Ouderwetse custardpudding

Custardpudding kent iedereen. De ouderen onder ons als zondags toetje, soms met een beetje griezels, omdat er vaak een velletje op zat. Daarom werd het micchien ook wel door een stevige spruitjeslucht omgeven, maar nu is het weer helemaal hot. Zelfgemaakt met eerlijke ingrediënten mag het weer zo nu en dan op tafel komen. Gezellig tijdens een feestje en lekker met warme kersen er overheen. En je kunt er heel veel mee variëren. Met bitterkoekjes er door bijvoorbeeld, wordt het vanzelf bitterkoekjespudding. En dat velletje hoeft helemaal niet meer. Gewoon een stukje plastic over de warme pudding in de vorm plaatsen en tijdens het afkoelen niet meer aankomen. Snoep lekker!

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 5 dl melk
  • 100 gr suiker
  • 50 gr custard poeder

Benodigdheden:

  • Pan
  • Beslagkom
  • Garde
  • Weegschaal
  • Pannenlikker
  • Maatbeker

Bereiding:

Voeg de suiker en de custardpoeder bij elkaar in een beslagkom. Roer met de garde de ingrediënten er doorheen. Voeg 1 dl koude melk toe en roer het geheel tot een papje(wel flink roeren!). Breng de melk aan de kook en voeg al roerend het custard papje toe. Vervolgens al roerende de pudding aan de kook brengen. Als de pudding kookt is, komen er allerlei bellen aan de oppervlakte.

Vervolgens kan de pudding verdeeld worden over schaaltjes of bekers. Voor liefhebbers van lekker zoek licht bestrooien met suiker. Deppen met een stukje boter werd jaren geleden ook gezien als een lekkernij. Nu is het handig om er een velletje plastic op te drukken. Dat scheelt later velletjes op d pudding en stukjes in de pudding als je deze er door roert...

Een leuke variant op custardpudding is het maken bitterkoekjespudding. Gewoon wat kant-en-klare bitterkoekjes op het laatst toevoegen.

Custardpudding kan warm opgediend worden in aparte schaaltjes, maar ook afstorten in een fraaie puddingvorm geeft een leuk resultaat. Garneren met warme kersen maakt het een toetje waar iedereen lof mee oogst.

Custard

Maar wat maakt nu dat custardpudding zo'n eerlijk recept is? Omdat het louter uit natuurlijke ingrediënten bestaat. Custard is eigenlijk een combinatie van eieren en melk dat verdikt wordt door het te koken. Het is voornamelijk in poedervorm verkrijgbaar, vergelijk het maar met melkpoeder. Omdat het zo'n neutraal ingrediën is, leent het zich uitstekend om zowel in zoete als hartige gerechten te laten verwerken.

Custard is niet alleen al jarenlang een onderdeel van de Nederlandse keuken, ook de Fransen hebben al lange tijd geleden de custard ontdekt. Daar wordt deze toepassing veel verwerkt in de vermaarde crème brûlée,

Ook is custard populair om in gebak, ijs en als allesbinder in bijvoorbeeld rabarber te gebruiken. De ouderwetse eierkoek krijgt er haar mooie gele kleurtje van, rabarber die wordt 'afgemaakt' met een beetje custard smaakt veel zoeter en een tompoes met custardvla zorgt ervoor dat je je vingers er bij aflikt. Ook een puddingbroodje met custardpudding er tussen doet het niet alleen bij de kinderen altijd goed. Appeltaart waar een beetje custard in verwerkt is smaakt ook veel lekkerder.

Custard is een natuurlijk ingrediënt wat zich leent voor vele berwerkingen en toepassingen!