Vanille ijs maken

Zelf Vanille ijs maken

Iedereen die van roomijs houdt zou zeker eens zelf ijs moeten proberen maken. Het ijs dat je zelf maakt geeft je niet alleen meer voldoening maar het smaakt ook nog eens veel lekkerder. Zelf roomijs maken is niet zo makkelijk maar als je deze stappen volgt gaat het zeker lukken om binnenkort een zelfgemaakt bolletje ijs te scheppen.

Ingrediënten voor vanille ijs

  • 600ml. room
  • 4 eierdooiers
  • 100gr. suiker
  • 1 vanillestokje

Gebruik niet meer dan deze hoeveelheden tenzij je een grote ijsmachine hebt, anders wordt het moeilijk om het ijs stijf te krijgen.

Bereiding

  • Neem 300ml. room en doe die in een pot. Snij het vanillestokje in de lengte door zodat je de binnenste zaadjes eruit kan schrapen. Doe de zaadjes en het stokje bij de room en breng het mengsel tegen de kook aan. Neem de pot van het vuur en laat nog 20 minuten staan zodat het vanille aroma goed in de room kan trekken. Neem daarna het vanillestokje eruit en laat het mengsel lichtjes afkoelen.
  • Doe de 4 eierdooiers in een kom en voeg er de suiker aan toe. Klop dit tot je een homogeen en schuimig mengsel krijgt.(Dit mengsel noemt men een ruban)
  • Doe daarna de room geleidelijk bij de ruban en roer tot het een homogeen mengsel wordt. (Dit mengsel heet de custard)
  • Neem een zuivere pot en doe nu de custard er terug in. Laat het mengsel geleidelijk opwarmen op een matig vuur. Je moet voortdurend roeren en het mengsel mag zeker niet koken. Als de custard dikker begint te worden is het oké. Om dit gemakkelijk te zien neem je een houten lepel en die steek je in het mengsel, wanneer de custard niet uitloopt als je een streep met je vinger op de lepel trekt is het in orde. Laat hierna de custard ongeveer een uurtje afkoelen.
  • Vervolgens neem je de rest van de room en die klop je lichtjes stijf. Doe de opgeklopte room voorzichtig bij de custard en roer deze geleidelijk door het mengsel. Het is de bedoeling dat het ijs zo luchtig mogelijk wordt dus nu mag je zeker niet te hard roeren of kloppen.
  • Daarna moet het ijs ingevroren worden, dit kan je het makkelijkst doen met een ijsmachine. Maar je kan ook het ijs in een grote kom doen en in de diepvriezer zetten. Als je het ijs zonder een machine maakt is het belangrijk dat je om het uur het ijs stevig omroert zodat je een luchtig roomijs krijgt.

De beste resultaten zul je krijgen wanneer je een roomijs machine gebruikt, dus wanneer je van plan bent vaker ijs te maken is het misschien een goed idee om te investeren in een goede ijs machine.

Besluit

Ik moet je waarschuwen, als je dit ijs éénmaal geproefd hebt ga je het roomijs van de winkel zeker niet meer zo lekker vinden. Je kan dit ijs nog ongeveer een week bewaren in de diepvries maar vers gedraaid is het veel lekkerder. Maar waarschijnlijk zal het niet nodig zijn om het ijs zo lang te bewaren.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden