, dus ook binnen in het oor, zou het gehoor beter blijven.

Het rookproces

Het rookproces
Het roken van vis is al lang geleden uitgevonden om vis langer te kunnen bewaren. Onze voorouders hadden nog geen koelkast en om voedsel te conserveren werd er gebruik gemaakt van technieken als zouten, drogen en roken. De vis wordt boven hout gerookt, waarbij de rook ook in de vis trekt. Daarom mag het hout niet behandeld zijn met verf e.d. en gebruikt men verschillende houtsoorten zoals eiken- en beukenhout, om de vis een lekkere smaak te geven.

Met de rook trekt er niet alleen smaak in de vis maar wordt ook bacteriegroei in de vis tegengegaan, waardoor de vis langer houdbaar wordt.

Je kunt tegenwoordig ook makkelijk thuis je eigen gevangen visje roken in een rookpan.

Ingrediënten

Zalmeitjes of rode kaviaar

Voor 4 personen:


 • 1 avocado
 • 1 eetlepel verse citroensap
 • 1,5 dl crème fraiche
 • 1,5 dl slagroom
 • 225 gram gerookte forelfilets, uit elkaar gehaald
 • 25 gram rode viseitjes (ook wel rode kaviaar genoemd, maar het zijn zalm-eitjes)
 • verse bieslook
 • zwarte peper
 • 350 gram pasta naar keuze, zoals Fusilli (de wokkels), Conchiglie (schelpjes), Farfalle ( vlinders of strikjes) of Penne rigate (de buisjes).

Bereidingswijze

Halveer de avocado, haal de pit er uit, snijd hem in stukjes en sprenkel er citroensap over om verkleuring tegen te gaan.

Doe de crème fraiche en slagroom in een pan, verwarm en laat zachtjes koken totdat het wat indikt.

Haal de pan van het vuur, roer de avocado, de forelfilets en de viseitjes door de saus. Maal er wat zwarte peper over.

Giet de saus over de net gekookte pasta, schep het geheel voorzichtig om en garneer met gesnippperde bieslook.

Tips

 • Serveer dit met een frisse gemengde groene salade. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van lollo rosso, eikenbladsla en rucola, met verse basilicum er door heen geknipt. Giet hier een beetje rode wijnazijn over en wat olijfolie, extra vierge, en wat geroosterde pijnboompitjes.
 • Of serveer met een tomatensalade van pommodori- of roma-tomaten met fijngesnipperde sjalotjes, olijfolie, aceto balsamico en zwarte peper.
 • Drink in plaats van een witte wijn of een rosé eens een goed gekoeld glas Lambrusco bij dit gerecht.

Link

De Nederlandse Forel site

Zelf Forel roken