Hoe maak je pittige kip met tauge

Inleiding

Veel mensen houden van pittig en gezond eten. Dit recept voor pittige kip met taugé uit de Indonesische keuken bevat beide componenten: het is pittig en gezond. Het leuke aan dit recept is dat je kunt variëren met de hoeveelheden verschillende ingrediënten, waardoor je dit gerecht helemaal naar je eigen smaak aan kunt passen. Heerlijke op een doordeweekse dag, maar ook lekker voor in het weekend met een paar frietjes! Het gerecht is, als je niet te veel sambal toe voegt, ook zeer geschikt voor kinderen, omdat de smaak iets weg heeft van satésaus. Maar hoe maak je pittige kip met taugé? 

Ingrediënten

De onderstaande hoeveelheden zijn gebaseerd op een gerecht voor vier personen. Dit zijn slechts richtlijnen voor het gerecht. Wil je een milder gerecht? Voeg dan wat minder sambal toe. Wil je een zuurder gerecht? Dan moet je meer azijn toevoegen. Met de hoeveelheden kan dus gespeeld worden. Het belangrijkste is het blijven proeven van je saus, zo kun je hem het beste op smaak brengen. Kook je voor kinderen? Dan is het misschien een goed idee om nog één of twee eetlepels extra pindakaas toe te voegen, dit zorgt namelijk voor een satésaussmaak. 

  • 300 gram taugé
  • 600 gram kipfilet
  • 6 eetlepels pindakaas
  • 13 eetlepels ketjap
  • 4 uien
  • 1,5 eetlepel sambal
  • 6 eetlepels ketchup
  • olijfolie
  • 9 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 350 milliliter tuinkruidenbouillon
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels azijn

De bovenstaande ingrediënten zijn alleen voor de saus.  Bij dit gerecht kun je rijst of frietjes serveren. Ook een frisse mangosalade of atjar is lekker om bij dit gerecht te eten. Verder is ook kroepoek een passend bijgerecht.

Bereidingswijze

  • Snijd de kipfilet in blokjes. Doe de olijfolie in een grote wokpan en laat deze flink warm worden. Bak de kipfiletblokjes in de pan totdat ze mooi bruin zien en volledig gaar zijn. Schep de blokjes uit de pan, maar laat het resterende vocht en vet achter.
  • Snipper nu de uien fijn. Fruit deze even kort aan in dezelfde pan met het resterende bakvet. Voeg daarna de teentjes knoflook, uitgeperst, toe. Roer het goed door elkaar en laat nog even fruiten. Voeg daarna de bouillon toe.
  • Voeg nu ketchup, de azijn en de ketjap toe en roer het geheel goed door elkaar. Er is nu een hele waterige saus ontstaan. Breng deze saus aan de kook, maar laat hem niet doorkoken, want dan dikt de saus te ver in.
  • Voeg nu de basterdsuiker toe en roer de saus totdat de suiker er volledig in opgelost is. Roer goed over de bodem van de pan, zodat de suiker niet aan de bodem vast blijft zitten. Voeg daarna de sambal en de pindakaas toe en roer nogmaals goed door de saus. De pindakaas moet smelten, zodat er een echt mengsel ontstaat. Draai het vuur nu laag en laat de saus een tijdje indikken, totdat deze voor de op jouw gewenste dikte is.
  • Voeg nu de kipblokjes en de taugé toe en roer het geheel goed door elkaar. Warm de saus nog even op  alvorens je hem serveert. Eet smakelijk!

Conclusie

Pittige kip met taugé is een snel, gemakkelijk en gezond gerecht om te maken. Door de hoeveelheden ingrediënten aan te passen kun je het gerecht voor iedereen smaakvol maken, zowel voor kinderen als voor opa en oma! Het gerecht is binnen 30 minuten klaar en er is maar één pan nodig, ideaal als je niet al te veel afwas wilt. Eet smakelijk! 

Reacties (7)

Reageer
Nesreen89 reageerde 10 jaar geleden
04 Aug 11:08
klinkt heerlijk! ik ga het van de week uitproberen!
Noia reageerde 10 jaar geleden
04 Aug 00:46
Dag Johan,

Fijn dat het recept je enthousiasme wekt! Ik hoop dat het erg lekker is en ben benieuwd naar je reactie. Veel succes en eet smakelijk!

Groet,
Noia
Johan44 reageerde 10 jaar geleden
03 Aug 19:38
Wat een superrecept...die ga ik zeker uitproberen en heel snel ook...Je krijgt zeker een berichtje terug hoe het gesmaakt heeft en of het gelukt is...
Romy40 reageerde 10 jaar geleden
29 Jul 14:19
He Noia,

Ik ben zeer benieuwd en wacht zeker op een nieuw recept van jou....Veel succes!!!

groetjes,

Romy
Noia reageerde 10 jaar geleden
26 Jul 11:01
Dag Romy,

Bedankt voor het compliment! Ik ben op dit moment bezig met andere onderwerpen, maar zodra ik weer een lekker recept tegenkom zal ik daar zeker een artikel over maken. Misschien heb je suggesties?

Groet,
Noia
Romy40 reageerde 10 jaar geleden
26 Jul 01:27
Ik heb nog een vraagje, heb je nog meer van dit soort recepten????
Romy40 reageerde 10 jaar geleden
25 Jul 17:59
wat een goed recept...snel, makkelijk en lekker ik heb het vandaag uitgeprobeerd en ik moet zeggen het is een topper hoor
Dank je voor dit geweldig recept......